A World Science Forum idei mottója a „Tudomány a békéért” volt. Az MTA elnöke szerint ez a mottó arra figyelmeztet, hogy a tudományos kutatások és eredmények elengedhetetlenek ahhoz, hogy a világ ne kerüljön egy olyan lejtőre, amely szükségképpen háborúkhoz és éhínséghez vezet.

A tudományos tanácsadás fontosságát firtató kérdésre az MTA elnöke azt válaszolta:

“(…) a tudományos tanácsadásnak fontos eleme a közvélemény, vagyis a döntés elszenvedőinek a tájékoztatása is, tehát nem csak a politikusoknak, a döntéshozóknak adott tanács az. Hiszen a politika szükségszerűen a közvélemény nyomása alatt áll – ha a közvéleményt nem lehet meggyőzni valamiről, akkor arról a politikát is nehéz. Ennek a célnak és meggondolásnak megfelelően a Magyar Tudományos Akadémia jelentős energiát fordít a közvélemény tájékoztatására.

Bemutattam néhány példát továbbá arra vonatkozólag, hogy milyen kérdésekben kell az Akadémiának tanácsot adnia. Olyanokban, amelyek általában társadalmilag vitatottak. Néha maguk a tudósok között is azok, máskor viszont nem. Például a Paksi Atomerőmű vagy a vízi energia hasznosításának kérdése társadalmilag is és a tudósok között is vitatott. Ellenben a laposföld-elmélet vagy a homeopátia kérdése a tudósok között nem vitatott, de a közvélemény miatt ezekkel a témákkal is foglalkozni kell.”

Lovász szerint a fórumon fontos észrevételek hangzottak el arra vonatkozóan is, milyen eszközökkel kell küzdeni az áltudományok és alternatív tények ellen, illetve milyen kihívásokat jelent a kommunikációs csatornák bővülése.

“Többen is említették, hogy a közösségi média megjelenése olyan információs buborékokat hozhat létre, amelyekben az ember csak azoktól kap információt, akik ugyanúgy vélekednek, mint ő. A tudománykommunikáció kapcsán azon kell gondolkoznunk, hogy hogyan lehet áttörni egy-egy ilyen buborékot.”

A konferencia zárónyilatkozata szerint a bizonyítékokon alapuló tudományos oktatás nélkülözhetetlen a kritikai gondolkodás fejlesztéséhez, a tudásalapú társadalmak építéséhez és a tartós béke megteremtéséhez.

Illusztráció: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!