Puskázni lehet, sőt úgy talán még érdekesebb is az eredmény, mert nem azt mutatja meg, melyik kamuhír leleplezéséről hallottál, és melyikről nem, hanem hogy miként kezeled az internetet.

Adj választ mindegyik kérdésre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Results

#1. A Nordstrom tényleg összesarazott hatású farmert dobott piacra 425 dollárért?

IGEN. És ezért aztán meg is kapták a magukét az interneten.

#2. Indonéziában tényleg megerőszakolta a képen látható ír turistát egy orángután?

NEM. A kamuhírt a World News Daily Report terjesztette el.

#3. Tényleg belehalt egy 20 éves lány egy connecticuti palacsintaevő versenybe?

IGEN. A húszéves diák egy New York-i kórházban hunyt el, miután pár nappal korábban egy palacsintaevő-versenyen kezdett fulladozni.

#4. Mexikóban tényleg előállították a cukorbetegséget kezelő védőoltást?

NEM. Léteznek ugyan próbálkozások az I. típusú cukorbetegség elleni vakcináció ügyében, de a hazai bulvársajtó által nemrégiben felkapott mexikói kísérletről már 2015-ben kiderült, hogy csalásról volt szó.

#5. Csehország tényleg egy 28 repülőgép hordozására alkalmas anyahajót építtet Kínával?

NEM. A cseh Lydové Novyni című lap április elsejei tréfáját a magyar köztévé is bevette.

#6. A Pepsi tényleg visszavonta a reklámját, amelyben Kendall Jenner modell kólával kenyerezi le a rendőröket egy tüntetésen?

IGEN. A visszavont reklám nagy botrányt okozott amiatt, hogy sokan úgy érezték, elbagatellizálja a világban zajló tüntetéseket.

#7. Tényleg majmok neveltek fel egy Észak-Indiában talált kislányt?

NEM. A lány megtalálásakor erőszakosan viselkedett, nem kommunikált és még szobatiszta sem volt, ezért gondolhatták úgy, hogy régóta a dzsungelben nevelkedik. A kórházban azonban gyorsan javult az állapota, és a jelek arra utalnak, hogy emberek nevelték, akik aztán a közelmúltban valamikor kitehették. Azóta már többen is jelentkeztek a kislányért, akiken a rokoni kapcsolat megállapítása érdekében DNS-vizsgálatokat végeznek el a hatóságok.

#8. A Facebook tényleg törli azokat a Messengerről, akik nem küldenek üzenetet két hétig?

NEM. Az átverés korábbi, más szolgáltatásokkal kapcsolatban keringetett rémhírek aktualizált változata.

#9. Egy katonai fotós tényleg megörökítette halála pillanatát?

IGEN. A 22 éves Hilda Clayton 2013 júliusában halt meg egy afganisztáni robbanásban. A halála pillanatát ábrázoló képét a Military Review magazin adta közzé most a család hozzájárulásával.

#10. Mogyoróvajjal tényleg megbízhatóan tesztelhető az Alzheimer-kór?

Bár egy 2013-as tanulmány azt állapította meg, hogy az alzheimeres betegek bal orrlyukukkal nehezebben érzik meg a mogyoróvaj illatát, mint a jobbal, de ez a vizsgálat a részvevők alacsony száma miatt nem bizonyítű erejű. Ráadásul a jelenséget azóta sem sikerült minden kétséget kizáróan igazolni. Egy 2014-es kutatás például azt hozta, hogy a bal és jobb orrlyuk közötti érzékelési különbség nem általános jelenség az alzheimeresek között, ezért nem lehet alapja a kór diagnosztizálásának.

Beküldöm

Ha belejöttél a nyomozásba és ikszelgetésbe, próbáld ki magad az előző havi kvízzel is. Itt pedig megtalálod az összes eddigit!

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!