A 46 perces videót Donald Trump a Facebookon és a Twitteren osztotta meg. Azóta mindkét közösségi oldal jelezte a poszt alatt, hogy az elnök állításai legalábbis vitatottak. A héten egyébként Trump egyik leghűségesebb szövetségese, William Barr igazságügyi miniszter is elismerte, hogy nincsenek bizonyítékok tömeges csalásokra.

Az alábbiakban a PolitiFact és az AP hírügynökség anyagai alapján emelek ki néhány állítást és annak cáfolatát Trump beszédéből. Mint azt a beszéddel foglalkozó tényellenőrzők megjegyzik: Trump mostani szónoklata leginkább egyfajta összefoglalója az elnök korábbi alaptalan állításainak.

1. állítás: Trump a választás jogszerű győztese

A hivatalban lévő amerikai elnök állításával szemben demokrata kihívója, Joe Biden 306 elektori szavazatot szerzett Trump 232 elektori szavazatával szemben, és összességében több mint 7 millióval többen szavaztak rá.

A hagyományosan a média által közölt eredményösszesítések is Biden győzelmét hozták ki, és az eredményeket azóta a legszorosabb küzdelmet hozó államokban is hitelesítették.

2. állítás: A csalásra rengeteg a bizonyíték, és több millióra tehető az illegális szavazatok száma

Nincsenek bizonyítékok sem széleskörű csalásokra (mint azt Trump igazságügyi minisztere is elismerte), sem több millió törvénytelen szavazatra. Trump csalásra vonatkozó vádjait mind az érintett helyi és állami választási tisztviselők, mind a nemzetközi választási megfigyelők és kiberbiztonsági szakemberek megvitatták. A Trump ügyvédi csapata által a billegő államokban elindított kereseteket a bíróságok széles körben elutasították. Ahogy arra egy Trump által kinevezett bíró, Stephanos Bibas is rámutat: a választási csalások igazolásához konkrét állításokra, majd azok bizonyítására van szükség – márpedig Trumpék pennsylvaniai próbálkozásában ezek egyike sem volt meg.

3. állítás: A választást elcsalták

Egy amerikai választás elcsalásához szükséges összeesküvés emberek százezreinek bevonását feltételezné, ami a PolitiFact szerint erősen valószínűtlen. És nincs is rá bizonyíték – írja a lap.

4. állítás: A demokraták gyakorlatilag ellenőrizetlenül küldték ki a levélszavazáshoz szükséges szavazólapokat

A PolitiFact szerint ez az állítás is hamis. Először is: republikánus választási tisztviselők is küldtek ki levélszavazáshoz szükséges szavazólapokat. Másodszor igenis voltak biztosítékok, többek között aláírás-ellenőrzés történt az olyan szoros versenyt hozó államokban, mint Nevada és Georgia. Szakértők szerint – Donald Trump visszatérő állításával ellentétben – nincs különbség a biztosítékok és az ellenőrzési folyamatok tekintetében a levélszavazatok (mail ballot) és a kijelölt szavazóhelyen kívüli szavazás (absentee ballot) között.

5. állítás: Biden rengeteg kamu szavazatot kapott a választás utáni hajnalon

Ezekkel az állításokkal itt is több bejegyzésben foglalkoztam. A jelenség valós, a magyarázat hamis: Wisconsinban például a választás utáni hajnalon, a szavazatok számlálása közben valóban hirtelen megugrott a Bidenre adott szavazatok száma, ez azonban önmagában nem bizonyíték a csalásra. A Snopes szerint a kiugrás oka az, hogy ekkor érkeztek meg a milwaukee-i levélszavazatok eredményei. Márpedig mind a levélszavazatok között nagyobb arányban voltak a demokrata voksok, mind pedig Milwaukee County erősen demokrata beágyazottságú körzet. Hasonló állítások terjedtek el korábban Michigannel kapcsolatban is. Mindezzel valószínűleg az amerikai elnök stábja is tisztában volt, ezért is próbálták jó előre aláásni a levélben érkezett szavazatok hitelességét.

