Azt hiszem, az amerikai politika történetének legszélesebb körű választási csalási szervezetét raktuk együtt össze” – idézik Joe Biden frissen megválasztott amerikai elnököt szerte a neten – de még a hazai mainstream sajtó egyes helyein is, kontextusba helyezés nélkül. Mindennek bizonyítéka pedig egy rövid videó, amelyet többek között maga Donald Trump amerikai elnök is megosztott.

A Snopes szerint – bár a felvétel valós – a “beismerés” nem több egy nyelvbotlásnál, rossz szóhasználatnál. A legendavadász oldal szerint már az is elgondolkodtató, miért vallaná be Biden egy nyilvános interjúban a választási csalás tényét, ha maga is részt vesz benne. Mindemellett mind az állítás kontextusának megismerése, mind a Biden-kampány tisztázó nyilatkozata egyértelművé teszi, hogy nem arról van szó, aminek az eset a kivágott részlet alapján látszik.

A szóban forgó interjút Joe Biden 2020. október 24-én adta a Pod Save America készítőinek, a kérdéses részlet levonata pedig elolvasható a Snopes-on. Ennek a beszélgetésnek a vége felé hangzik el a kérdés: mit üzenne Biden azoknak, akik még nem szavaztak, és mit tehetnek azok, akik már voksoltak, de biztosra akarnak menni, hogy tényleg Biden lesz a következő elnök.

Erre válaszul beszél Biden többek között a demokraták választópolgárokat védő, választási csalásokat megakadályozó programjáról, ahol ügyvédek, jogi képviselők válaszolják meg az őket felkeresők kérdéseit, foglalkoznak a bejelentéseikkel. A Reuters tényellenőrzői szerint itt van Bidennek egy nyelvbotlása, amikor – pártja választóvédelemi programja helyett, amiről aztán részletesebben is beszél – a választási csalás szervezet kifejezést használja.

Kínosnak kínos, különösen a Biden szellemi képességeit megkérdőjelező támadások közepette, de beismerésről szó sincs.

További anyagok a témában:

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!