A hvg.hu ezzel kapcsolatos cikke emlékeztet: december 8-án a világon először oltottak be valakit élesben a Pfizer/BioNTech vakcinájával.

A 90 éves brit Margaret Keenant, a brit egészségügyi szolgálat (NHS) egykori alkalmazottját ezt követően gyorsan megtalálták az összeesküvés-elméletek hívői. Szerintük a nő valójában nem is az NHS nyugdíjba vonult alkalmazottja, hanem egy színész.

Konteók a 90 éves brit Margaret Keenan főszereplésével
A Facebookon már ezzel a magyarázó filterrel jelenik meg a kép

A hvg.hu cikke szerint a konteót az a Louise Hampton kezdte el terjeszteni, akinek a Facebook-oldala korábban már figyelmeztetést kapott a közösségi oldaltól a koronavírussal kapcsolatos hamis információk terjesztése miatt.

A Qubit anyaga további részleteket is tartalmaz a konteóról. Eszerint egyesek azt állították, hogy Keenan valójában 2008-ban meghalt, és most egy Liz Scott nevű válságszínésznő személyesíti meg, akit például tüntetésen is bevetettek már.

Sőt az a már-már paródiába illő állítás is elhangzott, hogy Keenan egyik oltás közbeni fotóján az illuminátusok közismert jelét mutatja (lásd a nyitóképen) – akárcsak Angela Merkel, Theresa May és Micimackó.

Természetesen erre semmiféle bizonyíték nincs – írja a FactCheck.org. Az állítás alátámasztására előhozott színésznő már csak ránézésre is jóval fiatalabb Keenannél. Update | A Lead Stories cikke közelebbről – például a két nő fogainak kinagyításával – is rámutat néhány markáns különbségre.

Válságszínészek mindenhol

A fizetett statiszták alaptalan vádja jól bejáratott, visszatérő konteó a merényletek kapcsán is. Van, hogy online színészadatbázisból húznak elő fényképeket az állítás alátámasztására, és van, hogy ugyanazt a síró nőt vélik felfedezni a különböző helyszíneken készített fotókon.

Bár a vádak abszurditása minimális csekkolással ellenőrizhető lenne, egyesek attól sem riadnak vissza, hogy egy-egy támadás után valós áldozatokat és hozzátartozókat zaklassanak konteóikkal.

További, koronavírussal és oltással kapcsolatos hamis állítások ellenőrzéséről itt olvashatsz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!