Üzleti sztori coca-cola6

2005. október 01. szombat | Szerző: marinov

27

Coca-Cola Mikulás?

A legenda szerint a Coca-Cola találta ki a modern Mikulás képét. Ez azonban a Snopes szerint nem igaz: a joviális, kövérkés, nagy zsákot cipelő, piros-fehér ruhás Mikulás már jó pár évvel azelőtt megvolt, hogy Sundblom megrajzolta első téli reklámját. Mindez persze nem jelenti, hogy a cégnek ne lenne szerepe a jelenlegi Mikulás-kép megerősítésében.


telapococacolaUgyan a Mikulás az Egyesült Államokban a szeretet ünnepének alapszereplője, a modern Mikulás-figura – hosszas evolúció során – csupán a XIX. század második felében alakult ki. A Snopes a mai alak történetének mesélését 1804-ben kezdi, amikor is a frissen megalapított New York Historical Society (NYHS) a holland tradíció szerint ajándékhozóként tisztelt Szent Miklóst választotta védőszentjének. A társaság 1810-es karácsonyi vacsoráján helyet kapott egy fametszet, amely Szent Miklóst ábrázolta; alatta egy holland vers volt olvasható, amely a Sancte Claus címet kapta. 1821-ben William Gilley költeményében is megjelenik egy bizonyos ajándékhordó „Santeclaus”, ahogy éppen óriásbundába öltözve, rénszarvas által vontatott szánkón közlekedik. 1822-ben Clement Clarke Moore lejegyzett egy másik verset, amelyet gyermekeinek olvasott fel. Moore történetében a szánkót nyolc szarvas húzta, emellett a szerző bevezette a kéményen való leereszkedés toposzát is. Moore Szent Miklósa aprócska figura volt, s szánkója is egy miniatűr darabként került lejegyzésre.

Az emberi Mikulás figurája először 1841-ben tűnt fel, amikor egy philadelphiai kereskedő, J.W. Parkinson felbérelt egy férfit, hogy jelmezben másszon fel boltja kéményére. 1863-ban a Harper’s Weekly egyik karikaturistája, Thomas Nast kialakította saját Mikulás-képét, vidám bajszokat rajzolva a tetőtől talpig bundába öltöztetett nagyszakállúnak. Nast 1866-os montázsán megjelent a „Mikulás és az üzeme” felirat is; ez az első ábrázolás, amelyen a Mikulás játékgyártóként jelenik meg. 1869-ben a fenti címmel megjelent egy könyv is, amelyben Nast rajzait gyűjtötték össze. Helyet kapott a kiadványban George P. Webster egy verse is, amelyben a szerző az Északi-sarkot jelölte meg a Mikulás lakhelyéül. Bár Nast rajzaiból nem derül ki, hogy a Mikulás valójában mekkora (manóméretű és emberszabású rajzok egyaránt megtalálhatóak munkái közt), 1881-es rajza igen közel áll napjaink ábrázolásához.

mikulasprangA XIX. század végére már kezdett többé-kevésbé közismertté válni a Mikulás figurája, bár ekkor még egyaránt előfordultak kicsi és nagyméretű télapók is. Általában testes férfiként ábrázolták, de előfordultak normál testalkatú és sovány Mikulások is. Öltözéke jellemzően bunda volt, illetve piros, kék, zöld vagy lila ruházat. Egy Louis Prang nevű bostoni nyomdász, az amerikai karácsonyi üdvözlőlapok atyja 1885-ben kiadott egy képeslapot, amelyen piros ruhában ábrázolja a Mikulást. A túlsúlyos, piros öltözetet viselő öregúr figurája innentől kezdett igazán széles körben elterjedni.

Az 1930-as évek elején a növekvő Coca-Cola Company arra kereste a választ, hogy télvíz idején hogyan lendíthetnék fel az ilyenkor hagyományosan pangó üdítőpiacot. Felbéreltek egy tehetséges reklámgrafikust, Haddon Sundblomot, akinek a nevéhez fűződnek a Mikulást a Coca-Colával összekapcsoló képek. E reklámok visszatérő elemei lettek a Coca-Cola marketingjének, és segítettek felpörgetni a téli eladásokat – nem beszélve arról, hogy erősítették a termék ismertségét a gyermekek körében. E kampány nagyban hozzájárult annak a legendának a kialakulásához, miszerint a Coca-Cola találta ki a modern – és piros – Mikulás képét.

A legenda azonban a Snopes szerkesztői szerint nem igaz. A joviális, kövérkés, nagy zsákot cipelő, piros-fehér ruhás Mikulás képe már jó néhány évvel azelőtt kialakult, hogy Sundblom megrajzolta volna első téli reklámját. Mindez nem azt jelenti, hogy az üdítőgyártónak ne lett volna szerepe a jelenleg elterjedt Mikulás-kép megerősítésében. Tény, hogy a Coca-Cola felkarolta az elterjedőben lévő ábrázolást, s egy olyan korban népszerűsítette, amikor a karácsony ünnepe éppen átmeneti fázisban volt, vallási ünnepből a fogyasztói társadalom ünnepévé, de a figura nem az ő reklámtervezőjük találmánya.

