2012 decemberében egy 20 éves férfi lelőtt húsz kisgyereket és hat felnőttet a newtowni Sandy Hook iskolában, majd önmagával is végzett. A példátlan lövöldözés kiélezte a vitát Amerikában a fegyvertartás szabályozásáról. E társadalmi párbeszéd farvizén szaporodtak el azok a képtelen összeesküvés-elméletek is, miszerint az egész támadás megrendezett volt.

Az erről beszámoló konteók forgatókönyve valahogy így néz ki: még azt sem tudni biztosan, hányan estek áldozatul az épp aktuális lövöldözésnek, jólértesültek már tudni vélik, honnan béreltek színészeket az “alakításhoz”, továbbá hogy a kormány mire fogja a tragédiát használni. Természetesen elsősorban a fegyverpártiak besározására.

Korábban összegyűjtöttem már ezeknek a konteóknak a főbb típusait, amelyek bizonyos emberek számára könnyebbé tehetik a szörnyűséges események feldolgozását. Sokak számára ugyanis még mindig megnyugtatóbb a támadást színjátékként elképzelni, mint azzal szembesülni: hozzájuk hasonló, ártatlan embereket öltek meg, és legközelebb akár velük is történhet hasonló.

Fake news vs. zaklatás

De ami egyeseknek megnyugvást hoz, az mások számára napi szintű üldöztetést jelent. A Sandy Hook-mészárlásban hatévesen agyonlőtt Noah Pozner szüleinek például 2012 óta több alkalommal is költözniük kellett – többek között az “igazságkeresők” állandó zaklatásai és halálos fenyegetései miatt. A tragédia óta elvált Pozner-házaspár a minap nyílt levelet írt Mark Zuckerberg Facebook-vezérnek, amelyben azt sürgetik: a közösségi oldal vegye fel a küzdelmet a felületén szervezkedő és áldozatokat zaklató mozgalmakkal.

Szerintük az olyan fogalmak, mint az álhír viszonylag ártalmatlannak tűnnek, de ezeknek a Facebookon megtűrt konteóknak a valós életben igenis pusztító hatásaik lehetnek. A pár a levélben mesél az őket ért üldöztetésekről, például azokról a “közösségi nyomozásokról”, amely során címüket, házukról készült videókat tettek ki. És arról is, hogy a Facebook mennyire nem partner a zaklató csoportok felszámolásában, a fenyegető tartalmak törlésében.

A pár levele szerint rajtuk az sem segítene, ha a Facebook – mint azt mostanában ígéri – törlés helyett elrejti, hátrébb sorolja a hírfolyamban ezeket a tartalmakat. Ezért azt tanácsolják a közösségi oldalnak, hogy a hozzájuk hasonló áldozatokat kezelje védett csoportként, és biztosítson számukra gyorskontaktot az illetékesek felé, ha valamilyen zaklatást töröltetni szeretnének.

A pár – amely egyébként a hozzájuk hasonló sorsú hozzátartozókkal megalapította a HONR.com szervezetet – levele végén azt írja: a Facebook tönkreteszi az életüket azzal, hogy az ő érdekeik védelménél fontosabb tartja, hogy helyet biztosítson a gyűlölködéshez.

A Facebook az egyensúlyozásban hisz

Néhány nappal korábban közöltem a Facebook álláspontját az egyik népszerű konteós oldal, az Infowars nemtörlésével kapcsolatban. A közösségi oldal szerint az Infowars önmagában azzal, hogy hamis infókat terjeszt, nem sérti meg a közösségi oldal szabályzatát. A konteóoldal szerintük a határon mozog: a szájt tevékenysége őket is frusztrálja, de a vélemények sokszínűsége védelmében mégsem kapcsolhatják le.

Szerintük az összeesküvés-elméletek elleni harc úgy is hatékony lehet, ha kitiltás helyett hátrébb rangsorolják a konteóterjesztők tartalmait a hírfolyamban. Ezzel lehet szerintük egyensúlyt teremteni a szólásszabadság biztosítása, illetve a platform hitelessége és biztonsága között. Vagyis eszerint az álláspont szerint amíg egy oldal nem lépi át a tiltás határait (gyűlöletbeszéd, zaklatás, terrorista propaganda, kamuprofilokon keresztüli befolyásolás), szabadon publikálhat a Facebookon.

Update | Néhány nappal később a Facebook előbb átmenetileg felfüggesztette Alex Jones néhány profilját, majd – gyűlöletbeszédre hivatkozva – törölt is négy hozzá kapcsolt facebookos oldalt. Ezzel párhuzamosan más nagy szolgáltatók – a YouTube, a Spotify és az Apple – is törölték Jones gyűlöletkeltő tartalmait.

Fotó: honr.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!