Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Results

#1. A Facebook egy időre tényleg halottá nyilvánította Mark Zuckerberget?

A közösségi oldal rendszerében keletkezett hiba egy időre tényleg halottá nyilvánította a Facebook-vezért – és további felhasználókat is.

#2. John Cleese tényleg azzal viccelődött, hogy Nagy-Britannia Trump miatt visszavonja az amerikaiak függetlenségét?

A választás után ugyan valóban körbefutott a neten egy vicces levél, amelyben John Cleese “visszavette” az Egyesült Államok függetlenségét, de ehhez a szöveghez a neves brit komikusnak nem volt köze.

#3. A CNN tényleg pornót sugárzott egy gasztroműsor helyett?

Volt ugyan egy Boston-környéki twitterező, aki erről számolt be, és állítását később is fenntartotta, de a jelenségről rajta kívül senki más nem számolt be – így legfeljebb egyéni hibáról lehetett szó.

#4. Svédországban tényleg szobrot emelnek Zlatan Ibrahimovicnak?

A 36 éves csatárról valóban készítenek egy 2,7 méteres műalkotást a stockholmi Nemzeti Stadion elé.

#5. A Mediaworks egyik vidéki lapjának tényleg a Mészáros Lőrinc utcában van a székhelye?

Persze ez csak egy vicces véletlen, és természetesen a szolnoki utcát sem a lapcsoport feltételezett tulajdonosáról nevezték el.

#6. A Corona sörgyár alapítója tényleg milliókat hagyott faluja minden lakójára?

A milliomos mindössze szülőfalujára hagyott egy nagyobb összeget, amit kulturális intézményekre, templomra költhet a település.

#7. Fidel Castro tényleg azért rágott be az amerikaiakra, mert Amerikában nem vették fel profi baseballosnak?

Bár van egy ilyen legenda, miszerint Fidel Castro fiatalkorában részt vett egy amerikai baseballjátékos-válogatáson, de nem kellett egyik profi csapatnak sem, ebből nem sok igaz. A Snopes szerint Castro sosem vett részt profi csapat felvételijén – tudása ugyanis közel sem volt olyan szinten, hogy az felkelthette volna egy komolyabb egyesület figyelmét.  

#8. Egy pizzacégnek tényleg rénszarvasok végzik majd a kiszállítást Japánban?

Bár tettek erre vonatkozó nyilatkozatokat és lépéseket (kérdés, ezek mennyire voltak komolyak, és mennyire szóltak a sajtónak), a Domino december elején lemondott e tervéről.

#9. Kurt Cobain már 1993-ban megjósolta Donald Trump elnökségét?

Az idézet – amelyben Kurt Cobain arról beszél, hogy “generációja egyszer majd mindenkit meglep, amikor politikusok helyett egy kívülállót, egy sikeres iparmágnást választ (…) – például Donald Trumpot, bármennyire is őrülten hangzik” – valójában csak kitaláció, és idén nyáron bukkant fel egy Trump-párti facebookos oldalon.

#10. Tényleg a Coca-Cola találta ki a modern Mikulás alakját?

A joviális, kövérkés, nagy zsákot cipelő, piros-fehér ruhás Mikulás képe már jó néhány évvel azelőtt kialakult, hogy a Cola megbízásából egy grafikus megrajzolta volna első téli reklámját. Mindez persze nem jelenti, hogy az üdítőgyártónak ne lett volna szerepe a jelenlegi Mikulás-kép elterjesztésében, megerősítésében – de nem ők találták ki.

Beküldöm

Ha belejöttél, és még nem csináltad meg, teszted magad az előző havi kvízen is!

Teszteld magad az októberi hoaxkvízen!

Hány kérdésre tudod a választ? Megint szólok: figyelmesen olvassátok el a kérdéseket, mert nem az a kérdés, szerepelt-e a sztori az oldalon. Tíz kérdés, tíz válasz. Adj választ mindegyikre, majd nyomd meg a lap alján lévő Beküldöm gombot. Ezek után láthatod teljesítményedet, és az elrontott válaszok magyarázatát. Eredményeidet meg is oszthatod.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!