Prang élete
Sundblom télapói
The Claus That Refreshes
A legenda örök


Ha tetszett a bejegyzés, lájkold az oldalt a Facebookon!

Hírlevél + Médiaajánlat
27 hozzászólás ehhez: Coca-Cola Mikulás?

 1. vagyok says:

  Meg a húsvéti nyulat is mi?

 2. SziaGyuriVagyok says:

  nemtom ki miatt piros a mikulás,
  akinek van igénye rá az szeretetben üli meg az ünnepet ha kerssztény ha nem, h a télapó szót a komcsik használták többet az igaza, de nem ők találták ki.
  a coca cola meg nemvéletlenül az egiyk legjobb marketinggépezet:D, végülis akár hiszel nekik akár nem, most is róluk beszélünk, vagyis én fél évvel később mint ti

 3. Szemüveg says:

  A legdurvább: Egy Izraelli plakáton a Mikulás kék – fehér volt !!!

 4. Lacroyx says:

  A mai Mikulás-alak kialakulása

  Az eredeti Szent Miklós legendához kapcsolódó szokásokat (Sinter Klaas, Saint Nik-klaas) az Új-Amszterdamba (New-York) bevándorló holland telepesek honosították meg az Újvilágban a XVII. században.
  Az amerikai Mikulás-imázs (Santa Claus) azonban csak később, egy vers illusztrációjának nyomán született meg. Clement Clarke Moore 1823-ban íródott “Szent Miklós látogatása” című verséhez Thomas Nast rajzolt képeket a Harper’s magazinba 1860 és 1880 között. Nast fantáziájának köszönhetően olyan titkos részletek kerültek a köztudatba a Mikulás életéről, mint hogy a műhelye az Északi-sarkon található. Moore verséből pedig az ajándékszállításban segédkező rénszarvasok nevei is ismeretessé váltak.
  Tehát európában elöbb volt mikulás min amerikában. Nálumk ezért van deecember 6.-án és a karácsony december24.én unnepeljük jézus születését. amerikában erre van ahála adás. De mivel amerika mindig az élen akar járni ezért lett a télapó náluk az ajándék hozó. A coca kola meg csak egy remek reklám kampányt inditott vele.

 5. Veronika says:

  Szerintem a Mikulás a legjobb dolog, meg a Karácsony. Mindegy hogy ki hozza az ajándékot, ő vagy a Jézuska… Ráakadtam egy oldalra, ahol lehet írni a Mikulásnak levelet, és csak 1870 Ft-ba kerül? Még jó, nem? Ez a durva… Fizess, hogy írhass egy levelet… Lehet, hogy van rá válasz a “Mikulástól”, de mégis milyen gusztustalan már, az ilyesmi? Ez ám a pénzéhes Télapó!!!!

 6. vent says:

  Hollandiában is dec 6-án van ajándékozás, nem karácsonykor. Ott karácsonykor csak egy közös vacsorát tart a család. És ami még fura, hogy ott a mikulás (sinter klaas) Spanyolországból jön, hajóval…(no comment:D) neki is vannak krampuszai, de azok ugy néznek ki, mint a középkori udvari bolondok.
  Érdekes.

 7. Sharky says:

  Szemüveg: az eredeti Mikulás ruhája ugyanis kék-fehér (püspöki ruha)

  Az amcsik azért karácsonykor ünneplik a “mikulást”, mert a protestáns vallás tiltja a MIkulás ünneplését. Ezért inkább összekötötték a karácsonyi ajándékozást a Mikulás figurájával, csak egy új nevet adtak neki, mégpedig Santa Claus-t.

 8. real man says:

  Boldog karacsonyt mindenkinek.En vagyok a mikulas.Elegem van ebbol a melobol ,csinalja a jezuska ,kulonben is neki jobbak a kapcsolatai.Kurv..a nem arrol volt szo hogy decemberben kell ezekkel a kibas..tt ajandekokkal szaladgalnom fenysebessegel.Ugy beszeltem meg ezekkel a gyengeelmeju csuhasokkal hogy augusztusban repkedek a ruhes belgaztultengestol szenvedo szarvasokkal.Amugy meg zebrakat akartam.Azok jobban birjak a kanikulat.A marihuanarol meg le kellett szoknom az elobb emlitett szarvasbetegseg miatt.Arrol nem is beszelve hogy en vegzem el a kemenyseprok munkajat.Amikor meg egy hazban nincs kemeny maszhatok ki a WC kagylobol.Tudjatok hogy hany dugulast haritottam mar el?A kepeslaprajzolo idiota meg beveheti.Miatta nezek ugy ki mint egy idos, reszeg ,transzvesztita cukrosbacsi.Ugyhogy ezentul gyerekek azokat kiba…tt leveleiteket kuldjetek a kovetkezo cimre :Jamaica,Kingston,Santa Claus street 24.Az ajandekot meg ne keressetek.Meg egyszer boldog karacsonyt mindenkinek.

