Megtévesztő híroldalakat listázó cikkel első alkalommal 2018-ban, legutoljára pedig tavaly januárban jelentkeztem. Ezeken a listákon – a gyanús oldalak url-jeinek összegyűjtésén túl – azt is bemutattam: mire számíthatnak, milyen tartalmakkal találkozhatnak az adott szájtokra tévedők.

Idén kicsit változtattam a megjelenítésen, és egy a-tól z-ig lajstromozó lista helyett az egyes hírtípusok felől közelítettem a témát. A 2020-as listán bemutatom a különféle megtévesztő hírtípusok közös ismertetőjeleit, és csak ezután sorolok fel olyan oldalakat, amelyeken az adott hírtípussal jellemzően találkozhatunk.

Mit ne várj ettől a listától?

Továbbra sem ad teljes képet az álhíreket közlő oldalakról. Először is a folyamatosan mutálódó álhíres oldalak világában lehetetlen minden olyan oldalt összegyűjteni, ahol nagy számban jelennek meg kamuhírek. Másodszor a gyűjtésnek nem célja, hogy szimpla url-ellenőrzésre buzdítson, és ennek segítségével automatizálja a hírek csekkolását. Megtévesztő cikkbe szinte bármelyik oldalon belefuthatunk (az újságírói hiba jelenségére és hatására a cikk végén visszatérek), miképp alkalmanként a listázott szájtokon is lehetnek valós hírek.

A válogatás idén sem foglalkozik a médiafősodor szereplőivel, példáit az úgynevezett alternatív oldalak közül szemezgeti. Ez az önkényes döntés természetesen nem jelenti, hogy a mainstream sajtóban ne lennének megtévesztő, elfogult anyagok, vagy hogy az álhírjelenség csupán a külföldi szervereken futó oldalak jellemzője lenne. Azt gondolom viszont, hogy a mainstream oldalak irányultságát sokkal többen ismerik (és képesek anyagaikat a helyükön kezelni), mint az elmúlt években előmászott, “szürke” hírszektor szereplőinek esetében. És hát – nem utolsósorban – semmi kedvem olyan hitvitákba belemenni, hogy állami propagandát tol-e például a hirado.hu, vagy hogy valóban az érem egyik illetve másik oldala-e az index.hu és az origo.hu.

Mivel több ez a gyűjtés egy egyszerű listánál?

Példatárat ad a kritikai médiaműveltség fejlesztéséhez. Azáltal, hogy az idei gyűjtés az álhírek és megtévesztő információk jellemzőinek bemutatása felől közelíti a témát, a listán nem szereplő oldalak esetében is segíthet a megtévesztés és a manipuláció felismerésében.

Url-csekkolás helyett gondolkodásra ösztönöz. Régóta figyelmeztetem az olvasóimat, hogy nem elég telepíteni egy böngészőkiegészítőt, vagy beazonosítani egy url-t egy listáról ahhoz, hogy megtudjuk, megbízható tartalommal van-e dolgunk. Ha a kiegészítő nem jelez be egy cikk alatt, vagy egy domén nincs rajta a kamuoldalas listán, még nem jelenti automatikusan, hogy megnyugodhatunk. A tartalomellenőrzést nekünk kell elvégezni minden egyes cikknél, ahol felmerül a gyanú – ehhez segítséget nyújthat például ez az infografika.

És akkor ennyi felvezetés után jöjjön a 2020-as lista

Az oldalakat idén hat hírkategória alapján mutatom be. Ezek az alábbiak:

  • Kitalált hírek,
  • Kattintásvadász cikkek,
  • Politikailag elfogult tartalmak,
  • Áltudományos cikkek,
  • Konteós cikkek,
  • Szatirikus anyagok.

Az egyes típusok jellemzőinek összegyűjtése után minden kategóriában bemutatok néhány oldalt, ahol ilyen anyagokba futhatunk. Az oldal url-je mögött az alábbi adatok következnek:

– az oldal elmúlt 90 napos globális helyezése (összehasonlításként az Index.hu helyezése: 2547., Urbanlegends.hu: 732 155.) / Forrás: Alexa,
– válogatás a szájt Facebookon népszerű tartalmai közül (zárójelben a facebookos aktivitások száma). Nem mindegyik kiragadott példa álhír, de a legnépszerűbb anyagok között sok a kitalált, klikkvadász, ellenőrizetlen vagy épp elfogult tartalom. / Forrás: BuzzSumo,
– a kategórián belüli sorrend az Alexa nézettségi adatain alapul: a lista elején a legnagyobb forgalmat produkáló oldal szerepel, és onnan haladok visszafelé.

