Kicsit hosszabban: a megtévesztő oldalak listáját azzal a céllal indítottam el 2018-ban, hogy szemléltessem az álhír gyűjtőfogalom sokszínűségét. Hogy amit a hétköznapokban egyszerűsítve csak álhírként emlegetünk, az tartalmak széles körét jelenti a kitalált hírektől kezdve az elfogult, áltudományos, konteós, szatirikus írásokon át a kattintásvadász cikkekig. És hogy az “álhíreknek” ahány formájuk, annyiféleképpen lehet/érdemes küzdeni ellenük: esetenként hatósági vagy épp szolgáltatói szabályozással, de leginkább oktatással.

Az oldalak listázásáért amúgy sosem voltam oda. A lista formátumra leginkább egy olyan eszközként tekintettem, amely segíthet az információellenőrzéssel kapcsolatos fő üzenetek széles körű terjesztésében.

Mindhárom lista összeállításakor felhívtam a figyelmet arra, hogy az itt közölt gyűjtések nem adnak teljes képet az álhíreket közlő oldalakról. Nemcsak nem is tudnak, de nem is akarnak. A gyűjtésnek ugyanis nem az a célja, hogy szimpla url-ellenőrzésre buzdítson. Megtévesztő cikkbe szinte bármelyik oldalon belefuthatunk, miképp alkalmanként a listázott szájtokon is előfordulhatnak valós hírek.

Az Urbanlegends.hu listáinak lényege mindig is a jellemző formai sajátosságok, az érzelmi bevonódást elősegítő trükkök leleplezése volt. Amiket aztán – ha ilyen töménységben látjuk őket – legközelebb talán más oldalakon és anyagokban is könnyebben felismerhetünk.

Sajnos ez az üzenet nem minden esetben ment át

Kommentekből, olvasói levelekből, ajánlásokból, említésekből kiderült: voltak, akik a listát arra használták, hogy megnézzék, rajta van-e az az oldal, amelynek egy gyanús cikkét épp elolvasták. Ha rajta volt, megelégedve távoztak, hogy gyanújuk beigazolódott. Ha nem volt rajta, jobb esetben írtak egy levelet, hogy legközelebb vegyem fel az adott oldalt is. Rosszabb esetben pedig a listát arra használták, hogy egy arról épp lemaradó, de egyébként ugyanúgy helyet érdemlő oldal hitelességét alátámasszák.

Miképp olyanra is volt példa, hogy a mainstream média álhírektől és elfogult anyagoktól vissza nem riadó szegletéből büszkén mutogattak át: lám, ezek az alternatív híroldalak a sajtó fekete bárányai, ők a felelősek a média hitelességi problémájáért, őket kéne megbüntetni, bezáratni, eltiltani, stb. A probléma természetesen egyáltalán nem ilyen egyszerű.

Amit a témáról el akartam mondani, ott van az eddigiekben

És bár szerencsére jócskán akadtak olyanok is, akik azért a lényeget és a szándékos egyszerűsítést is vették, idén mégis elmarad a frissítés.

Annak ugyanis nem sok értelmét látom, hogy a listáról leszedjek néhány tavaly óta megszűnt url-t, és felvigyek pár újat, ami talán ugyanúgy megszűnik néhány hét múlva (mint az történt például egy 2020 februári koronás razzia után is). Nem mondom, hogy nem lesz több lista, de amíg érdemi újítás nem jut eszembe, nem tervezek frissítést.

Addig is: használjátok az eddigieket, terjesszétek őket – legyen szó akár a 2018-asról, a 2019-ről vagy épp a 2020-asról. Bőven lehet tanulni belőlük 2021-ben is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!