Tévhit fortepan.hu

2012. január 13. péntek | Szerző: marinov

63

Trianon 100: 2020-ban mindent visszakapunk?

Megosztom a Facebookon

A kerekebb évfordulók közeledtével rendre visszajár a legenda, miszerint a trianoni békeszerződés csupán 25, 50, 70, 80 vagy 100 évre szól, utána lejár. Ez már csak azért sem igaz, mert már 1947-ben hatályát veszítette.


A mostani bejegyzés apropója egy facebookos üzenőfali poszt, amit a Subba közölt decemberben. Ezt követően kerestem meg a már több UL-es bejegyzésben segédkező Ablonczy Balázs történészt, akinek tavalyelőtt könyve jelent meg a Trianon körüli legendákról.

Ebben a történész leírta, hogy a trianoni békeszerződés nem tartalmaz időkorlátra utaló mondatot, sem titkos záradékot. Egyedül a 19. cikkely jelenti ki, hogy “a közgyűlés időnként felhívhatja a Szövetség tagjait az alkalmazhatatlanná vált szerződéseknek és olyan nemzetközi állapotoknak újabb megvizsgálására, amelyeknek fennmaradása a világbékét veszélyeztetné”.

Ehhez azonban – írja Ablonczy – már 1921-ben sem fűztek nagy reményeket a magyar jogászok és külügyi tisztviselők, elsősorban azért, mert egy ilyen határozatot a Nemzetek Szövetsége közgyűlésének egyhangúlag kellett volna meghozni. Viszont még e valószínűletlen döntés után is legfeljebb egy jogkövetkezmény nélküli felhívás kibocsátására lett volna felhatalmazása a szervezetnek, amit a felszólított államok figyelmen kívül hagyhattak volna.

Ennél is elegánsabban cáfolható a legenda, ha rámutatunk: a trianoni szerződés már rég hatályon kívül van – azt ugyanis felülírta az 1947-es párizsi békeszerződés. Tehát például amikor a Duna fősodorvonaláról beszélünk, mint határról, mindig a párizsi békeszerződésre hivatkozunk, sosem a trianonira – mutat rá Ablonczy. Innentől kezdve pedig semmi értelme az 1920-as keltezésű szerződés kerek évfordulóival kombinálni.

Fotó: fortepan.hu


Megosztom a Facebookon | Megosztom a Twitteren

Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat
63 hozzászólás ehhez: Trianon 100: 2020-ban mindent visszakapunk?

  1. Ács Roland says:

    Minden területet vissza. Kivéve Horvátországot ami tárországunk volt és ott nem is élnek magyarok ,de azon kívül MINDENT VISSZA! Főként Erdélyt, Kárpátalját és a Vajdaságot.

  2. Drága Kárpátalját, Erdélyt, Horvátországot!!! A megmaradt Magyarokat kérjük vissza!!! Ide Magyarországra!!!

  3. nemma says:

    Furcsa, hogy mekkora területeket vettek el. Míg más EU-s országok “vígan” elvannak, a miénk a harmadára csökkent…És a kedves Európai Únióban fel sem merült, hogy esetleg ennyi év után felül kellene vizsgálni, ha már Németországnak is “mindent” megbocsájtottak.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

Back to Top ↑

Olvasd el ezt is:
szotar

Basznám, baszod: nem Grétsy a nyelvi példa szerzője

A keresési kulcsszavak között már többször felbukkant a "grécsi baszik" szópár, megoldást azonban az idetévedő látogatók eddig nem kaphattak. Mától...

Close