A szexrulett az új veszélyes őrület – riogatott a sajtó május közepén. Az “újfajta szexpartikban” állítólag az egyik személy HIV-fertőzött, de senki sem tudja, hogy ki az. Nagy valószínűséggel azonban ez esetben is csak arról volt szó, hogy a sajtó túlfújt egy legendát, ami még csak nem is új.

Németek tömegei költöznek a Balatonra a menekültek miatt – adta hírül május végén a Bayerische Rundfunk bajor közszolgálati televízió néhány megszólalóra hivatkozva. Az Index által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők szerint azonban nincs erre utaló jel, sőt bizonyos balatoni településeken éppenhogy eladják ingatlanjaikat a németek. Az Index elérte a riportban megszólaló ingatlanost is, akitől megtudták: a férfi az előző évben 15-20 ingatlant értékesített – a németek mellett belgáknak és hollandoknak is. A férfi elmondása szerint az érdeklődők részben a menekültügy miatt aggódnak, részben pedig olyan német nyugdíjasok, akik hazájukban nem tudnak megélni.

2020-ban lejár a trianoni békeszerződés érvényessége – röppent fel újra egy régi legenda azután, hogy Vujity Trvtko új műsorának beharangozójában arról beszélt: valami döbbeneteset fedezett fel a trianoni békeszerződésben. Nem, műsorában nem erről a történelmi szóbeszédről lesz szó, ezt maga a műsorvezető is megerősítette facebookos oldalán. A 2020-as legenda egyébként már csak azért sem igaz, mert a trianoni békeszerződés már 1947-ben hatályát veszítette.

A mobilozás rákot okoz – terjedt el sajtószerte, miután egy állatkísérletben a mobilsugárzásnak kitett hím patákonynál csekély mértékben megnövekedett az agydaganat kialakulásának kockázata. És bár azt a kísérlet kivitelezői is megemlítették, hogy egyáltalán nem tudni, ezek az eredmények mennyire érvényesek az emberre, a lapszerkesztők a címekben és a leadekben inkább a pánikkeltésre mentek rá. Íme a Vox és a Wired anyagai arról, hogy egy egyszeri patkánykísérletnél azért többre van szükség ahhoz, hogy kijelenthessük: a mobilozás rákkeltő. Ebben a múlt héten publikált UL-cikkben pedig öt olyan tippet találhattok, amelyek abban segítenek, hogy ne dőljetek be könnyen a hangzatos orvosi híreknek.

Kamu videók és történetek, valamint korábbi szerencsétlenségek képei egyaránt megjelentek az interneten és a sajtóban azt követően, hogy május közepén lezuhant az EgyptAir Párizs-Kairó járata. A 444.hu ezekből készített összefoglalót.

Franciaország betiltotta a munkaidőn túli céges e-mailezést – terjed most már legalább két éve a világban. A BuzzFeed szerint azonban erről szó sincs: egyrészt a hírbe hozott törvényt még el sem fogadták Franciaországban, másrészt pedig ha el is fogadják majd, abban csak a dolgozók digitális kikapcsoláshoz való jogáról lesz szó. Ez azonban vállalatok és alkalmazottak közötti megállapodások révén jön majd létre, nem pedig általános törvényi tiltással – írja a BuzzFeed.

A Városliget Zrt. a társadalmi viták miatt csak két épületet húz fel a Ligetben – többek között ez állt abban a kamu e-mailben, amit a Népszavának küldtek ismeretlenek. A Városliget Zrt. műszaki igazgatója cáfolta, hogy változtak volna a tervek.

Bernie Sanders demokrata elnökjelölt-aspiráns hívei székeket dobáltak a Las Vegas-i konvención – terjedt el a sajtóban egy hallomásból szerzett értesülés alapján. A Snopes szerint bizonyíték legfeljebb arra van, hogy az egyébként érzelmektől valóban túlfűtött eseményen egy férfi felemelt egy széket, amit aztán egy másik kivett a kezéből.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!