Miközben a washingtoni Capitoliumban a képviselők az elnökválasztás eredményének hitelesítésére készültek, a főváros utcáin Donald Trump hívei tartottak támogató tüntetést. Ezen a távozó elnök is felszólalt, újra felemlegetve a hetek óta hajtogatott, bizonyítatlan vádakat a választások elcsalásáról. A tüntetők egy része ezután a Capitolium elé vonult, ahol többen áttörték a kordont, behatoltak az épületbe, felfüggesztve ezzel az ott folyó ülést – írja a hvg.hu.

Idővel Trump is megszólalt egy videóban

Miután az esemény abszurd képei gyorsan bejárták a médiát, politikusok és közéleti szereplők sorra adták ki elítélő nyilatkozataikat az incidenssel kapcsolatban. Magyar idő szerint szerda este végül az amerikai elnök is megszólalt egy videóban. A beszéd magyar fordítását a Telex közli:

“Ismerem a fájdalmatokat. Volt egy választásunk, amit elloptak tőlünk. Nagy győzelemmel eldőlt választás volt, és ezt mindenki tudja, főleg a másik oldal. De most haza kell mennetek. Béke kell. Rend kell, tisztelnünk kell a nagyszerű embereket, akik a rendre vigyáznak. Nem akarjuk, hogy bárkinek bántódása essen. Ez egy nagyon nehéz időszak. Még sosem volt ilyen időszak, amikor egy ilyen dolog történik, és elvehetik ezt mindannyiunktól. Tőlem és tőletek. Az országtól. Ez egy elcsalt választás volt. De nem játszhatunk ezeknek az embereknek a kezére. Béke kell. Menjetek haza. Szeretünk titeket, nagyon különlegesek vagytok, látjátok, mi történik, látjátok, hogy ezek az események és dolgok történnek. Tudom, hogy érzitek magatokat. De menjetek haza, és menjetek haza békében.”

A közösségi oldalak szerint Trump csak olajat önt a tűzre

Bár a videóban Trump többször is békességre és hazamenetelre szólítja fel híveit, a közösségi oldalak – az abban elhangzó, a választási eljárásra vonatkozó, megalapozatlan vádak miatt – kifejezetten károsnak ítélték a megnyilatkozást. A Facebook és a YouTube eltávolította a videót, a Twitter pedig előbb korlátozta Trump posztjának terjesztését, majd maga is törölte.

A Twitter elérhetetlenné tette Donald Trump videóját
A Twitter elérhetetlenné tette Donald Trump videóját

“Vészhelyzet van, és ennek megfelelő vészintézkedéseket hozunk, köztük Trump elnök videójának eltávolítását” – idézi a hvg.hu az esettel kapcsolatban Guy Rosent. Tweetjében a Facebook-alelnök arról beszél: a videót azért törölték le, mert az inkább felkorbácsolja az erőszakos hangulatot, mintsem nyugtatja a kedélyeket.

Felfüggesztett közösségi profilok

A CNN értesülései szerint a Twitter később közölte: nemcsak törölte Trump néhány tweetjét, hanem 12 óra időtartamra el is zárta az elnököt az újabb posztolástól. Sőt, a szolgáltató figyelmeztetett: a távozó elnököt jövőbeli szabálysértései esetén komolyabb szankciók is érhetik a platformon.

Aztán a Facebook ennél is tovább lépett, amikor bejelentette: felfüggesztik Donald Trump profiljait. Ők 24 órára tiltották ki az elnököt mind a Facebookról, mind az Instagramról – amit aztán másnap határozatlan időre, de legalább Trump távozásáig kiterjesztettek.

Update | Január 9-én a Twitter bejelentette, hogy végleg felfüggeszti a távozó elnök profilját.

A nyitókép illusztráció, Donald Trump egy korábbi beszédéből van.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!