Tévhit fortepan.hu

2012. január 13. péntek | Szerző: marinov

58

Trianon 100: 2020-ban mindent visszakapunk?

Megosztom a Facebookon

A kerekebb évfordulók közeledtével rendre visszajár a legenda, miszerint a trianoni békeszerződés csupán 25, 50, 70, 80 vagy 100 évre szól, utána lejár. Ez már csak azért sem igaz, mert már 1947-ben hatályát veszítette.


A mostani bejegyzés apropója egy facebookos üzenőfali poszt, amit a Subba közölt decemberben. Ezt követően kerestem meg a már több UL-es bejegyzésben segédkező Ablonczy Balázs történészt, akinek tavalyelőtt könyve jelent meg a Trianon körüli legendákról.

Ebben a történész leírta, hogy a trianoni békeszerződés nem tartalmaz időkorlátra utaló mondatot, sem titkos záradékot. Egyedül a 19. cikkely jelenti ki, hogy “a közgyűlés időnként felhívhatja a Szövetség tagjait az alkalmazhatatlanná vált szerződéseknek és olyan nemzetközi állapotoknak újabb megvizsgálására, amelyeknek fennmaradása a világbékét veszélyeztetné”.

Ehhez azonban – írja Ablonczy – már 1921-ben sem fűztek nagy reményeket a magyar jogászok és külügyi tisztviselők, elsősorban azért, mert egy ilyen határozatot a Nemzetek Szövetsége közgyűlésének egyhangúlag kellett volna meghozni. Viszont még e valószínűletlen döntés után is legfeljebb egy jogkövetkezmény nélküli felhívás kibocsátására lett volna felhatalmazása a szervezetnek, amit a felszólított államok figyelmen kívül hagyhattak volna.

Ennél is elegánsabban cáfolható a legenda, ha rámutatunk: a trianoni szerződés már rég hatályon kívül van – azt ugyanis felülírta az 1947-es párizsi békeszerződés. Tehát például amikor a Duna fősodorvonaláról beszélünk, mint határról, mindig a párizsi békeszerződésre hivatkozunk, sosem a trianonira – mutat rá Ablonczy. Innentől kezdve pedig semmi értelme az 1920-as keltezésű szerződés kerek évfordulóival kombinálni.

Fotó: fortepan.hu

Ezt a kisfiút sem a Facebookon fogjuk meggyógyítani
Basznám, baszod: nem Grétsy a nyelvi példa szerzője

Megosztom a Facebookon | Megosztom a Twitteren


Hírlevél + Facebook + Médiaajánlat


58 hozzászólás ehhez: Trianon 100: 2020-ban mindent visszakapunk?

 1. Akárki says:

  Én vajdaságban élek. Az asszimiláciora csak annyit tudok irni, hogy azért nem tudnak asszimilálni minekt, mert soha nem is akartak. Akik “beolvadnak” szerbnek, nem hajlandok többé magyarul beszélni, azok is mindig 2. osztályu polgárok maradnak, minekt itt nem szivesen látnak, csak a földjeink kellenek, ezért irtottak minket 45 ben is. A vagyonviszaszármaztatásnál is jol jött nekik, hogy rengeteg családnak nem maradt tulélője, tehát a szerb államé marad a föld, amit már el is akarnak adni az araboknak… Egyébként régen a duna alatt is magyarok éltek, Bukarest volt a 2. legnagyobb magyar város, nem most kezdődtek a szerbek, vlahok részéről a népirtások, de a csehek is már rég elkezdték… Szerintem ausztriát, csehoszlovákiát, szerbiát és romániát teljes egészében csatolni kellene, a népeiket meg visszaküldeni ahonnan jöttek, mi sajnos nem irthatjuk őket ugy, ahogy ők tették velünk, mert mi nem vagyunk állatok. Ezzel konkrétan arra célzok, hogy itt most rengeteg rabot elengedtek, és véletlenül 1 temerini is köztük volt… A szerb nép azonnal nekiesett Nikolicnak, hogy hogy képzel elengedni egy olyan gonosztevőt. Eközben 1 szerb nemzetiségü rab, akit szintén elengedtek, amint hazaért, brutálisan meggyilkolta a barátnőjét, mert az szakitott vele, amig börtönben volt, és 1 másik férfival ment el. Erre a szerb nép hősként ünnepelte, mert végrehajtott egy “férfias” tettet. Nagyrabecsült szomszédaink még ma is ilyenek, nem olyanok akikkel tárgyalni lehet, vagy érdemes.

