A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhitekkel, megtévesztő információkkal és összeesküvés-elméletekkel szinte a világjárvány kitörésének első napjaitól kezdve foglalkozom az Urbanlegends.hu-n. Ezért aztán a törzsolvasóknak nagy újdonságok nem lesznek az alábbi anyagban, de egyrészt jó egyben látni a különböző narratívákat, másrészt pedig kiderül: teljesen felesleges lenne bármilyen nemzeti önostorozás – ugyanis Nyugat-Európában is ugyanazok (vagy legalábbis nagyon hasonló) tévhitek keringenek a járványról, mint idehaza.

A Covidinfodemiceurope.com oldalon bemutatott pillanatkép öt nyugat-európai ország tényellenőrzőinek – az olasz Pagella Politica / Facta, a spanyol Maldita.es, a brit Full Fact, a német Correctiv és a francia AFP – együttműködéséből jött létre. A szerzők a témában megjelent anyagaikat nézték át (összességében 645 cikket), és azok alapján vonták le következtetéseiket.

Mik voltak a főbb témák Nyugat-Európában?

Nagyjából ugyanazok, mint idehaza:

  • Alternatív gyógymódokkal kapcsolatos “jótanácsok”: a nikotintól a sósvizes öblögetésen és a 15 percenkénti víziváson át a hidroxiklorokinig. Az alábbi ábra a különböző gyógymódok országonkénti felbukkanását mutatja be, egyik kedvencem a szinte mindehol megjelent, helikopteres-fertőtlenítős légi permetezés.
Koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhitek Európában
A Hondzso Taszukunak nyilvánított, koronavírussal kapcsolatos leleplező mondatok terjedése Európában.
  • Oltással kapcsolatos tévinfók: például hogy tesztalanyok haltak bele a kísérletezésekbe, vagy hogy egyes oltások már kész vannak.
  • Maszkokkal kapcsolatos hamis infók: tévhitek azok hatékonyságáról, veszélyességéről, legjobb hordási módjáról.
  • A koronavírus és a szezonális influenza összehasonlítása.
  • És természetesen Bill Gates: aki már régóta az összeesküvés-elméletek egyik címzetes főgonosza, a koronavírus elterjedésével azonban új dimenzióba érkezett: ő lett a világjárvány elsőszámú bűnbakja. A konteókban egyszerre vádolják őt a vírus létrehozásával és terjesztésével, fő célja pedig a különböző narratívák szerint a világ irányításának megszerzése és/vagy profitszerzés a már zsebben lévő oltások kiárusítása révén.

Országspecifikus témák

  • Nagy-Britanniában a háziállatokkal kapcsolatos téves infókból volt több más országokhoz képest.
  • Németországban a migránsok karantén leple alatti titkos elhelyezéséről és kiváltságosnak mondott helyzetéről pusmogtak sokat.
  • Spanyolországban (és Németországban) az egyik jellemző szóbeszéd szerint rablók kémiai anyagokkal kezelt maszkokat osztogattak az embereknek, hogy aztán könnyebben kirabolják így elkábított áldozataikat.
  • Olaszországban volt a legnagyobb a politikai témájú hoaxok aránya az összes hamis infón belül (lásd az alábbi grafikonon).

A tényellenőrzők összefoglaló munkáját itt olvashatjátok el teljes egészében, szép grafikonokkal, kattintható példacikkekkel és egyéb finomságokkal.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!