Ha fontos számodra az álhírek elleni harc, csatlakozz az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.

1. Kitalált hírek

Teljes mértékben kitalált tartalmak, amelyek elsődleges célja hirdetési bevételre váltani a nézettséget.

Így ismerheted fel:

– többsoros, érzelmekre, pénztárcára ható címek,
– a cikk alján – szintén az érzelmeinkre apellálva – megosztásra buzdítanak,
– a hírt közlő oldal neve/url-je gyakran egy valós újság, tévé vagy műsor nevére hasonlít, de nem .hu-s doménvégződése van, hanem például .me, .info vagy .club (megjegyzés a másik oldalról: természetesen nem minden nem .hu-s doménnév álhíres oldal),
– a forrás hiányzik, vagy a cikk épp egy másik álhíres oldalra hivatkozik,
– az egyik népszerű átverési mód során a cikkben egy videót kell elindítani, a felvétel azonban – még ha valaki át is rágja magát az elindításához szükséges kérdőíven – nem ad választ a felvetett kérdésre,
– célcsoportjai elsősorban az idősebb netezők, ezért az őket leginkább érdeklő témák dominálnak (például nyugdíj).

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

blikkruzs.me (620 347.)
Népszerű tartalmak a Facebookon 2019-ben: Mészáros Lőrinc: “Azt vallom, hogy egy fillért se kapjon az a nyugdíjas, aki nem dolgozik le legalább 75-80 évet, hiszen csak így tanulja meg a magyar, hogy..” (84 ezer) | Kósa Lajos nyomására eltörli a kormány Koncz Zsuzsa és Kovács Kati beteg gyermekeknek szánt koncertsorozatát... (71 ezer)

index-hirek.me (683 919.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Deutsch: A nyugdíj eltörlését komolyan meg kell fontolni, még akkor is ha ez most fájdalmasan érinti a nyugdíjasokat… (24 ezer) | Könyörgöm, segítsetek megtalálni azt az ámokfutót, aki tegnap elvette tőlem a 7 hónapos terhes feleségem Esztert, miután Ilyen felelőtlen módon balesetet okozott, majd otthagyta meghalni az autóban! Minden megosztás számít! (17 ezer) | Ő az én kislányom Andi, akit idén műtöttek agydaganattal – Nem kérek mást csak tekintsétek meg káprázatos alkotásait és néhány dicsérő szóval adjatok neki erőt a betegséggel való harchoz! (14 ezer)

tv2-most.me (703.552)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Nagy Feró: Én azt mondom, legyen a nyugdíjkorhatár 80 év, akkor majd megtanulja a sok lusta, ingyenélő… (97 ezer) | Jakupcsek Gabi szívszorító üzenetben védte meg az állandó támadásoknak kitett Csillát:- ” Hogy merészeli bárki is, hogy közgyűlölet tárgyává tegye szegény édesanyát! … “ (86 ezer) | Szandi: “Cselekedni kell, nem pedig elmélkedni! Azonnal munkába állítani a nyugdíjasokat a korhatárt megemelni! …” (72 ezer)

rtl-klub.me (724 402.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Segítsünk a neurológusnak egy megosztással: Teljesen vissza tudom fordítani az állapotát egy stroke-ot kapott embernek, ha 3 órán belül megkezdhetem a kezelését. Egy megosztás, legalább egy életet megment! (211 ezer) | Lang Györgyi kíméletlenül tette helyre, a nyugdíjasokat bántó Vajna Timit: – ” Hogy merészelsz olyat mondani, hogy 80 évig dolgozzunk, pont TE, aki a munkát még hírből sem ismeri… (76 ezer)

tv2-friss.com (838 534.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Fiatal orvos vagyok, aki saját kisfia életéért küzd.Talán nem sok ideje van hátra, ezért kérem olvassák el ma hozzám intézett szavait reményt adva ezzel az életben maradásához! (73 ezer) | Ilyen elsöprő igazsággal még senki nem merte kiosztani az őt és Koncz Zsuzsát támadó Kósa Lajost, mint ahogy azt Kovács Kati teszi:…”(59 ezer)

