A kísérőszöveg szerint az egykori marokkói pásztorlányt, Najat Belkacemet 2014-ben, 36 évesen nevezték ki Franciaország oktatási miniszterévé, mindezt úgy, hogy még muszlim vallását is megtartotta.

Az 1977-es születésű Najat Vallaud-Belkacem valóban nem a szokott politikusi karriert járta be. Kedvezőtlen körülmények között, többek között nagyapja kecskéit legeltetve nőtt fel Marokkó egy elmaradott térségében, mígnem családjával 1982-ben Franciaországba vándorolt.

A saját magát vallását nem gyakorló muszlimként jellemző Vallaud-Belkacem előbb ügyvédként dolgozott, majd volt többek között kormányszóvivő, nőjogi, ifjúsági és sportminiszter, valamint oktatási miniszter is. A politikának 2017-ben fordított hátat, és az Ipsos közvélemény-kutató intézetnél helyezkedett el.

Példaértékű felemelkedésének története az évek során mémek forrásává vált. Ezek egyike egy képpár, amelynek baloldalán egy pásztorlány, jobboldalán a miniszter látható.

És bár az alaptörténet stimmel, a baloldali fotó csupán illusztráció. Az ugyanis 2005-ben készült az UNICEF megbízásából, és egy akkor nyolc éves, Fouzia nevű lányt ábrázol – mutat rá a Snopes.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!