A Facebook kamuhírek elleni harcáról többször írtam már, legutoljára a hírfolyamért felelős vezető májusi algoritmusfrissítő bejelentéséről számoltam be.

Nemrégiben a közösségi oldal hírfolyamán dolgozók egy újabb felfedezésüket tették közzé, és építették be az algoritmusba: vizsgálataik szerint a naponta nagyon sok – 50-nél több – linket posztolók nagy valószínűséggel szpemelnek vagy kamuhíreket osztogatnak. Ezért aztán a Facebook a jövőben megnézi, milyen linkeket osztogatnak ezek a megrögzött szuperposztolók, és ezeknek az anyagoknak az elérési számait visszaszorítja.

A közösségi oldal nem vizsgálja ezeknek a linkeknek a tartalmát: az a tény, hogy egy adott linket az 50-nél többet posztoló felhasználók nagyobb arányban osztanak meg a normál júzereknél, vizsgálataik szerint az egyik legmegbízhatóbb mutatója a problematikus tartalmaknak. (Ez a fajta gondolkodás egy újabb példája annak a jelenségnek, amit ebben a két évvel ezelőtti cikkemben mutattam be.)

Nagyon fontos – mint az a recode anyagából is kiderül -, hogy ez az algoritmusváltoztatás csak a linkekre vonatkozik (tehát a fotókra, státuszüzenetekre, videókra, stb. NEM), és elsősorban a felhasználókat érinti (nem pedig az oldalakat, amelyek a napi 50 feletti linkmegosztást gyakran anélkül is túlszárnyalják, hogy kamuhíreket posztolnának).

Az oldalak elérését egyedül az érintheti negatívan, ha esetleg maguk is posztolják azokat a linkeket, amelyeket a büntetett “szuperfelhasználók” megosztottak – mert azok a büntetés után az ő követőikhöz se jutnak el. De erre mondja azt a Facebook: figyelj oda arra, hogy mindig informatív és követőid számára reveláns tartalmakat ossz meg, és nem lesz baj.

Fotó: pexels.com

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!