Az amerikai hírszerző ügynökségek október végén hozták nyilvánosságra a koronavírus eredetéről végzett vizsgálat minden eddiginél részletesebb jelentését – vette észre a Telex. A lap emlékeztet: a vírus eredetének kérdése politikailag erősen terhelt, a korábbi vezetés ugyanis többször is kiállt a mesterséges eredet mellett. Az ügy 90 napon belüli felgöngyölítésére Joe Biden amerikai elnök májusban utasította a hírszerzést. Ez augusztus végén meg is történt, ennek a vizsgálatnak a teljes jelentését hozták most nyilvánosságra.

Az innen letölthető, 17 oldalas jelentés szerint…

  • A vírus első ismert megjelenési helye Vuhanban van, és a járvány kitörésére 2019 decemberében került sor.
  • A vírust nem biológiai fegyverként hozták létre. A biológiai fegyveres teóriák tudományosan megalapozatlanok, támogatóiknak nincs közvetlen hozzáférésük a vuhani virológiai intézethez, vagy épp azzal gyanúsítják őket, hogy dezinformációt terjesztenek.
  • A hírszerző ügynökségek többsége szerint a vírus nem is genetikailag módosított. (Két ügynökség szerint nincs elég bizonyíték ennek eldöntéséhez.)
  • A kínai tisztviselők valószínűleg nem tudtak a vírusról a járvány kitörése előtt.
  • A hírszerző közösség azt viszont továbbra sem tudja teljes bizonyossággal megmondani, hogy a vírus természetesen fejlődött-e ki, vagy egy laboratóriumi incidens eredményeképp. Négy ügynökség alacsony bizonyossággal inkább a természetes eredetre fogad. Egy ügynökség közepes bizonyossággal teszi le a garast inkább a laborbaleset mellett. Három ügynökség szerint pedig nincs elég bizonyíték a kérdés biztos megválaszolására.
NIC- jelentés a koronavírus eredetéről
A NIC jelentésének összefoglaló ábrája

Az ügynökségek szerint ahhoz, hogy biztosabbat mondjanak, Kína nagyobb együttműködésére lenne szükség. Kína azonban nem segíti a WHO vírus utáni nyomozását. Határozottan tagadja, hogy a koronavírus a vuhani intézetből szabadult volna ki, sőt azt az extrém valószínűtlen teóriát is terjeszti, hogy a vírus külföldről érkezett az országba fagyasztott élelmiszerek útján.

A koronavírus eredetének vizsgálatára az év elején Kínába látogató WHO-misszió a legvalószínűbbnek azt tartotta, hogy a vírus egy közvetítő faj révén terjedt át az emberre. A misszió akkor a vírus laboratóriumból elszabadulásának lehetőségét “nagyon valószínűtlennek” vélte. A WHO főigazgatója mindazonáltal nem tartotta elég alaposnak a március közepén ismertetett eredményeket, és további vizsgálatokat rendelt el az ügyben.

Illusztráció: Intelligence Community

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!