Életet ment a citrommal kevert szódabikarbóna – vegyített két korábbi hoaxot egy bulvárcikk. A Ködpiszkáló szerint azonban – ahogy külön-külön sem volt alapjuk az állításoknak – összeöntve sem érnek semmit. Súlyosbította a helyzetet, hogy a cikket Norbi is megosztotta egymilliós facebookos oldalán. A népszerűsítő poszt apropóján Csupor Dezső gyógyszerész (ő egyben a Ködpiszkáló szerkesztője is) nyílt levélben arra kérte a fitneszgurut: “a témának utánaolvasva egy posztban korrigálja tévedését”. Egyúttal azt is felajánlotta, hogy “a legmodernebb készülékkel megmérik vérének pH-ját egy heti citromevés előtt és után, bebizonyítva, hogy ezzel se savasítani, se lúgosítani nem tudja szervezetének pH-ját.” És hogy mi volt erre Norbi Update válasza? “Röhej, ha valaki azért nekem jön, mert tovább osztok egy érdekes cikket. Vagy betalált, vagy görcsös szereplési kényszer. Itt van angolul. Továbbra sincs véleményem, csak megosztom, mert érdekes.” A Ködpiszkáló viszontválasza: “Lehet tovább védeni a védhetetlent, de elegánsabb és etikusabb a félrevezetetteknek azt mondani: elnézést, ez esetben tévedtem.”

Néhány nap alatt felszedhető, perfekt nyelvtudást ígér, de az Index cikke szerint a hagyományos nyelviskolák kivégzőjeként jellemzett “csodamódszer” valójában csak “egy multimédiás tanulókártya-csomag (!), ami a teljes agyi szinkronizáció módszerével (!!) eléri, hogy napi 270 szót jegyezzünk meg (!!!), ami pedig pár hét alatt tökéletes nyelvtudást ad.” Mindez “csak most, csak önnek 56 940 forint helyett csak 34 449-ért”.

Rossz Szalai Ádámot keresett meg a Bors, hogy érdeklődjön a focista kapcsolatáról Iszak Eszterrel. A megkérdezett névrokon a legjobb tudásához mérten az igazat válaszolta, majd a lap ezt a focista szavaiként tálalta. A Bors először perrel fenyegetőzött, de aztán azt mondták erről, hogy csak meg akarták viccelni az őket megvezető férfit.

Ha Svédország belép a NATO-ba, a szövetségesek titkos atomfegyvereket telepítenek az országba, a NATO svéd jóváhagyás nélkül is háborút indíthat az ország területéről, a NATO-katonák pedig szabadon és büntetlenül erőszakolhatják a svéd nőket – többek között ilyen szóbeszédek terjednek a New York Times cikke szerint Svédországban. A legendák forrását nem sikerült feltárni, a gyanú szerint azonban ebben is Moszkva keze lehet.

Megint meghalt Paul Newman – legalábbis újra életre kelt az Origo 2008-as nekrológja, amit a portál híre szerint egy nap alatt 65 ezren néztek meg. A neten másodvirágzását élő cikknek köszönhetően a halálhír az egyik rádió hírműsorába is bekerült.

Orbán Ráhel beszólt a Tanítanék mozgalom facebookos oldalán – legalábbis egy Orbán Ráhel nevű felhasználó, aki nem azonos a kormányfő lányával. A kamuprofil szerzője az eredeti profil képeinek felhasználásával próbálta magát hitelesíteni, de így is gyorsan lebukott.

A férfihiánnyal küzdő Izland 5 ezer dollár ad minden migránsnak, aki elvesz egy izlandi nőt – a sztori egy kamuhírekkel boltoló oldalról indult el, de azóta többen átvették, aminek köszönhetően izlandi nők furcsa megkereséseket kapnak mostanában a közösségi oldalakon. Egyébként pedig még az sem igaz, hogy Izlandon egyenlőtlenség lenne a nők és férfiak száma között.

Kirúgták a Fox News egyik legismertebb arcát, a titokban Clintonnal szimpatizáló Megyn Kellyt – jelent meg egy kamuhír a Facebook algoritmusok által szerkesztett hírválogatásában. A Trending Topic körüli szerkesztői botrányról korábban itt is beszámoltam, azóta a politikai cenzúrával vádolt moderátori csapatot gépekkel helyettesítették – amik viszont már az első napokban bedőltek egy kamuhírnek.

Fotó: Stiller Ákos

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!