A konteokutató Tömegparanoia című könyve megjelenése kapcsán adott a 24.hu-nak interjút, amelyben elmondja: veszélyes naivitás volna azt gondolni, hogy minden összeesküvés-elmélet hamis.

“Az összeesküvés az emberi természet velejárója, és azonnal működésbe lép, ha eltűnnek az útból vagy meggyengülnek az ezt megakadályozó intézmények, mint a független ügyészség és igazságszolgáltatás, a kritikus sajtó, vagy a civil szervezetek, vagy itthon elvben a versenyhivatal, az Állami Számvevőszék. Egy ilyen rendszerben különösen nehéz a valódi összeesküvést és a téves összeesküvés-elméletet elválasztani egymástól. Elemzők és újságírók sem kerülhetik meg ezt a dilemmát manapság.”

Krekó szerint öncsalás azt hinni, hogy az összeesküvés-elméletek csak másokra és csak a “butákra” hatnak. Tapasztalata szerint rettentően okos emberek is könnyen ringatják magukat képtelen elméletekbe, pusztán azért, mert szeretnének hinni valamiben. “Az emberek a politikában nem a racionalitást keresik, inkább kitombolják irracionális késztetéseiket” – véli. A kérdésre, hogy – az erőforrásokon túl – mi lehet az oka annak, hogy egyik oldalon hatékonyabbak az álhírek, Krekó azt válaszolja:

“Mintha ehhez is kellene egy vezető, aki a karizmájával hitelessé tehet képtelennek tűnő történeteket. Felépít és hitelesít egy ideológiai világot, amiben bármi elképzelhetőnek tűnik. Az álhírek is egy polarizált társadalomban tudnak igazán gyorsan elterjedni. Ahol eltűnik a politikai centrum, ami kikényszeríthetne valamiféle tényeken, ésszerűségen alapuló mérsékelt választ, ott elkezdenek információs törzsekbe zárkózni az emberek. A valósághoz fűződő kapcsolat itt egyre kevésbé számít, inkább az a lényeg, hogy a törzs meg tudja magát erősíteni, és kellően nagy legyen”.

Krekó szerint a tömeg gondolkodása gyorsan és hatékonyan alakítható, ebből kiindulva elméletileg azt is feltételezhető, hogy mindez visszafordítható. De – idézi Krekó Schopenhauert – az embereket könnyebb elrontani, mint megjavítani.

“Gyűlöletet mindig könnyebb szítani, mint mérsékelni, bizalmat lerombolni könnyebb, mint bizalmat építeni. Ám ha hiszünk benne, hogy lehetséges rövid távon is formálni társadalmakat, akkor nem zárhatjuk ki, hogy ez pozitív irányba is működhet. Ehhez viszont kell egy ezt ösztönző intézményrendszer, politikai vezetés és támogató környezet”.

Az összeesküvés-elméleti logikáról pedig azt mondja, hogy az egy egyirányú utca, nem lehet belőle kitolatni, csak még tovább nyomni a gázt. Ha enerváltak lesznek a kormány szavazói, és kicsit tüzelni kell őket, láthatunk még a mostaninál sokkal vadabb sztorikat is – mutat rá.

A teljes interjút elolvashatod itt. Itt pedig találtok két korábban szemlézett Krekó-interjút is.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!