A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztálya közveszéllyel való fenyegetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen. A szóban forgó oldalak – melyek egyik anyagával a koronavírusos álhírgyűjtésben is találkozhattatok – többek között azt állították, hogy Magyarországon emberek fertőződtek meg a kínai eredetű koronavírussal, továbbá fővárosi pályaudvarokon emberek esnek össze a betegség következtében.

A rendőrség szerint a több tucat kamuportál és a hozzájuk kapcsolódó Facebook-oldalak egyazon hálózat tagjai, amelyeken általában aktuális, de valótlan állításokon alapuló cikkeket osztottak meg. Az oldalak szerkesztőinek célja az volt, hogy az álhírek minél szélesebb körben terjedjenek, mert tevékenységük után hirdetési bevételt zsebeltek be.

Az akció során a Készenléti Rendőrség munkatársai informatikai eszközöket foglaltak le, egy férfit és egy nőt pedig gyanúsítottként hallgattak ki.

A megtévesztő oldalakat kategorizáló, 2020-as listámon – a kitalált híreket közlő oldalak közül – szombat reggel nem volt elérhető a blikkruzs.me, az index-hirek.me, a tv2-most.me, az rtl-klub.me, a tv2-friss.com, a fem3cafe.me és az nlcafe.me, a hirtv.me oldalon pedig csak reklámok voltak láthatók.

Illusztráció: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!