 2. Shaddark says:

  Hát, a külföldön élő Magyarok biztos örülnének hogy a működő demokráciából Viktor király meg idióta Gyurcsány kezébe kerülnek…
  Mindig is arról álmodtak legyen végre olyan kormányuk aki kiszívja a vérüket, a levegőt is megadóztatja és nyomorba meg közmunkásnak nevezett rabszolgasorba hajtja őket. Biztosan ezt szeretnék, persze…
  A Magyarnak szerintem a Magyar a legnagyobb ellensége jelenleg, ez a sok terelés hogy hárítsuk át a felelősséget valamilyen külső dologra, nemzetre, nemzetiségre, “fajra”, csak terelés. Nem tudom a jobbik mennyit kap azért hogy a belső feszültséget külső tényezőkre irányítsa el, de gondolom nem keveset…
  Ezt a pici országot se tudjuik normálisan irányítani, rendberakni, mit akarnánk egy háromszor ekkorával???

 3. fifi says:

  A lengyelek 25 évvel ezelőtt hatalmas plakáton jelentették meg a következő mondatot: “40 milliós nemzetet építünk!”. Ti mindannyian csak nyekeregtek!Higgyetek ISTENBEN, HÁZASODJATOK, NEMZZETEK UTÓDOKAT ÉS MIND AZT AMIT TISZTA SZÍVVEL AKARTOK M E G A D A T K A M A G Y A R N E M Z E T N EK!!!!!!!!

  u.i.: én mind megtettem

 4. Enekes says:

  Engem csak az bosszant-többek között-hogy mi soem voltunk a Vilagtörtenelem soran az Ukranokkal hatarosak……
  Nem minket illetne a Karpatalja a (legalabb ott) nagy hegyeivel hatalmas fenyveseivel? Mi az akadalya hogy Europa vagy ENSZ nem dönt a javunkra?
  A masik: ha ugy nezzük nincsnek amr hatrok köztünk-hiszen ha atmegy az ember Szlovakiaba es ott magyarul szolalnak meg akkor magyar földön van az emebr….Ha akarja a szlovak-ha nem.
  De Uraim semmi sem allando. A romai birodalom is szetesett, a nagy büdös SZU. is es egyszer az Europai Unio is szetfog. Igy lesz.

 5. Randomos says:

  Kedves Hat,

  Mindenkinek kutyakötelessége a hazáját előrébb helyezni minden másik országnál.

  Otthon a nemzeti érzelmek legkisebb megnyilvánulását is a nácizmus, fasizmus bélyegeivel sújtják azok akiknek gőzük sincs ezeknek a fogalmaknak a jelentéséről.

  A magyarságtudat démonizálása eléggé durván tetten érhető. Trianont ünnepelni kell, a magyar bűnös nép, nácik és fasiszták (naná). A lista végtelen.

  A nacionalizmus nem betegség ami ellen küzdeni kell. Nem keverendő össze a sovinizmussal.

 6. Nem fogják visszaadni.Félnek hogy magyarország évekel késöbb megerösödne és bekebelezné a balkán és egyébb nyugati terülteket.Mert képesek lennénk rá!!!!Nem adják vissza nekünk kell vissza venni.