 9. Norb says:

  Tóth Johanna, milyen elferdítés, és miért undorító? A szokások változnak, ami nekünk természetes, arról mások gondolják, hogy elferdült. Ha belegondoltok, sokkal logikusabb, hogy a kedvességéről híres Szent Miklóshoz kötődik az ajándékosztás, és nem a gyermek Jézushoz, akinek ugyebár vitték az ajándékot, és nem ő osztogatta kisgyerekként. A Jézuska hozza az ajándékot nálunk nem is olyan régi hagyomány, ráadásul “undorító idegen elferdítés”.

  Részlet a HVG vonatkozó cikkéből:

  “Érdekes az is, hogy a nálunk szokásos karácsonyi ajándékozás, az, hogy a Jézuska hozza ezeket, Ausztriából ered. Az alapötlet Lutheré: a reformáció atyja erőltette, hogy ne Szent Miklós ossza december elején az ajándékokat, hanem maga Jézus, mégpedig később, karácsonykor. A Luther-féle felnőtt Jézus osztogatása azonban túl rideg volt, ezért terjedt el inkább az a barátságosabb verzió, hogy a kisded Jézuska ajándékoz például Ausztriában, majd Magyarországon is, főleg a 19. századtól kezdve. “

 10. Sby says:

  Azért december 6., mert Miklós püspök mikor még élt, a névnapján külön megajándékozta a szegény gyerekeket (ez nem legenda, tényleg így volt), persze ezen kívül is sokat jótékonykodott (a saját örökségét is erre fordította), ez egy kis plusz volt, ez a névnap nálunk december 6-ra esik. A piros ruha szerintem nem annyira gond, ugyanis régen volt piros színű ruhadarab a püspököknek is (ha jól olvastam utána, valamiféle köpeny, amit a többi ruhadarab fölött hordtak, hogy mikor és melyik térségben, azt nem tudom). Ma a püspöki szín inkább a lila, való igaz, a kék is volt egykor ilyen viselet. Viszont a piros például az örvendezés színe a mostani liturgiában, és mivel Miklós püspök tettei leginkább az örvendezéshez kötődnek, így engem ez például nem zavar, hogy most ilyen színben ábrázolják.

 11. drvalaki says:

  én úgy tudom, hogy egy legenda szerint szt. miklós (püspök) egy szegény családot úgy segített ki a bajból, hogy az éjszaka folyamán egy zacskó aranyat tett a házukhoz. nem a névnapján, szerintem a 300-as években nem volt még névnap, inkább valami más esemény -születésnap esetleg(?)-lesz az. (szt. miklós egyébként sok gyereken és másokon segített, szentté avatása is ilyesmi miatt történt.)
  ennek a legendának a nyomán vagy 1500 év elteltével terjedt el az éjszakai “settenkedő” ajándékbelopás a gyerekek részére.
  a ruhája valószínűleg azért piros, mert az egyházban a bíborosok (bíbor)vörös ruhát viselnek. ezen az alapon lila is lehetne, mert a püspököknek meg lila ruhájuk van. :)

  valaki írta itt a gyedmarózt, hogy franciaországban ő a karácsonyapó.
  nos, erre jó volt az orosz szak :) a gyedmaróz fagyapót jelent, és oroszországban jár sznyegurocskával (hóleány)együtt. és jellemzően december 31-én van ott a karácsony.
  azt nem vitatom, hogy a coca-cola népszerűsítette az usa-ban, de hogy nálunk már a 30-as évek előtt is volt, az biztos.
  a mikulásos cseh vagy szlovák vonatkozást azonban nem tudom, azt valaki elmondhatná. :)

 12. Pingback: 14 hamis legenda a Coca-Coláról | Urban Legends

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Ez a weboldal sütiket (cookie-kat) használ. A honlapra látogatva beleegyezel alkalmazásukba. További információ.

A süti (cookie) egy kis adatcsomag, amely jó pár online szolgáltatás működéséhez elengedhetetlen. Ennek segítségével jegyzi meg például a szájt az előző hozzászólásod során használt nicknevedet (és így adataidat nem kell újra beírnod), de a sütik révén számlál látogatókat a Google Analytics szolgáltatása is. A sütiket bármikor törölheted gépedről, vagy beállíthatod a tiltásukat. Így persze a szájt működése nem lesz teljes értékű. Az Elfogadom gombra kattintva hozzájárulsz a sütik alkalmazásához.

Bezárom