“Óriási információtömeg ömlik ránk, amelynek jó része hamis, félrevezető vagy pontatlan – de senkinek sincs energiája mindet ellenőrizni. Főleg, mikor azt érezni, hogy nincsenek tények, csak egymásnak ellentmondó vélemények. Egymás mellett létező, de nagyon különböző valóságok. Szeretnénk, ha ez nem így lenne. Ezért hoztuk létre a Lakmuszt, hogy ellenőrizzük azokat az információkat, amelyek emberek tömegeihez jutnak el, és érdemben befolyásolhatják az életüket”

– írja Zöldi Blanka főszerkesztő bemutatkozó cikkében.

Az oldal módszertanát bemutató oldalon a szerzők közlik, hogy – munkájuk átláthatósága érdekében – munkamódszereiket és a tényellenőrzés folyamatát mindig elérhetővé teszik majd.

Elsősorban olyan információk ellenőrzését célozzák meg, amelyek

  • széles közönséghez jutnak el,
  • jelentősen befolyásolják a közbeszédet,
  • potenciálisan kárt okozhatnak.

A szerzők különös figyelmet fordítanak politikusok és egyéb közszereplők kijelentéseire, valamint közintézmények és cégek közleményeire is. Nem ellenőriznek viszont véleményeket, a jövőre vonatkozó jóslatokat és kimondottan humoros céllal készült bejegyzéseket.

Kutatásuk végén az állítást a feltárt bizonyítékok alapján értékelik. Egy állítás lehet igaz vagy hamis, de leggyakrabban e két véglet között helyezkedik el (részben igaz vagy részben hamis, kontextusa miatt félrevezető, nem bizonyítható, stb) – írják.

A Lakmusz.hu az Európai Bizottság támogatásával működik a Magyar Digitális Média Obszervatórium (HMDO – Hungarian Digital Media Observatory) részeként. A HDMO a francia AFP hírügynökség, a Magyar Jeti Zrt., a Media Universalis Alapítvány és az ePressPack közös projektje.

A szájt indulására a szerzők jó néhány, előre megírt anyaggal készültek:

  • felbukkan például a korábban már a 444-en közölt képbehelyező cikk a budapesti gyerekoltásokról,
  • az AFP hírügynökség néhány korábbi, koronavírussal kapcsolatos tényellenőrző anyaga,
  • Hammer Ferenc szociológus írása a párhuzamos magyar médiavalóságokról,
  • és többek között egy cikk az álhír szó különböző, mást és mást jelentő helyettesítőiről.

A Magyar Jeti tavaly októberben jelentette be a tényellenőrző projekt indulását. Az oldal nevéről akkor még nem született döntés. Bár a doménregisztrátori adatok között – a Magyar Jeti jegyzésében – megjelent egy fakto.hu nevű domén is, a befutó végül a lakmusz.hu lett.

Fotó: Botos Tamás / Lakmusz.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!