6. állítás: Pennsylvaniában szavazatszámlálási szabálytalanságok voltak

A PolitiFact szerint Trump azon állítása, miszerint a republikánus választási megfigyelőket nem engedték figyelemmel kísérni a szavazatösszeszámlálást, nevetséges és alaptalan. A tényellenőrző oldal rámutat: a két nagy párt megfigyelői minden olyan államban nézhették a számlálást, ahol Trump azt állította, hogy saját képviselőiket korlátozták, köztük Pennsylvaniában is. Trump alaptalan állításait fotók és választási hivatalnokok nyilatkozatai is cáfolják, de még saját ügyvédeik is elismerték a bíróságon, hogy képviselőik jelen lehettek a teremben. Philadelphia emellett élő netes közvetítésben sugározta a számlálást. Az AP szerint Trump egy valós pennsylvaniai per végkimenetelét magyarázza félre ezzel az állításával. A szóban forgó jogi eljárás arról hozott döntést, milyen távolságból kísérhetik a megfigyelők a szavazatszámlálást. A bíróság ebben a perben végül Trumpék javára döntött, ami alapján megfigyelőik az erre vonatkozó szabályokban leírtaknál közelebből követhették a számlálást.

7. állítás: A Dominion választási rendszere gyanús

Trump állításai a Dominion választási rendszerről pontatlanok és konspiratívak – írja a PolitiFact. A 2003-as alapítású, denveri és torontói székhelyű Dominion technológiáját 28 államban használják, többek között olyanokban is, ahol végül Trump nyert. A cég a vele kapcsolatos félrevezető információk cáfolására külön oldalt is létrehozott (ami önmagában persze semmire nem bizonyíték). A PolitiFact szerint azonban – Trump állításaival ellentétben – 1.) a Dominion nem külföldi országokban számolja a szavazatokat, 2.) a cég tulajdonosa nem a venezuelai Hugo Chavez, és 3.) a Dominion rendszere nem változtatja egy chip cseréje után Biden-szavazatokká a Trumpra leadott voksokat. Egy esetben, Michiganben valóban előfordult tévedés a számláláskor, azt azonban emberi hiba okozta.

8. állítás: Több probléma is felmerült a georgia újraszámláláskor

Trump szerint a georgiai újraszámlálás semmit sem ér az aláírások újbóli hitelesítése nélkül. A PolitiFact szerint Trump ezzel az állításával figyelmen kívül hagyja, hogy az újraszámlálás csak az előzőleg hitelesített szavazólapokra vonatkozhat. Az ellenőrzés és hitelesítés után – a voksolás titkossága érdekében – ugyanis a szavazólapokat elkülönítik az aláírt borítékoktól. Georgiában egyébként kétszer is ellenőrizték az aláírásokat. A georgiai újraszámlálás közben talált 2600 szavazattal kapcsolatban – ami ugyan többségében Trumpra érkezett, de még így sem volt hatással Biden végső győzelmére – pedig azt írják: nincs bizonyíték arra, hogy ezek a szavazatok csalás miatt kallódtak volna el.

9. állítás: Több volt a szavazat, mint a szavazó

A PolitiFact szerint ez is nevetséges állítás. Azokban az államokban, ahol Trump ügyvédei megkérdőjelezték az eredményeket, például sokkal több volt a regisztrált szavazó, mint a leadott szavazat. Az elnök jogi képviselőinek sem sikerült bizonyítaniuk a duplán szavazást.

Néhány hasonló állításról már közvetlenül a választás után kiderült, hogy teljesen alaptalan. Egy Twitteren közzétett leleplezés szerint például Wisconsinban többen (3 239 920) szavaztak, mint amennyi az állam regisztrált szavazója (3 129 000). A félreértést valószínűleg az okozta, hogy az információ létrehozója a regisztrált szavazók számát egy 2018-as adatból vette. A wisconsini választási bizottság szerint az államnak 2020. november elsején 3 684 726 aktív regisztrált szavazója volt.

10. állítás: Sok halott is szavazott

A PolitiFact az elmúlt egy hónapban több ezzel kapcsolatos hamis állítást is helyrerakott, többek között Detroittal és Wayne Countyval kapcsolatban. A tény, hogy esetenként elhalálozott emberek is megtalálhatók a választói névjegyzékben, nem bizonyíték a tényleges csalásra, halott nevében szavazni pedig bűncselekmény.

11. állítás: Korrupt hivatalnokok szavazóurnákat tömtek meg

A PolitiFact szerint ez a megállapítás is megalapozatlan. Egy hasonlót állító, korábbi poszt kapcsán például leírják, hogy az egy Oroszországban készült videóra mutogatva állította ezt. Trump emellett detroiti választási hivatalnokokat is alaptalanul vádolt meg azzal, hogy törvénytelenül másolták a szavazólapokat. A választás utáni napon pedig Pennsylvaniával kapcsolatban terjedt el az az alaptalan vád, hogy szavazatszámlálók illegálisan és ellenőrzés nélkül gyártanak voksokat.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!