A Qubit összefoglaló cikke emlékeztet: a Wall Street Journalben bemutatott dokumentumok kiszivárogtatója Frances Haugen, aki 2019 júniusától dolgozott a Facebook Civic Integrity nevű csapatában. A team elsődleges feladata annak felderítése volt, hogy miként használhatják a platformot politikai manipulációra, erőszakra való buzdításra vagy a demokrácia aláásására.

A szivárogtató a CBS 60 Minutes című hírműsorának adott interjúban elmondta: az általa látott belső dokumentumok szerint a cég hazudik, amikor arról beszél, hogy sikeresen veszi fel a harcot a gyűlölet, az erőszak és az álhírek ellen.

A nő szerint az igaz ugyan, hogy a Facebook a 2020-as választások idején – a politikai tartalmak visszaszorításával – viszonylag jól kezelte a helyzetet. Ezután azonban gyorsan visszatért a korábbi, minél nagyobb aktivitást díjazó algoritmusához. Haugen szerint ennek a döntésnek szerepe volt a Capitolium január 6-i ostromához vezető eseményekben is – írja a Qubit.

A szivárogtató szerint mindez nem jelenti, hogy a cégnél gonosz emberek dolgoznának. Miképp Mark Zuckerbergről se gondolja, hogy szándékosan törekedne egy gyűlöletplatform létrehozására. De a vállalat akkorára nőtt az elmúlt évtizedben, hogy a vezetők profitorientált döntéseinek súlyos társadalmi hatásai lettek.

A hvg.hu témával foglalkozó cikke emlékeztet: a nő az amerikai tőzsdefelügyeletnél is bejelentést tett, mivel szerinte a Facebook belső intézkedései nem állnak összhangban a cég külső kommunikációjával. A közösségi oldal a vádakat félrevezetőnek nevezte, jelezve: a vállalat rengeteg pénzt, időt és energiát fordít a felhasználók megvédésére.

A Telex szerint Haugen tanúskodni fog azon a szenátusi meghallgatáson is, amit a Facebook fiatalokra gyakorolt káros hatásai miatt hívtak össze.

Update | A Facebooknak be kell ismernie, hogy segítségre szorul problémája kezelésében – többek között erről beszélt szenátusi meghallgatásán Haugen. A szivárogtató szerint – ahogy egykor a dohánygyárak hazugságainak leleplezésekor – most is politikai beavatkozásra van szükség – írja a hvg.hu. Véleménye szerint ugyanis – bár a cégvezetés biztonságosabbá tudná tenni a Facebookot és az Instagramot – nem fog változtatni, mert a profitot előrébb tartja az embereknél.

A lap idézi Andy Stone Facebook-szóvivő meghallgatással kapcsolatos reakcióját is. Eszerint Haugen nem vett részt a gyerekbiztonsággal vagy az Instagrammal kapcsolatos munkákban, nem végzett kutatást e témákban, és nem jutott közvetlenül a tudomására semmi erről.

Illusztráció: Rodion Kutsaev / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!