A szöveg szerint “javasolt minden magyar ember számára 30 perc szauna napi 1 alkalommal 60-80 fok közötti hőmérsékleten, vagy nedves gőz 56 fokon“. A javaslat szerint ha ezt tenné minden magyar naponta – vagy ha erre nincs módja, kamillával gőzölne – “1 hét múlva megszűnne az új esetek diagnosztizálása és a kormány feloldaná a vészhelyzetet“.

Az AFP hírügynökség tényellenőrzői szerint a szaunás állítás videó formában is terjed, a szaunázás mellett egy másik alternatív “gyógymódot”, a hajszárítós belégzést is ajánlva.

Nemcsak hatástalan, veszélyes is lehet

Az AFP által megkérdezett koronavírus szakértő, Benjamin Neuman szerint egyik megoldás sem hatásos: se a koronavírus elkerülését, se a betegség gyógyítását ne várjuk tőle. A hírügynökség – a koronavírus sajtóbeli tálalásával kapcsolatos ajánlásoknak is megfelelően – egy másik szakértőt, Karine Le Roch sejtbiológust is megkereste, aki szerint egyelőre semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a COVID-19 vírus hővel kezelhető lenne.

A Snopes szerint a javaslat ráadásul nemcsak hatástalan, hanem potenciálisan veszélyes is. Aki azt gondolja, hogy koronavírussal fertőzödött, az ne házi praktikákkal próbálja kiirtani magából a kórt, főként ne menjen közösségbe, hanem először is szigetelje el magát, majd kérjen orvosi segítséget. Update | A Szkeptikus Társaság Facebook-oldalán olvasható bejegyzés – elsősorban valószínűleg a hajszárítós megoldásra utalva – emellett az égési sérülésekre, a nyálkahártya károsításának veszélyére is felhívja a figyelmet.

Az Egészségügyi Világszervezet jelenlegi álláspontja szerint a COVID-19 vírus forró és párás hőmérsékleti körülmények között is terjed, és egyik fent említett tanács sem szerepel a szervezet megelőzési ajánlásában.

A hivatalos ajánlások

A hivatalos szakértői álláspont szerint az új koronavírus megelőzésének módja továbbra is a rendszeres és alapos kézmosás, arcunk, szánk és szemünk érintésének kerülése, az üdvözlési szokások megváltoztatása, a felelős köhögés és tüsszentés, valamint a lázas betegekkel való érintkezés kerülése.

Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

Néhány egyszerű szabály betartásával jelentősen csökkenthető a koronavírus-fertőzés veszélye.Tegyünk mindannyian az egészségünkért!

A témával kapcsolatban megkerestem azt a prémium egészségközpont-hálózatot is, amelynek a neve szerepel a felhívás magyar verziójában. Amennyiben választ kapok tőlük, frissítem a cikket. Update | Válasz nem jött, de előbb a klinika Facebook-oldaláról, majd az azt közzétevő klinikai vezető oldaláról is eltűnt a bejegyzés.

Ha nem szeretnél hamis információk áldozatául esni a koronavírussal kapcsolatban, ajánlom figyelmedbe ezt a cikket is.

Illusztráció: HUUM / Unsplash.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!