hatter-story.info (1 690 507.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: 17 babával volt terhes a mátészalkai anyuka, de mikor beindult a szülés jött a nagy szomorúság (55 ezer) | Úgy b@szta szét a kommandósokat a maffia hírhedt verőembere, mint a sz@rt! (16 ezer)

hirtv.me (1 788 526.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Tegnap elvették a közterület felügyelők nagybátyám takaróját, és kabátját. Ma reggelre megfagyott Feri bácsi (18 ezer) | Gulyás Gergely bejelentette: “Eldőlt, a kormány 2022-től kénytelen megadóztatni a nyugdíjakat is, mert csak így lehetséges, az hogy…” (16 ezer)

fem3cafe.me (2 900 792.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Orbán Viktor: “Jó magam is 72 évig fogok dolgozni, ha módomban áll, és ezt várom el a ..” (59 ezer) | Torokszorító amit a kórházi ágyából üzent sokunk kedvenc nevettetője, Sas Józsi bácsi: “Érzem, hogy közel a vég és az lenne az utolsó kérésem..” (56 ezer)

nlcafe.me (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Orbán Gáspár bicskanyitogató megjegyzése a 100 éves Bálint Gazdához: “Ebben a korban már nem azzal kellene foglalkozni, hogy..” (17 ezer) | Országos GYÁSZ: 81 éves korában elhunyt Koós János. A megtört családnak csupán ez lenne az egyetlen kérése: – Tiszteljük meg emlékét egy szívecskével… (17 ezer) | József vagyok egy fogyatékkal élő cigány fiú. Egyfolytában bántanak származásom és másságom miatt. Nem szeretnék kérni semmi mást, csak… (12 ezer)

tudasfaja.club (n.a)
Népszerű tartalmak 2019-ben: A nagybeteg Törőcsik Mari üzenete a nyugdíjasokat gúnyoló Liptai Claudiának: “Tudod Clau, azért elgondolkodhatnál… (31 ezer) | Ma 1 éves kislányom, akinek 2 hónapja meghalt az anyukája.Ma kokárdát keresvén ezt a megható levelet találtam a fiókban: (15 ezer)

2. Kattintásvadász cikkek

Szenzációvadász anyagok túlhúzott, félrevezető címekkel, újrafelmelegített témákkal, népi blődségekkel, közösségi oldali posztok ellenőrizetlen feldolgozásával.

Így ismerheted fel:

– hosszú, figyelemfelkeltő cím, amelyet a cikk tartalma nem mindig támaszt alá,
– megosztásra buzdító szöveg a cikk végén,
– a forrás egy “olvasói levél” vagy egy közösségi oldali bejegyzés, minden további utánajárás nélkül,
– a közlő oldal egészét tekintve nagyon vegyes tematika, a receptektől kezdve a baleseteken át a nosztalgikus események/használati tárgyak felidézéséig.

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

minden-egyben.com (191 536.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Kempingezés a Balatonon, na azok voltak az igazi nyarak :) Nem volt telefon csak beszélgetések, jókedv, sakk, kártya, fürdés :) … (60 ezer) | Apák napján mi így emlékezünk meg azokról az Édesapákról, akik már nem lehetnek velünk… (58 ezer) | Egy kisfiú álmát teljesítették a kukások – Boldog születésnapot, öszöntsük őt sok lájkkal (56 ezer)

hirozon.info (220 936.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: 2019. január 1-től 30 napra elveszik a jogosítványát annak az autósnak és biciklisnek, aki mobilt tart a kezében!!!! (2 ezer) | MAJKÁT LEHET SZERETNI VAGY UTÁLNI, DE AMIT MOST TETT A RÁKOS BETEGEKÉRT, AZ MILLIOMOSAINKNAK IS PÉLDÁT MUTATHAT! TALPIG EMBER VAGY PETI! (1 ezer)

eztnezdmeg.com (277 504.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Minden magyar háztartásnak 10 millió forint félre tett pénze van, a statisztikák szerint (90 ezer) | Dr Horváth József egy 4 hónapos daganatos baba életét mentette meg. Minden elismerésünk (82 ezer)

