A Twittert az elmúlt időben sokféle kritika érte a platformon megjelenő információkkal kapcsolatban. Egyik oldalról azért bírálták, mert éveken át teret engedett a hamis, megtévesztő és tömeges befolyásolási szándékkal közreadott infóknak. Másik oldalról pedig azért, mert törölt, elrejtett vagy épp pontosító, figyelmeztető megjegyzésekkel látott el bizonyos politikusi tweeteket. Sőt a platform szabályait folyamatosan megsértők közül nemrégiben többeket le is tiltott – köztük az Egyesült Államok volt elnökét is.

Indul a Birdwatch

A rá nehezedő nyomás hatására a Twitter január 25-én bejelentette: Birdwatch néven új, közösségi alapú felületet indít a megtévesztő információk okozta problémák kezelésére. A pilot fázisban lévő program – a Wikipédiához és a Reddithez hasonlóan – az online közösségre bízná a hamis információk értelmezését és kiigazítását.

A rendszerhez csatlakozók pontosító, kontextusba helyező megjegyzésekkel láthatják el az általuk megtévesztőnek, félrevezetőnek minősített tweeteket. A Birdwatchtól a Twitter üzemeltetői azt várják, hogy e megoldás segítségével az eddigieknél gyorsabban felfedezhetik a megtévesztő információkat, és segíthetnek azok kiigazításában.

Twitter Launches ‘Birdwatch’ Forum To Target Misinformation | NBC News NOW

Twitter has unveiled a new feature to bolster efforts against misinformation. NBC’s Brandy Zadrozny explains how the move will allow users to flag potential…

Az NBC tudósítása a Birdwatch indulásáról

A projekt pilot szakaszában a Birdwatch és a Twitter felülete között nincs átjárás, és a bevitt kommentek csak a Birdwatch oldalán jelennek meg. E felület egyelőre csak az Egyesült Államokban érhető el, így nem is tudok első kézből való információkkal szolgálni a működéséről.

Twitter Birdwatch
Egyelőre csak Amerikában

A Twitter közlése szerint a Birdwatchon összegyűjtött megjegyzések a tesztfázis alatt nem befolyásolják a Twitteren megjelenő tartalmak megjelenését, de a későbbiekben – ha a rendszer beváltja a várakozásokat – éles tweetek alatt is felbukkanhatnak.

Fontos cél a manipuláció visszaszorítása

A Twitter azt ígéri, hogy kísérleti projektjét átláthatóvá teszi a nyilvánosság számára. Ennek keretében több, a Birdwatch működésével kapcsolatos adatot és infót is megoszt az érdeklődőkkel, szakértőkkel és kutatókkal.

A vállalat közleménye szerint a pilot szakasz során kiemelt figyelmet fordítanak arra is, hogyan kerülhető el a rendszer manipulációja, az eredeti célok öncélú kiforgatása.

A Forbes cikke szerint a Birdwatch-hoz való csatlakozás feltétele egy valós mobilszám és e-mail megadása, valamint hogy az illető ne sértse meg a Twitter szabályait. A birthwatcherek egymást is osztályozhatják, ami többek között a rendszert szisztematikusan manipulálni kívánó felhasználók felismerését is segítheti.

Az AP híradása szerint a Birdwatch nem váltja ki a cég koronavírussal és amerikai választással kapcsolatban életbe léptetett, megtévesztő híreket tényellenőrző címkével ellátó programját.

Fotó: Joshua Hoehne / Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!