A lengyel írónő szerint napjainkban – a közösségi oldalaknak is köszönhetően – annyi párhuzamos, szubjektív narratíva létezik, hogy kiveszőben van az univerzális látásmód. Hiányoznak a közös mítoszok és mesék, és nincsenek érvényes hivatkozási pontok sem, amelyek ugyanazt jelentik mindenkinek – idézi az írónő gondolatait a 444.hu.

Tokarczuk szerint bár az internetről sokáig azt hittük, hogy az általa közvetített tudás segít boldogabb hellyé tenni a világot, a könnyen hozzáférhető információk egymással összeegyeztethetetlen narratívákat erősítettek fel – és ezáltal dühösebbé tették világot. Az információs dömping elől az emberek a leegyszerűsített kinyilatkoztatások mögé menekülnek, a teljes elbizonytalanodás pedig általános közérzetté vált – idézi a 444.hu az írónőt.

Hogyan segíti az irodalom a valóság megértését?

Tokarczuk szerint az irodalom olyan fikció, amely az igazságot keresi, de nem szó szerint igaz. A legfontosabb kérdése a “miért”, ahogy arra Edward Morgan Forster angol író példameséje is rámutat: míg “A király meghalt, aztán a királynő is meghalt” mondat csak egy történet, “A király meghalt, aztán bánatában a királynő is meghalt” már egy cselekmény – itt kezdődik az irodalom, mert a “miért”-re is választ kapunk.

Az igazi író a történetet kontextusba helyezi, összefüggéseket mutat meg, szintetizálja a világ jelenségeit azzal, hogy párhuzamosan több nézőpontot is átél – véli Tokarczuk. Az irodalom lényege az az intellektuális és érzelmi hatás, amikor az olvasó a történet szereplőinek motivációit beépíti a saját tapasztalatai közé, és ettől jobban megérti a világot és önmagát.

Ha ennek a gondolkodásnak a képessége elveszik, akkor mechanikussá és brutálissá válik az élet – figyelmeztet Tokarczuk. Az íróknak érzékenyeknek kell lenniük, hogy az összefüggéseket ábrázolni tudják, és ezt az érzékenységet az olvasókban is feltámaszthassák. Érzékenység nélkül nem vesszük észre, hogy a sorsunk közös, és érzékenység nélkül nincs megértés és empátia sem – idézi Tokarczukot a 444.hu.

Tokarczuk teljes beszédét itt olvashatjátok el angolul, a 444.hu oldalán pedig egy hosszabb magyar összefoglalót is találhattok.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!