Az Európai Bizottság 2020-ban hívta életre az Európai Digitális Média Obszervatóriumot (EDMO – European Digital Media Observatory), amelynek célja koordinálni a tagországok tényellenőrzőinek munkáját, az álhírekkel foglalkozó tudományos kutatásokat, valamint a tudatos médiafogyasztással foglalkozó szervezetek erőfeszítéseit – idézi a Média1 a közleményt.

A dezinformáció-ellenes stratégia részeként – az EDMO tevékenységét kiegészítendő – az Európai Bizottság tavaly további nemzeti digitális média obszervatóriumok létrehozására írt ki pályázatot. Ezen a pályázaton nyert a francia AFP vezette konzorcium. A magyarországi kiadványért a 444-et kiadó Magyar Jeti Zrt., a kapcsolódó kutató-munkáért a Hammer Ferenc vezette Media Universalis Alapítvány, a technológiai háttérért pedig az Epresspack felel.

A tényellenőrző szerkesztőség vezetője Zöldi Blanka oknyomozó újságíró lesz, aki a tényellenőrzés technikáiról nemzetközi képzéseken tanult. Mások mellett a szerkesztőségben dolgozik majd Diószegi-Horváth Nóra, a Mérce volt főszerkesztője és a 444-től érkezik Neuberger Eszter. A szerkesztőség tagjait a területen jelentős tapasztalatokkal bíró AFP munkatársai képezik ki.

Az induló oldal nevéről nincs információ az ezzel foglalkozó cikkekben, de a hivatalos doménnyilvántartó adatai szerint a Magyar Jeti Zrt. október 20-án regisztrálta a fakto.hu domént.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!