otpercpiheno.blogspot.com (309 396.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Horváth József egy 4 hónapos daganatos baba életét mentette meg. Minden elismerésünk (75 ezer) | Bogdán Lászlót kijelölték az Év Legjobb Polgármestere címre, viszont szüksége van még pár szívecskére (72 ezer) | Most lenne Cipő 54 éves, tiszteljük meg emlékét azzal, hogy elolvassuk utolsó szavait (66 ezer)

legjava.pro (641 237.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: A kutatók szerint 40 éves kor felett, csak heti 3 napot kellene dolgozni (56 ezer) | 28 éves vagyok, a vesémet használtam, hogy megmentsem idős, 80 éves apámat.Kaphatok tőled egy megosztást? (28 ezer)

fokusz.online (646 132.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: 10 jel, ami azt mutatja, hogy lelkileg el vagy fáradva. (70 ezer) | Homlokpuszi – kevesen tudják mit is jelent valójában (65 ezer)

bekezdes.co (716 880.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Erre már tényleg nincsenek szavak: Orbán Ráhel lesz a NAV elnöke? (5 ezer) | Nincs kibúvó: kötelező lesz a jogosítvány a bicikliseknek! Jön a kerékpáros jogsi! Ti egyetértetek az új törvényjavaslattal? (4 ezer)

egyazegyben.com (1 013 381.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Ez a gyertya most érted égjen, Ki fent laksz már a magas égben… (42 ezer) | A szülők elvesztése örökre megváltoztat minket: nem számít, milyen idős vagy (6 ezer)

hirek24ora.com (1 021 568.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Ruszó: A pénz felét a szüleimnek adom, mert felneveltek, a másik felét éhező kisgyerekeknek… (114 ezer) | Elvették a közteresek a férfi takaróját, és kabátját. Ma reggelre megfagyott (77 ezer)

hirado.me (1 191 766.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Úgy megverte a nővér a 6 hónapos kisbabát Ebben a magyarországi kórházban, hogy az majdnem belehalt sérüléseibe. “A nővér szerint más is így tett volna, ha…” (23 ezer) | Istállóba zárta ki a 2 éves kisgyermekét Szentesen az anyuka. Reggelre megfagyott szegény. Az édesanya indoklásától még a kiérkező rendőrök is sokkot kaptak: (22 ezer)

magyarokvagyunk.com (1 323 762.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Magyar tudós kezében lehet a Nobel-díj: képes visszaadni a vakok látását! (162 ezer) | Dr. Papp Lajos a víz maga a koleszterincsökkentő… (50 ezer) | Nyíltan beismerte a világszervezet: rákkeltők a felvágottak, a virsli és a párizsik! (40 ezer)

napivalasztek.com (1.526.511)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Kitilthatják az iskolából a mobilokat? Mi a véleményed erről? (34 ezer) | Az elviselhetetlen fájdalmaitól szenvedő beteg férfi, így feküdt le a Debreceni Sürgősségi Ambulancia ajtaja elé, miután könyörgése ellenére sem kapott segítséget. (7 ezer)

hirturi.blogspot.com (2 532 812.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Ezt miért nem osztják ezerrel? Emberségből jeles: mentőápoló etette meg a babát a tömegbaleset után… (525 ezer) | 63 éves májdaganatos beteget állított talpra a halál széléről a magyar rákkutató (252 ezer) | Ezt miért nem osztja meg senki: Hazáig tolták a rendőrök a bajbajutott kerekesszékes nőt (90 ezer)

eztnezdmeg.net (2 673 887.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: A hős magyar buszsofőr megállt az ut szélén álló házaspárhoz. A férj épp szívinfarktust kapott (1 ezer) | A 49 éves Julia Roberts másodszorra lett a világ legszebb nője! Semmi plasztikai műtét, az ő titka a… (438) | MOST ÉRKEZETT!!! ITT A VADONATÚJ TÖRVÉNY : Mostantól engedély kell a házi disznóvágáshoz is!!! (320)

tutihirek.org (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Nyugdíjasok figyelem: Riasztást érkezett a Nyugdíjasok Országos Szövetségétől (2 ezer) | NAGY FERÓ ÉHEN AKAR HALNI, ANNYIRA ALACSONY A NYUGDÍJA, ENNYIT KAP ÖSSZESEN (1 ezer) | Így érkezett a pici Dávidka hófehér koporsóban. Osztozunk a szülők fájdalmában: Aki együttérez a fájdalmat csak egy szívvel fejezze ki, és egy támogató kommentel, köszönjük (1 ezer)

3. Politikailag elfogult cikkek

A saját politikai nézőpontok terjesztése érdekében egyoldalúan közreadott tartalmak. Célja a befogadó értékrendjének, világképének és magatartásának befolyásolása, formálása.

