Egy 21 éves afgán terrorista 12 évesnek hazudta magát, hogy Angliában örökbe fogadják, de a lőtéren lebukott, miután túl profin szerelt össze egy fegyvert – terjedt a Sun cikke alapján. A Tabloid Corrections blog elég sok gyanús részletet figyelt meg a sztoriban, sőt még egy hasonló, szintén levegőben lógó híradást is talált.

Elvált a feleségétől, miután meglátta smink nélkül – terjedt világszerte, pedig jó eséllyel ez is csak egy kacsa, amelyhez hasonló ráadásul nem először futott körbe a világon. Egy ugyanilyen történetről például 2015 augusztusában már kiderült, hogy egy francia nyelvű kamuhíroldal találta ki. Egy másik hasonló sztori – amelyben egy kínai férfi azért perelte be feleségét, amiért az eltitkolta, hogy szépségét plasztikai műtéteknek köszönheti – pedig egy visszatérő városi legenda.

A farkasok elméleti tudás nélkül is megmutatják, hogyan működik egy szervezett társadalom, ahol a gyengéket támogatják az erősebbek – terjedt a neten egy kép magyarázataként. A képen látható farkasfalkáról azonban egy gyors keresés után kiderült: nem a leggyengébb és legbetegebb farkasok vezetik, hanem éppenhogy a falka egyik legerősebb tagja, az alfa nőstény.

Élő közvetítés a Nemzetközi Űrállomás körüli űrsétárólígy adtak el a Facebookon két évekkel ezelőtti – pontosabban egy 2015-ös, illetve egy 2013-as – felvételt. A Viral USA Facebook-oldalán látható képsorokat Terry Vits űrhajós rögzítette tavaly, míg az Unilad oldalán megjelent felvétel egy 2013-as orosz űrsétáról készült.

Megúszta a büntetést az osztrák kisfiút megerőszakoló migráns – terjedt el az orosz RT híradása nyomán Magyarországon is. Valójában azonban csupán arról van szó, hogy az osztrák legfelső bíróság visszarendelte első fokra az ügyet. Tehát nem a támadó bűnösségével, hanem az elkövetett cselekedet tényállásával szemben merült fel kérdés. Az iraki férfi az új tárgyalásig őrizetben marad.

Orbán elmenekül az országból október 23-án – terjedt a neten az ünnep közeledtével. Gyorsan kiderült azonban, hogy csupán a kormányfő hivatalos elutazásáról szóló, 2011-es hvg.hu hírt kapták fel újra az internetezők, és kezdték gőzerővel osztani a Facebookon. Ezzel párhuzamosan a szájt egy másik korábbi cikke – az “Egy órával többet aludhatunk: hétvégén óraátállítás!” című hír – is önálló életre kelt, egy héttel korábbra hirdetve az óraátállítást.

A helyi gíroszos okozhatta a gödöllői hepatitiszes megbetegedéseket – találgatott a sajtó azt követően, hogy október közepéig másféltucat gödöllői lett rosszul A-típusú fertőző májgyulladás miatt. A járási tisztifőorvos szerint azonban – bár a betegek zöme valóban egy bizonyos gödöllői helyen elfogyasztott ételre hivatkozott, és az emlegetett helyet be is záratták azóta – az érintettek közül legalább öten még csak a környékén sem jártak a szóban forgó büfének, így valószínűleg területi esethalmozódásról van szó. Az ÁNTSZ mindenesetre megvizsgálta az esetet, de egyelőre semmi sem bizonyítja, hogy a kérdéses büfében elfogyasztott étel okozta volna a bajt, így az egységet sem ők záratták be. Az Origo megpróbált a bezáratás okának is utánajárni, de a felkeresett hivatalok nyilatkozati engedély vagy illetékesség hiányára hivatkozva elutasították a válaszadást.

Egy szíriai művész házromokból készítette el a Szabadságszobor aleppói mását – éledt fel egy 2012-es fotó a Twitteren. Az elkészítette helyes kifejezés, de nem szó szerint: Tammam Azzam ugyanis művét fotómontázsokból állította össze, digitális technikát használva.

aleppo-statue

Sikoly maszkban ijesztgette a járókelőket valaki Sárbogárdon – terjedt el a Facebookon október közepén. A támadó a feol.hu infói szerint a Sikoly maszk mellett bokáig érő fehér leplet öltött magára. Ijesztgetését a rendőrségnek is bejelentették, akik garázdaság miatt indítottak eljárást ismeretlen tettes ellen.

Ne vegyél iPhone-t, előbb olvasd el ezt a cikket – jelent meg a Facebookon egy kamu Index cikk, amely egy átverős oldalra terelte a látogatókat. A bejegyzésben azt írták, hogy “az Apple készletkisöprés miatt egy Starbucks kávénál is olcsóbban adja a telefonját”. Aki engedett a kísértésnek, azt egy “nyereményjáték” felé terelgették, amellyel akár havi 10 ezer forintot is lenyúlhatnak az embertől.

Így szórakoznak a migránsok Németországban – ezzel a címmel hozott le néhány magyar lap egy valójában Jamaikában készült videofelvételt. A ferdítést a Comment:com tette helyre, egy tumblrös bejegyzés alapján.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!