A megalapozatlan információktól, ferdítésektől, célozgatásoktól és szubjektív interpretációktól hemzsegő videó készítője szerint minden gyanús, amiről a média vagy a szemtanúk nem pontosan illetve számára nem hihetően számoltak be.

Hol van például az az ember, akit élő tévéadásban mutattak második elkövetőként, majd rejtélyes módon eltűnt? – teszi fel az első kérdést a videó szerkesztője, majd folytatja. Hány és milyen fegyvert használt, és hogyan tudott ennyi embert egy képzetlen húszéves lemészárolni? Hogyan került a gyilkoshoz testvére okmánya, amikor utóbbi már két éve nem élt velük? Miért állították a korai híradásokban a gyilkos anyjáról, hogy óvónő volt? Miért nevettek az áldozatok szülei, amikor a kamera nem vette őket? Miért fényképezkedik az egyik áldozat pár nappal később az amerikai elnökkel? – sorjáznak a kérdések. 

sandyAz egyes állításokat a Snopes részletesen, forrásokkal alátámasztva elemzi, az alábbiakban csak néhányat emelek ki ezek közül.

Ami a további elkövetőket illeti például: rendőrt, szülőt és más arra járót egyaránt gyanúsnak találtak azon a napon, sőt egyeseket rövid időre őrizetbe is vettek, de mindenkiről gyorsan kiderült, hogy nincs köze a mészárláshoz.

Eleinte a mészárláshoz használt fegyvereket illetően is voltak ellentmondások, de végül ezek a részletek is tisztázódtak.

Ami az áldozatok magas számát illeti, a Snopes rámutat: a tragédia nem felnőttekkel és egy menekülőutakat kínáló helyen zajlott le, hanem többségében megzavarodott kisgyermekek álltak nagyon szűk helyen egy félautomata fegyverrel szemben.

És a kislányt sem “támasztották fel” az elnök látogatásának kedvéért, de még csak nem is szerepet játszó színészpalánta, hanem – ahogy arra az alábbi videó készítője is rámutat – az Obamával közös fotón az áldozat húga szerepel, hasonló ruhában. 

A leleplezőnek szánt videó folyamatosan azzal vádolja a tragédiában hozzátartozóként, szemtanúként nyilatkozókat, hogy amatőr színészek, akik csak feladatot teljesítenek – ezt azonban konkrétumokkal nem támasztja alá. De ha mégis elfogadjuk egy pillanatra ezt a képtelen vádat, azzal egy csapásra a videó további állításait kérdőjelezzük meg: mert ha valóban színészek játszották a hozzátartozókat, akik előre megírt és bemagolt forgatókönyvek szerint sorolták az eseményeket, hogyan lehetséges ennyi gyenge játék, ellentmondó nyilatkozat és logikai hiba.

Azt pedig, hogy az esetenként igen furcsa eredményeket produkáló Google keresőjének dátumára hivatkozva állítsa valaki, hogy a tragédia hamisítói már jóval a mészárlás előtt feltettek anyagokat a netre a lövöldözésről, inkább technológiai hozzá nem értésről árulkodik.

Ha fontos számodra a kamuhírek elleni harc, támogasd a munkám havonta egy kávé, egy magazin vagy egy könyv árával.