Csak a kilépésről döntő szavazás után kerestek rá a britek arra, mi az az EU – állították a Google Trends adataira hivatkozva. Egy adatelemző szerint azonban a Trends grafikonjait érdemes távolságtartással kezelni. Az ugyanis, hogy relatíve megnő egy kifejezésre keresők száma, nem jelenti feltétlenül azt, hogy tömegek keresnek rá. Volt, aki kiszámolta, körülbelül mekkora “tömegről” van szó: kevesebb mint 1000 keresésről a 64 milliós Nagy-Britanniából. 

Női fogamzásgátló-származékok vannak a Balatonban – ez egyike azoknak a cikkcímeknek, amelyek miatt az MTA júniusban közleményt adott ki, jelezve: nem a Balaton vizében mértek hormonmaradványokat, hanem a Balaton és a Zala vízgyűjtőjén, és ahol mértek, a koncentráció ott sem volt magas. A fogamzásgátló hormonok persze a Balatonba is bejuthatnak, de egyelőre a tóban a jelenlegi kimutatási határérték alatt vannak a koncentrációk.

Elhunyt egy férfi egy indiai moziban, miközben a Démonok között 2 című filmet nézte. Testét ezután a Times Of India cikke szerint egy közeli kórházba vitték, de onnan meg állítólag eltűnt. Más indiai lapok cikkei alapján utánajártam a sztorinak, és kiderült: senki nem tálalta olyan sokat sejtetően a történetet, mint a Times Of India, igaz, nem is az ő jelentésüket vette át a fél világ. Sokkal több konkrétum a többi cikkből sem derül ki, de azért kiviláglik egyfajta magyarázatféle azon a verzión túl is, hogy “Sokkoló! A két férfi szőrén szálán eltűnt a horrorfilm megnézése után”.

A politikus, akit nem érdekel, ha megcáfolják – többek között a Donald Trump-jelenség is terítékre került a fact-checker újságírók Buenos Aires-i konferenciáján. A republikánusok várható elnökjelöltjét nem érdeklik a tények: még ha rá is mutatnak, hogy hülyeségeket beszél, Trump sosem kér bocsánatot, nem javítja magát, hanem mondja tovább a magáét. Abban nem tudtak egyetérteni a felszólalók, hogy az amerikai elnökjelölt csúsztatásai visszaütnek-e majd a választás során. 

Megtiltotta egy német önkormányzat a nudizást a közeli menekülttábor miatt – írták meg világszerte. A Vice német verziója utánajárt az ügynek, és azt találta: valóban lesz egy menekülttábor a Meissen melletti moritzburgi nudista strand közelében, de a meztelenkedést tiltó szabályzat csak egy félreértés. A 11 pontos brosúra igazából egy menekülteknek szóló, általános ajánlás arra vonatkozólag, hogyan viselkedjenek a strandon, és még csak nem is a nudista, hanem a normál strandokra vonatkozik. 

“Ő Walesben van. És walesi nyelven beszél” – mondta állítólag egy idős nő azt követően, hogy egy férfi arra szólított fel egy iszlám nőt a buszon, hogy Nagy-Britanniában angolul beszéljen. A sztori gyorsan terjedt az interneten, és rövidesen különböző lapokban is megjelent. A történet 26 éves közzétevője tagadta, hogy ő találta volna ki a sztorit. Bejegyzésemben a friss walesi és a nagyon hasonló, pár évvel ezelőtti amerikai sztorit is elolvashatjátok, majd eldönthetitek, mit gondoltok az esetről. 

Az EU korlátozná, hányszor lehet kávézóba menni, valamint betiltaná a tejeskancsókat és a görbe uborkát – többek között ilyen tévhiteket, féligazságokat, csúsztatásokat gyűjtött össze az Eurológus a brit uniós népszavazás előtt. 

A Brexitre szavazó területeken élők megkergültek – legalábbis ezt sugallja az a neten terjedő képpár, amely az 1992-es kergemarhakór által fertőzött területeket hasonlítja össze a Brexitet támogató szavazatok területi megoszlásával. Természetesen szatíráról van szó, a két térkép pedig valójában egy és ugyanaz.

Izraeli rabbik azt követelték, hogy kormányuk mérgezze meg a palesztinok ivóvizét – vádaskodott Mahmúd Abbász palesztin elnök az Európai Parlament előtt, nagy megdöbbenést váltva ki ezzel Izraelben és a nemzetközi sajtóban. Később Abbász hivatala közleményben visszakozott, amelyben a 24.hu beszámolója szerint azt írták: alaptalanok voltak azok az arab sajtóban megjelent beszámolók, amelyek szerint egy izraeli rabbi a víz megmérgezésére szólított fel.

Tengeri szörny az Antarktisz közelében? – ezzel a címmel terjedt egy Google Maps-es képeket felhasználó videó. A felvétel egy összeesküvés-elméletekkel foglalkozó YouTube-csatornáról indult világhódító útjára, és pár nap alatt milliók nézték-osztották meg – írta meg az Index. Pedig a képeken csak egy sziklát láthatunk, a déli szélesség 63° 2’56.73″, nyugati hosszúság 60°57’32.38″ koordinátákon található Sail rockot. 

David Guetta elkészítette a kizárólag magyaroknak szánt Eb-klipet! – terjedt el azután, hogy Magyarország kiharcolta a legjobb 16 közé jutást. Korrektebb oldalak megírták, hogy mind a 24 résztvevő csapat kapott saját klipet az Eb hivatalos dalához. Ahol ez nem történt meg, ott harcos kommentelők próbálták értelmezni a kizárólagos szó jelentését.

Kizárták a belgákat az Eb-ről, így a magyar válogatott mehet vissza – terjedt el június végén. Akit a komolytalan források nem riasztottak el, annál a résznél talán már észbe kaptak (ha eljutottak odáig a Megosztás gomb megnyomása előtt), hogy “Fellaini állítólag a frissen szőkített hajkoronájához használt hajfestékébe keverte a teljesítményfokozót, míg Hazard olyan készítményt szedett, amitől kifejlődött egy harmadik tüdeje“.

A foci-Eb népszerűvé tette a női vízilabdázók sikerét – az Index szerint legalábbis a foci-Eb alatt látványosan megnőtt egy januári cikkük nézettsége, méghozzá az, amely a női vízilabda válogatott Eb-címéről számol be. Megnézték, mi lehet ennek az oka.

A sok megosztás nem feltétlenül jelent nagy valós forgalmat – derült ki a Columbia egyetem kutatóinak Twitteren elvégzett vizsgálatából, amely egy újabb bizonyíték arra, hogy olvasás nélkül osztunk meg cikkeket

Illusztráció: Nagy Áron

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!