A Facebook január 21-én kérte fel ellenőrző bizottságát azon döntése felülvizsgálatára, amellyel korábban meghatározatlan időre kitiltotta felületéről a hivatalából távozó amerikai elnököt. A közösségi oldal szerint ugyanis Donald Trump posztjai nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy felhergelt hívei január 6-án megostromolták a Capitoliumot.

Steven Levy tech szakíró Wired-ben megjelent írása szerint a Facebook nem volt túl kegyes az éveken át építgetett, mindenkitől függetlennek mondott testülettel, amikor kiszervezte számára története legvitatottabb döntésének ellenőrzését – és nem is jött ki jól a történetből.

A bizottság ugyanis nem ment bele a játékba. Bár elismerte a Trump-profil felfüggesztésének jogosságát, és azt fél évvel meg is hosszabbította, egyben bírálatot fogalmazott meg a Facebookkal szemben azért, mert egy szabályzatában sehol nem szereplő, határozatlan időre szóló kitiltással büntette a volt elnököt. Sőt felszólította a céget, hogy az elkövetkező fél évben dolgozzon ki policyt a hasonló esetek kezelésére, és az alapján döntsön majd Trump ügyében (is).

Ahogy arra a testület egyik társelnöke, Michael McConnell jogprofesszor rámutatott: ők nem rendőrök, az ő feladatuk a Facebook elszámoltatása, nem pedig Donald Trump megbüntetése.

Az Ellenőrző Bizottság

A testületet eredetileg azért hozták létre, hogy a Facebook tartalommal kapcsolatos, vitatott döntéseit egy független, szakmai testület ítélhesse meg. 2018 előtt ugyanis ezekben a kérdésekben főleg gazdasági és politikai érdekek mentén születtek megoldások a cégvezetésben.

E gyakorlat megváltoztatása érdekében jött létre 130 millió dollárból az Ellenőrző Bizottság, hogy – idézet következik a bizottság oldaláról – “segítsen a Facebooknak megválaszolni néhányat a legnehezebb kérdések közül az online véleménynyilvánítás szabadságával kapcsolatban: hogy mit kell eltávolítani, mit lehet fent hagyni és miért.”

Ugyanitt arról is írnak, hogy a tagok – “a globális nézőpont biztosítása érdekében” – különböző kulturális és szakmai háttérből érkeztek, “ezzel is tükrözve a Facebook közösségének sokszínűségét”. (A bizottság összetételéről itt olvashattok részletesebben, ez pedig a 24.hu egy tavalyi anyaga a bizottság magyar tagjával, Sajó Andrással a főszerepben.)

Facebook Ellenőrző Bizottság
Részlet az Ellenőrző Bizottság tagokat bemutató oldaláról

Bábok vagy valódi függetlenek?

A neves szakértőkből álló bizottság tagjai hamar rájöttek, hogy a fő kihívás új feladatukkal kapcsolatban az lesz, hogy valóban a cégtől független szervként funkcionáljanak – és ezt el is higgyék róluk. Steven Levy szerint a Trumppal kapcsolatos döntés eddig a legegyértelműbb utalás arra, hogy a bizottság nem akar a Facebook bábja lenni. És a piszkos munkát sem akarja a cég helyett elvégezni.

A bizottság a legfontosabb feladatként egy átlátható és mindenkire érvényes policy kidolgozását nevezte meg, amelyben a társadalomra veszélyes tartalmak eltüntetése elsőbbséget élvez a közszereplők megnyilvánulásainak hírértékénél. Szóvá tették emellett azt is, hogy a Facebook nem volt hajlandó néhány kritikus kérdésüket megválaszolni. Továbbá arra kérték a közösségi oldalt, hogy vizsgálják felül saját szerepüket a választási csalásokat vízionáló, megalapozatlan narratíva terjesztésével kapcsolatban.

Levy nem tartja valószínűnek, hogy a bizottság által javasolt fél év alatt a Facebook képes lesz megoldani azokat a feladatokat, amelyeket már évek óta eredménytelenül tologat maga előtt. Még akkor se, ha most azt is ígérik: világos és arányos intézkedést dolgoznak majd ki a kérdésre. A bizottság válasza azonban szerinte azt mutatja, hogy nem adják könnyen függetlenségüket.

Nyitókép: oversightboard.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!