 7. Névtelen says:

  A 100 eves evfordulo semit sem jelent!Az utolso 50 esztendoben erre ket vilagi esemeny vilagitott ra.Az elso aikor Alaska elerte a nagy evfordulot sokan drukkoltak hogy vajon mi lesz,Az eredneny siman barki megkerdezese nekul amerika eggyik tagallama lett. Jott a masik evfordulo Hong-Kong este ugyanugy visszaadtak kinanak mintha nem is lett volna szaz even at British berelt territory Sajnos trianon esteben se szamithatunk sokkal tobbre!

 8. Csaba says:

  Hogy én is nyilatkozzak a témában! Lehet itt valaki szakértő vagy politológus, egy ország csak annyira erős amennyire a benne élő állampolgárok nemzetiségtudatuk. Én kárpátaljai származású vagyok, és el kellett hagyni szülőföldem, hogy magyarként boldogulni tudjak. A fenti hozzászólások közül egy pár mélységesen elszomorít, mert kiderül belőle, hogy nem is akarják sokan a területek visszacsatolását. Miért? Mi is magyarok vagyunk és ezzel azt érezzük, mintha kitagadott volna minket a családunk! Igen is harcolnunk kell a jogainkért, elég volt abból hogy sanyargatják a külhoni magyarságot, ennél kevesebbért is hadat üzent már több ország is, mi meg még csak nem is tiltakozunk. Az hogy valakit zavar Orbán meg Gyurcsány sanyargatása és kényszermunkája az az ő dolga szavazáson nyilvánítson véleményt, de a külhoniakat idegen kormányok sanyargatják ami szerintem sokkal fájdalmasabb, és nem utolsó sorban mások háborúit is velük akarják megvívni, azzal hogy a frontvonalba viszik őket golyófogónak, mert Ukrajnában most ezt teszik, hiába tupírozza ez a “Demokratikus” sajtó az ellenkezőjét!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. Kiss jozsef says:

  Szerintem a trianoni hatart marcsak magyarorszag nemkapta vissza ! Miert ? A Franciak es Angolok Olaszok ! akik nemakarjak Na es a budos olahok ! Hogy visszakapjuk ORSZAGUNKAT ! sZERINTEM mINDEN MAGYAR ESZTAKARJA ! vESSZEN tRIANON ! Eljen A Nagy Magyarorszag !!!

 10. Valaki says:

  Értelemszerűen az elcsatolás akkoriban a Szovjetuniónak kedvezett. Ausztriát leszámítva minden más hozzájuk került (Csehszlovákia, Jugoszlávia, Románia, mai Ukrajna). A Szovjetuniót zsidók hozták létre, a kommunizmussal, bolsevizmussal együtt. Nem másért mint ami mindig is szándékuk volt. A hatalomért. Mivel akkoriban erős volt országunk, és népünk (nem mint a mai nőnek öltözött köcsögök). Hiába nyomtak el minket 48-ban vagy vesztettünk az I. vh-ban, és verték le az Őszirózsás forradalmunk. Kellett egy kis korlátozás hiszen féltek tőlünk. Illetve ez elcsatolt területek kincsei is igen meghatározó volt számukra. Nem véletlenül vontak minket uralmuk alá a II. vh után. Na de a lényeg a Trianon előtti területeket sose kapjuk vissza, és a Szovjetunió bukása se azért volt mert elromlott a rendszer. Minden szándékos manipuláltság amit a judea háttérhatalom irányít. A háttérhatalom által vezérelt UNIO meg sose adja vissza területeinket, nem lesz ettől nekik se jobb, se rosszabb. Hiszen uralni így is mindent uralnak. Az igaz magyar (még ha szenvedett is), magyar maradt a határon túl is. A föld magyar, hiszen mi hoztunk itt létre kultúrát, civilizációt, életet. Papíron pedig hol húzódik a határ, minek hívják az adott területet szerintem más kérdés. Aki magyar az magyar. Az oka földek pedig mindig is magyarok lesznek. Ezt a szívünkben, és hitünkben kell tovább őrizni. A következő nemzedékeknek pedig tovább adni. Amíg háttérhatalmak vezetik a világot, Európát esélytelen bármit vissza állítani. A csodát (akár Trianon eltörlését, jobb létet) nem a fotelben kell ülve várni hanem összefogni és tenni érte valamit. Amíg ez nem valósul meg, a világunk se lesz jobb. A zsidókat évezredek óta üldözik hatalmi szándékuk, és korcs világnézeteik miatt. Talán az emberiség volt mindig a hibás, nem pedig a zsidók? Elgondolkodtató.