Így ismerheted fel:

– A szerző csak a saját álláspontját megerősítő információkat használja fel, az annak ellentmondóakat, az eredeti mondanivalót árnyaló tényeket, kontextust elhallgatja.
– Az elfogultság már a címadásban felbukkan, a szöveget pedig szenvedélyes nyelvhasználat, illetve állandó, értékítéleten alapuló jelzők jellemzik (például “szemkilövető”, “népnyúzó”),
– A szerző a másként gondolkodókat ellenségként, saját csoportját pedig pozitívan, esetleg áldozatként mutatja be.

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

olkt.hu (124 502.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Meghalt egy ember. Kínok között, üvöltve… (75 ezer) | Novák Katalin: ” Nem az államnak kell eltartani a nyugdíjasokat, hanem a családtagoknak” (43 ezer) | 300 ezres nyugdíjat kap ez az ukrán férfi, pedig 1 percet sem élt Magyarországon. Elmondta, hogy csinálja (42 ezer)

pestibulvar.hu (138 134.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Hivatalos: a világ egyik legmocskosabb diktatúráját csinálta Magyarországból Orbán (78 ezer) | Kibelezte Orbán hazugságait az Eurostat – annyi bevándorlót engedett be, mint még soha (37 ezer)

hirhugo.hu (236 113)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Botrányos: az idős néni bevallja a kamerának hogy 20 ezer forint miatt szavazott a Fideszre (+videó) (38 ezer) | Újabb megszorító lépés: extra élelmiszeradót vetnének ki újabb termékekre, komoly árdrágulás várható (37 ezer)

maivilag.com (492.626.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Fejek fognak hullani – végre kimondták: csalás történt a devizahitelekkel (172 ezer) | Ami a történelem könyvekből kimaradt: tények a világ legdicsőbb népéről, a hunokról (22 ezer) | Tizennégy éves lányt erőszakolt meg egy menedékkérő banda Németországban (12 ezer)

mindenszo.hu (503 823.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Magyarországon 500 ezer embernek rendben van a szemkilövetés – 555 286 magyarnak ez tetszik (24 ezer) | Gyurcsány ellopott 6 ezer milliárdot a magyaroktól – Hol a pénz? (14 ezer) | Raffay Ernő kimondta: a liberalizmus okozta Trianont (14 ezer)

thehungariantimes.hu (511 989.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Családok védelme Fidesz módra: 2 hónap alatt 904 családot lakoltattak ki! (116 ezer) | A Fidesz meglépte: NINCS egészségügyi ellátás 75 éves kor felett! (50 ezer)

vilagfigyelo.com (812 962.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: 18 éves diáklányt vert agyba főbe verte a villamoson egy szíriai férfi (18 ezer) | Alagutat ástak a migránsok a déli határkerítés alatt, hogy betörjenek Magyarországra (16 ezer) | Putyin megoldja: Az Oroszországba visszatérő terroristákat a határon agyonlőjük! (14 ezer)

alternativhirek.com (1 208 092.) / alternativhirek.blogspot.com (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Az 5G-tornyok környezetében gyakorlatilag elhullanak a méhek – ezt dokumentálták Kaliforniában (57 ezer) | Magyar diákok felvételi aránya áll az 1.helyen a Cambridge Egyetemen-Még a briteknél is jobban teljesítenek a magyar diákok (5 ezer) | “A most megszülető generáció a legutolsó, mely még szabad lehet”-figyelmeztetett Assange legutolsó interjújában (3 ezer)

dzsihadfigyelo.com (4 652 361.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Amerikai imám: a muszlimoknak joguk van elvenni a nem muszlimok értékeit (2 ezer) | „Ez a föld Allahé!” – őrjöngés Münchenben (2 ezer) | Al-Ansari katari szociológus: a nyugati nők kurvák (2 ezer) | Egyiptomi műsorvezető: a muszlimok a terroron és mészárláson kívül nem adtak semmit a Nyugatnak (675)

