Az Alfahír eredetileg a koronavírussal és oltásokkal kapcsolatos álhírek, azok felismerése témájában keresett meg. Az interjú aztán – a napi aktualitások mentén – a közösségi oldalak moderálási gyakorlata felé is elkanyarodott. Az alábbiakban a Donald Trump twitteres kitiltásáról általam elmondottakat idézem a beszélgetésből:

“Véleményem szerint Donald Trump letiltása komplexebb kérdés annál, minthogy egyetlen momentum, például a Capitolium megtámadása alapján értékeljük. Tény, hogy a nagy platformok ezután tiltották le Donald Trumpot a felületeikről. De a teljes képhez az is hozzátartozik, hogy hamarosan egy új, demokrata elnök érkezik, aki egy demokrata kongresszussal és egy – szavazategyenlőség ellenére – szintén demokratának mondható szenátussal a háta mögött fog kormányozni. Ebben a helyzetben egy ilyen döntés meghozatala kevesebb kockázattal járt, mint, mondjuk, járt volna fél évvel ezelőtt. És ez még akkor is igaz, ha a platformok valószínűleg így sem fogják megúszni komoly forgalom- és népszerűségvesztés nélkül az esetet.

A tiltani vagy nem tiltani Trumpot kérdésben a nagy közösségi oldalak évek óta csak rossz és még rosszabb megoldások közül tudnak választani. És sajnos még a rossz / még rosszabb címkék odaítélése is erősen függ attól, milyen politikai álláspontot képviselünk.

Az biztosan nem jó, ha egy ország elnöke – csak azért, mert elnök – büntetlenül tehet olyan gyűlöletkeltő nyilatkozatokat, amelyek más emberek számára tiltottak. Főleg, ha a jóval szélesebb körű hatását is hozzávesszük.

De az is veszélyes út, ha a technológiai szolgáltatók, amelyek eddig azzal bújtak ki a platformjaikon megjelenő tartalmakkal kapcsolatos felelősségre vonás alól, hogy ők csak a felületet szolgáltatják, hirtelen elkezdenek cenzúrázni. Méghozzá saját szabályaik és azok nem átlátható alkalmazása mentén, aktuális érdekeiket követve, valódi fellebbezési lehetőség nélkül.

Még szélesebb kontextusban értékelve a döntést az sem biztos, hogy a világ jobb hely lesz, ha a Twittert eddig csak Trump tartalmaiért látogató felhasználók más felületek felé vonulnak el, ahol már véletlenül sem találkoznak a saját világlátásukkal ellentétes véleményekkel. És ugyanez vonatkozik persze a Twitter hátramaradó felhasználói táborára is. A közösségi vita szűkülése a társadalmak további polarizálódásához vezethet, ami veszélyes lehet a demokrácia működése szempontjából is.

Megannyi kérdés, amire nem ez az interjú fog megoldást szállítani, hiszen nálam sokkal okosabbak sem találnak megoldást erre a dilemmára. Mindössze arra próbálok rávilágítani, hogy – akárcsak a koronavírus témája – Trump kitiltása sem egy fekete vagy fehér szituáció.”

A teljes interjút itt olvashatjátok el.

A nyitókép Donald Trump Twitteren letiltott videójából származik.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!