“50 éves fénykép. Török bevándorló ‘migráns’ család Németországban. Jobboldalon, sárga pólót viselő kisfiú, Ugur Sahin, orvos lett. Ő találta fel a Pfizerrel karöltve a koronavírus elleni oltószert” – ezzel a kapcsolt szöveggel fut a Facebookon az alábbi kép.

Ami igaz a történetből: a koronavírus elleni vakcinán dolgozó cégek egyike, a BioNTech alapítója valóban egy török származású házaspár. A törökországi születésű Ugur Sahin a szüleivel 4 éves korában érkezett Németországba, míg felesége, Özlem Türeci már Németországban született török apától. Hazai kapcsolódású érdekesség: egy magyar kivándorló is van a cégvezetésben.

A Sahinról keringő gyerekkori kép azonban mellényúlás, azon ugyanis nem az ő családja látható. (Ez a megjegyzés egyébként azóta az egyik ezzel kapcsolatos facebookos posztban is megjelent kiegészítésként.) A Snopes szerint a fotó Candida Höfer német fotós Törökök Németországban című sorozatának része, és a hetvenes évek közepén készült Düsseldorfban. A képen látható török család egyik leszármazottja szerint a sárga ruhás fiú később nem rákkutató, hanem esztergályos lett. Az igazi Sahin a kép készítésének időpontjában 9-10 éves lehetett.

Sahin egyébként a Guardiannek adott nyilatkozatában nem annyira rajongott a gondolatért, hogy egyfajta példaképként szolgáljon a németországi bevándorlók számára. Ő inkább az egyenlő esélyek biztosításának fontosságáról beszélt a lap újságírójának.

„Minden tanulmány azt mutatja, hogy az intelligencia egyenlően oszlik el a különböző etnikai csoportok között. Társadalomként azt a kérdést kell feltennünk: hogyan adhatunk esélyt mindenkinek. Véletlen, hogy éppenséggel bevándorló családból származom. Ugyanilyen erővel lehetnék német vagy spanyol is” – idézi a 444.hu Sahin válaszát.

Kecskepásztorból miniszter

Hasonló történet főszereplője volt 2018-ban egy francia miniszter is: Najat Vallaud-Belkacem kedvezőtlen körülmények között, többek között kecskéket legeltetve nőtt fel Marokkó egy elmaradott térségében. Később aztán családjával 1982-ben Franciaországba vándorolt, ahol később miniszteri posztot szerzett.

Bár az alaptörténet ott is stimmelt, a történet közösségi médiás illusztrálásához használt gyerekfotón nem ő látható. Az ugyanis 2005-ben készült az UNICEF megbízásából, és egy Fouzia nevű lányt ábrázol.

Nyitókép: BioNTech SE 2020

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!