hu.news-front.info (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: „Elfolyt az agyvizetek?!” A náci Nicoj követelte, hogy Kijev ne adja át Kárpátalját a magyaroknak (339) | Az orosz parlament arról a kijevi beismerésről, hogy az ukrán hadsereg öldösi a Donbassz lakóit. (268) | Bebizonyosodott: a Facebook abortuszellenes hirdetéseket tiltott le (224)

napimigrans.info (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: “Migránsok” sátoroztak a migránsvédő házelnök kertjében (186) | A nap találós kérdése – Hol járunk: Svédország vagy Szomália? (176) | “Mostantól nő vagyok” – jelentette be egy “német LMP-s” (117)

4. Áltudományos cikkek

Tudományosan megkérdőjelezhető nézeteket terjesztő cikkek.

Így ismerheted fel:

– szakszerűen hivatkozott kutatások helyett bizonytalan, esetenként idejét múlt forrásokra, anekdotikus történetekre támaszkodik (“nagyanyáink is így gyógyították magukat”),
– egyszerű megoldásokat kínál komplex problémákra (“a citrom mindennél jobban gyógyítja a rákot”)
– kulcsszavai a modern orvoslással való szembenállást fejezik ki: “hagyományos”, “ősi”, “természetes”, “elhallgatott”, “betiltott”, “titkos”, “alternatív”, stb.
– a cím nem támasztja alá a bombasztikus címet (további tippek az áltudományos anyagok felismeréséhez ebben az infografikában).

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

titokterminal.com (388 810.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Kávé: véd a cukorbaj ellen, tisztítja a májat és erősíti a szívet: itt az összes gyógyhatása! (58 ezer) | A csokoládé valódi szívgyógyszer: már egyetlen falat hatással van a szervezetre (12 ezer)

tudasfaja.com (388 851.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Gazdagságot hozó piros pénztárca – add tovább , és hamarosan sok pénz áramlik hozzád (4 ezer) | Minden lefekvés előtt csináld meg ezeket a gyakorlatokat és a tested teljesen meg fog változni (4 ezer) | Rákmegelőző, gyulladáscsökkentő és még olcsó is (3 ezer)

mindenegyben.co (433 813.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Pár nap múlva brutális poloskainvázió jön! Bálint gazda szerint így kell elbánni velük! – Itt a receptje, ami bizonyítottan működik: (45 ezer) | Magyar orvos adhatja vissza a vakok látását: küszöbön a Nobel-díj! (26 ezer)

titkokszigete.hu (435 339.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: A gyömbér 10.000-szer erősebb és hatékonyabb, mint a kemó: csak a rákos sejteket pusztítja el, mellékhatások nélkül (54 ezer) | Magyar parasztorvos tanácsai az 50-es évekből: versbe szedett kincsként őrzik tanácsait, messze elkerülhetők vele a betegségek! (27 ezer) | Daganatos szövetekkel teli halak és tengeri élőlényeket dolgoz fel az élelmiszeripar: rákos húst eszünk?! (13 ezer)

tudnodkell.info (1 265 610.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Így hat az emberi testre a muskátli (396) | A fehér kréta igen hasznos lehet a ház körül. Mutatjuk: (187)

szupertanacsokhu.hu (1 083 074.) szupertanacsokblog.hu (1 339 719.) szupertanacsok.blog (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Turmixold össze a banánt a fahéjjal és idd meg lefekvés előtt 1 órával. Teljesen lenyűgöz majd eredmény | ITT A 3 hónapos előrejelzés 2019. NYÁRRA : Ilyen idő lesz JÚNIUSBAN, JÚLIUSBAN ÉS AUGUSZTUSBAN!

naturahirek.hu (n.a)
Népszerű tartalmak 2019-ben: n.a. Random tartalmak a főoldalról 2020 januárjában: A mentalevél 15 egészségjavító hatása | A szódabikarbóna hatása és 47 féle felhasználása | 35 éve beigazolódott, hogy csak árt mégis kötelező még ma

netbulvar.eu (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Nagyon nem mindegy, hol hol fáj a fejed (2 ezer) | A köhögés legújabb ellenszere (1 ezer)

Áltudományos anyagokkal emellett gyakran találkozhatunk a kitalált híreket közlő és kattintásvadász oldalakon is.

