A hvg.hu beszámolója szerint februárban egy vendéglátós és egy nő azzal az infóval jelentkezett a Bild bulvárlapnál, hogy szilveszterkor Frankfurt kocsmanegyedében arabnak és észak-afrikainak tűnő férfiak tucatjai randalíroztak és zaklattak nőket. Az újságnak nyilatkozó hölgy magát is áldozatként állította be, a vendéglátós pedig arról beszélt, hogy egy 50 fős horda elől mentette a nőket. A kérdésre, hogy miért csak februárban jött elő a történtekkel, a vendéglős azt mondta: ez nem különösebben jó reklám neki, de amikor hallotta, hogyan fényezi magát a városvezetés az idei szilveszter biztosítására mutogatva, begurult, és a sajtóhoz fordult.

Az ügy megoldása érdekében a frankfurti rendőrség – többek között a Facebookon is – további szemtanúk jelentkezését kérte. Miután nyomozásuk során nem találtak megerősítő bizonyítékot az állításra, sőt a vallomások hitelességét megkérdőjelező nyomokra bukkantak, ma újabb közleményt tettek közzé a közösségi oldalon. Ebben azt írják: vizsgálatuk alapján a menekültek által csoportosan elkövetett bűncselekményekről szóló híresztelések alaptalanok voltak, és megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a nyomozás költségeit a hatóságot félrevezető tanúkra hárítsák.

A frankfurti ügyet kirobbantó Bilden az esettel kapcsolatos korábbi cikkek már nem érhetők el, helyettük van viszont egy bocsánatkérés a laptól, amiért a megalapozatlan információnak helyt adott. Az újság mai beszámolójában arról is hírt ad, hogy az egyik állítólag érintett személyről kiderült: nem is volt a városban szilveszterkor (a Frankfurter Neue Presse infói szerint az állítólag Frankfurtban molesztált nő valójában Belgrádban szilveszterezett).

A német politika, rendőrség és sajtó a 2015 évvégi kölni csoportos rendbontások és molesztálások óta különösen érzékenyen kezeli a szilveszteri rendbontás kérdését: az ünnepségeket a korábbiaknál nagyobb erővel biztosítják, a felmerülő bűncselekményeket pedig rendre kivizsgálják. Angela Merkel német kancellár januárban még azokat az egyes politikusok által rasszistának titulált, idei kölni rendőri intézkedéseket is a védelmébe vette, amelyek során – az egy évvel azelőtti esetek elkerülése érdekében – célzottan igazoltatták és vizsgálták át a Kölnbe érkező észak-afrikai fiatalokat. A hatóságok azonban a kamuhírek és a destabilizáló propaganda ellen is felveszik a küzdelmet, mint arról néhány eset kapcsán már itt is beszámoltam.

Fotó: pixabay.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!