 11. Kiss jozsef says:

  Igen ! Lassan eltavolodik a magyar egymastol ! lassan-lassan kiszoritjak tartozkodasi hejeikrol ! Ha nincs osszetartas – nincs jovo ! Megkell mutatnunk,hogy Erosek vagyunk ! Csak hinnikell ! Es akarni ! Megtudjuk csinalni ! Vesszen Trianon ! Eljen a Nagy-Magyarorszag ! Hajra !

 12. Zoli says:

  Hülyeségeket beszéltek!
  Nem azért nem adnak vissza semmit mert nem akarják, hanem mert ez volt praktikus a véletlen nyertesek számára. A szerződés kimondja hogy a nyertesek akkor kapnak területet ha előzőleg nem kötöttek szerződést egyénileg. Románia szerződést kötött törökországgal még is megkapták erdélyt. Ennek az volt az oka hogy erdély ásványokban gazdag területe francia fennhatóság alá került egészen 1988ig ahogy a jóvátételt is németországgal szemben 1988ig terjesztette ki az első világháború után. A II világháború is ezért tört ki mert az állandó vesztes francia mások istápolása árán hogy fizetőképes maradjon támogatóival szemben 80 éves tervbe vették a jóvátételt. Azonban ezt a 80 évet csak az I vh után 10 évvel 1929ben hozta németország tudatára ahogy magyarország tudatára is. Mi a lényeg? Franciaország megerősödött 1988 után erdélyt megkapta románia 2002től kevesebb mint 10 év alatt a lej értéke meg ezerszereződött. Én emlékszem rá mikor 2000ben 1 forintért 1200 lejt vásároltam 2014ben pedig 1 lejért 52 forintért volt vásárolható. Az teljesen mellékes hogy akkor is sanyarú sorsuk van az embereknek, itt csak az ország értékesítése volt fontos ahogy az oroszok is finnország egyetlen bányáját foglalta el ami egész ázsiában nem lelhető fel a gránitban gazdag bányájukat. Természetesen hiába nyertek a II. vh-ban nem kaphatták meg de kaptak jogot 40 évet a kitermelésére. A fentieket olvasva pedig csak annyi mondok hogy attól hogy egy ország kicsi semmivel nem nehezebb nagyobb országot vezetni még egy Gyurcsány vagy Orbán félének sem mert nem attól függ hogy jó vezető hanem, hogy mennyire foglalkozik azokkal akik őt megválasztják. Minél nagyobb egy ország annál könnyebb vezetni. Ha van terület van hova szaporodni, ha van szaporodás van termő föld, ha van termőföld többen dolgoznak, ha többen dolgoznak kevesebb adóval több a bevétel, ha több a bevétel, több a pénz és így tovább.

 13. Szabolcs says:

  Drága gúnyhatáron kivúl rekedt honfitársaim!Nagyon remélem hogy ledöntjük trianon szégyenét az utolsò szalmaszálig mindent vissza! Kijebb rudaljuk a rabló hordát a lemészárolt szeretteinkért ismerőseinkért magyarokért pedig kegyetlen bosszút állunk! Aki ennek ellene van az gondoljon arra a megszámlálhatatlan emberre akiket azért kínoztak vertek és ölték halomra,mert MAGYARNAK SZÜLETETT!

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Back to Top ↑

Olvasd el ezt is:
szotar

Basznám, baszod: nem Grétsy a nyelvi példa szerzője

A keresési kulcsszavak között már többször felbukkant a "grécsi baszik" szópár, megoldást azonban az idetévedő látogatók eddig nem kaphattak. Mától...

Close