5. Konteós cikkek

Komplex kérdésekre egyszerű megoldást kínáló teóriák, amelyek általában valamiféle információs hiányt töltenek be. Jellemzői a titkos csoportok ártó cselszövésének feltételezése, a bűnbakképzés.

Így ismerheted fel:

– feltáratlan események mögé valamiféle titkos összeesküvést vizionál,
– a bizonyítható tények és véletlen párhuzamok figyelmen kívül hagyása,
– súlyos egyszerűsítések és általánosítások,
– minden összefügg mindennel, a legapróbb események is felfűzhetők ugyanarra az elméletre.

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

titokterminal.com (388 810.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Parlagfű: erősebb gyógyír, mint a kannabisz? A parlagfű irtása valójában a gyógyszerlobbi érdeke? (77 ezer) | Istenek nektárja volt, ma tűzzel-vassal irtja a gyógyszeripari érdekcsoport, mi az? (15 ezer) | Rejtett erők akarják eladni alólunk a magyar hazát: az egész Kárpát-medence kiárusítása zajlik épp?! (14 ezer)

titkokszigete.hu (435 339.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: 10 tudatmanipulációs trükk, amivel irányítják a tömegeket a világon: kitálalt a nyelvtudományok professzora (50 ezer) | Begyógyszerezett társadalom: gyógyszeripari titkok, amiket nem akarnak, hogy tudj (20 ezer) | Tesla üzemanyag nélküli elektromos autója már 1931-ben kész volt: elhallgatták a technológiát az olajipar érdekében? (13 ezer)

vilaghelyzete.com (708 432.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Teljes film – Ausztrál történész óriási igazságkimondása: Attila leszármazottai vagyunk és Árpádék csak visszatértek a Kárpát-medencébe (4 ezer) | Az 5G sugárzás és technológia rendkívül veszélyes egészségügyi hatásaira hívja fel a figyelmet a Microsoft Kanada igazgatója (3 ezer) | A pók hálója: City Of London – A legtitkosabb bűnszervezet – Nagy-Britannia második birodalma (2 ezer)

rejtelyekszigete.com (851 928.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Halottál már a Nagy Felejtésről? 10.000 évvel ezelőtt történt, és teljes hatással van az életedre (918) | Osho – Az életünk eleve elrendeltetett vagy sem? (732) | Ősi idegenek – A genetikai beavatkozás elmélete (722)

avilagtitkai.com (1 078 534.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Papp Lajos. szervezett nemzetpusztítás zajlik: itthon és az egész világban (6 ezer) | Egyes egyiptomi szövegek szerint Anubisz egy földönkívüli istenség volt? (3 ezer) | 20 ezer 5G “szóró” műholdat telepítenek az űrbe: ha ez megtörténik, az elpusztíthatja az emberi életet a felszínen... (3 ezer) | Trianon a Rothschild ház által indított parancs volt? Pénzhatalmi körök darabolták szét a hazát (2 ezer)

napiufo.hu (1 229 240.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Lopakodó UFO-t videózott egy utas a repülő ablakából (1 ezer) | Egy amerikai katona beszámolója: “Létezik egy csereprogram a földönkívüliekkel…” (401)

felfedes.hu (1 749 216.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Párhuzamos világba készül átjárót nyitni egy kutatócsoport (1 ezer) | 48 ezer tudós kéri: állítsák le az 5G bevezetését, mert ez így egy “emberkísérlet” (1 ezer) | Edward Snowden elmondta az igazságot az UFO-król, a chemtrailről és a Holdra szállásról is (431)

kimondottigazsagok.com (2 205 316.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: John Christensen: Magyarországot kirabolták – elénk tárták a konkrét tényeket! (2 ezer) | 2020-ban megtámadható lesz a Trianoni békeszerződés? A franciák már retteghetnek az ENSZ felülvizsgálatától? (2 ezer) | Az iraki és afganisztáni háborúk az emberiség ősmúltjának eltüntetéséért folyt? (1 ezer)

netextra.hu (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: AZ IGAZSÁG AZ, HOGY A MÁTRIX EGY DOKUMENTUMFILM – Valóság. (539)

paranormal.hu (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Csillagkapu az 51-es körzetben? (915) | Egy elsüllyedt világ Szicília közelében (252) | A korábbi lengyel miniszterelnök földönkívüli invázióra figyelmeztet (242)

ujvilagtudat.blogspot.hu (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: n.a. Random tartalmak a főoldalról 2020 januárjában: Az idegenek léteznek, és lehet, hogy már köztünk vannak, mondja az első brit űrhajós | Az emberiség 2020-ban végre felszabadulhat a sátánimádó nyugati uralkodó osztály hatalma alól

6. Szatirikus anyagok

Közéleti kérdésekre a gúny eszközével reagáló cikkek, amelyek célja egyszerre lehet a figyelemfelhívás és a szórakoztatás. Saját környezetében általában nem okoz problémát a felismerése, de ha például egy Facebook-hírfolyamban bukkan fel – ahol a felhasználó csak a címet látja – megtévesztheti az oldal profilját nem ismerő olvasót. Idehaza nem okoz olyan nagy problémát, mint például az Egyesült Államokban (talán mert a kínálat nem olyan széles, vagy mert az abszurd itt jobban érvényesül az anyagokban), de jó tisztában lenni ennek a hírtípusnak az esetleges hatásaival is.

Így ismerheted fel:

– Fejlécben vagy impresszumban szatirikus jellegre utaló megjegyzések, szlogenek (például: “Álhírportál. Alapítva 1351.”),
– végletekig túlhúzott, abszurd részletek.

Például itt találkozhatsz ilyen tartalmakkal:

hircsarda.hu (524 251.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Megszüntetik a déli harangozást Magyarországon (35 ezer) | Közvélemény-kutatók: A krumpli 8 százalékponttal előzi Tarlóst és Karácsonyt (18 ezer) | Figyelmeztet a rendőrség: magyarok juthattak be a március 15-ei ünnepségre (18 ezer)

kozpontiujsag.hu (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: Megérkezett a Soros elleni védőoltás (9 ezer) | 3+1 ok, miért flexelj vasárnap reggel (2 ezer) | Veszedelmesen közel járt a Földhöz egy pályájáról letért Soros (2 ezer)

tacskomuki.blog.hu (n.a.)
Népszerű tartalmak 2019-ben: n.a. Legnagyobb karriert befutó anyagai: Homoszexuálissá tesz a Tüskevár olvasása | Visszavonták Kertész Imre Nobel-díját | Megalakult a Jobbik homoszexuális tagozata

Szatirikus anyagok esetenként megjelenhetnek a hírportálok Vélemény és egyéb rovataiban is, mint például ez a két klasszikus.

És ha még itt vagy…

… érdemes szót ejteni az újságírói hibáról, és ezzel kapcsolatban egy rendre visszatérő állításról, miszerint “minden oldal egykutya”, és “ma már senkinek sem lehet hinni” – meg amúgy is: “a nagy XYZ.hu is bedőlt a múltkor egy fake news-nak”.

Tény, hogy egyetlen újságíró sem tévedhetetlen – hibázhat a szerző tudatlansága, tájékozatlansága, felkészületlensége miatt, vagy mert épp hagyja magát érzelmei által vezérelni, stb. Hibák bárhol felbukkanhatnak: nem léteznek se hibamentes oldalak, se tökéletes újságírók – legfeljebb erre törekvők.

De már ez a törekvés is elismerésre méltó, és alapjaiban megkülönbözteti a sajtót az álhíroldalaktól.

Míg a hatalmi vagy üzleti motivációk mentén működő álhíroldalak nem tartják be a sajtótól elvárt etikai, szakmai szabályokat és elveket, addig a hírmédia tevékenységét sajtóetikai elvek, szabályok keretezik. A minőségi oldalak tudatosan törekednek a hibák elkerülésére, tévedéseiket elismerik, felismerésük után mielőbb javítják őket, és elnézést kérnek az érintettektől. A jövőre nézve pedig hibáikból megpróbálnak tanulni, és minimalizálni a hasonló tévedések lehetőségét.

Ez közel sem ugyanaz, mint tudatosan hazudni a reklámbevételért vagy hatalmi okokból, aztán tenni a következményekre.

Zárásként: jó dolog a szkeptikusság, de az már nem, ha a kételkedés átcsap a sajtó egésze iránti cinizmusba – mert az csak az információs válságot erősíti tovább. Óvd, segítsd és védd meg a minőségi médiát – és legyél tudatos médiafogyasztó.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!