Fapéppel vannak tele az amerikai parmezánsajtok – tolmácsolt a világsajtó egy közelmúltbeli amerikai vizsgálatot. A Snopes szerint azonban a hír értelmezését érdemes három részre bontani. Ami igaz belőle: néhány sajt cellulóz összetevőjének aránya magasabb, mint azt a címkén állítják, és ez felkeltette az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság figyelmét és haragját. Ami nem igaz: a vizsgált sajtokban nem volt fa, fapép vagy bármi olyan, ami feldolgozás előtti formájában a fára emlékeztetne. A termékekben cellulózból volt több, amit viszont nem csak fából lehet kivonni. Amit nem lehet tudni: hogy a beismertnél magasabb cellulózarány mennyire elterjedt gyakorlat a gyártóknál. Ha most összezavarodtatok volna, nem kell. Arról van szó, ami a történelem során már milliószor megesett: néhány termelő silány élelmiszert gyártott és hamisan címkézte fel termékeit (ez senkit sem kell, hogy meglepjen), a hatóságok lebuktatták őket hamis címkézési gyakorlatuk miatt (ez már jóval kevesebbszer sikerül), a sajtó pedig az esetet megpróbálta minél szaftosabban tálalni. Utóbbi megint csak nem lephet meg senkit: Olaszországban pár évtizede ennél sokkal vadabb asszociációk terjedtek egy hasonló ügy után. Ott ugyanis azt híresztelték, hogy a parmezánt esernyőnyelek, állati körmök és szarvak ledarálásával készül. További technikai magyarázat a Snopeson.

Kártyaleolvasóval felszerelkezett tolvajok járják a metrót, és kihasználják az érintőkártyák nyújtotta kiskapukat – terjed a Facebookon fotóval alátámasztva. A francia Buzzfeed és a Snopes utánajárt, mennyire valós a veszély. A lényeg: a trükk elvileg lehetséges, de nem jellemző.

Kártyaleolvasó a metróban hoax

Halálra simogattak egy delfinbébit idióta strandolók – írtak meg világszerte egy sajnálatos esetet. Ami igaznak tűnik: valóban elpusztult egy delfin egy argentin strandon, és van egy olyan kép, amelyen az állatot fotózkodó, vidám embertömeg veszi körül. Innentől kezdve viszont nem egyértelmű a történet: az esetről első körben beszámoló argentin lapok szerint a delfin a fényképezkedés alatt száradt ki, és ezután a strandolók egyszerűen félredobták. Az ügyben az állatvédők is felszólaltak, elítélve az állatok fotós játékeszközként való felhasználását. A Snopes szerint azonban van legalább egy videó, amelyen állítólag az látszik: a strandolók éppen hogy próbálják megmenteni a vízből kisodródó, nem éppen egészségesnek tűnő állatot (hogy még nehezebb legyen az ítéletalkotás, ezt a videót azóta törölték). Hasonló verzióval jelentkezett az eredeti fotó készítője is, aki egy argentin tévének azt nyilatkozta: az állat már halott volt, amikor képe készült (amit azóta ő is törölt a Facebookról). Szóval attól tartok, soha nem fogjuk IGAZÁBÓL megtudni, mi történt ezzel a szerencsétlen kis delfinnel.

A Fradi meze a kezdeti időkben zöld-lila volt, és csak a sok mosás után lett zöld-fehér – állítja egy régi anekdota. A történetnek nincs aktualitása, hacsak az nem, hogy a nemrégiben nyílt online Fradi-archívumban épp a héten próbáltam utánajárni a dolognak. Kiderült, hogy a Fradi még az anekdota írott változata szerint sem volt soha lila-zöld. Ha fociztak is a később a klubot megalapító “footballozók” lila-zöldben (nem bizonyított), nem fradistaként tették ezt, hanem egy akkor még “névtelen csapatban”, az 1899-es alapítás előtt.

Külföldi nyomortelepekről készült képekkel illusztrálta a DK a magyar szegénységet – számolt be a kínos esetről az Origo. A párt szóvivője a lapnak így próbálta kimagyarázni a bizonyítványt: a “bárki számára hozzáférhető, a Google-ban elérhető képek tökéletesen hű lenyomatát adják a magyar valóságnak.”

A riporter épp a globális felmelegedésről beszélt, amikor beszakadt a tó jege az autója alatt – láthatjuk egy több éves videón, amely a közelmúltban újra előkerült. A riporter határozottan állította, hogy a dolog megtörtént, később azonban bevallotta: az egész csak számítógépes trükk volt – írja a hvg.hu.

Can you handle the truth?

Spotify: http://goo.gl/cZmXd2iTunes: http://goo.gl/2nctnF

A Hezbollah mesterlövésze két perc elintéz hat ISIS-est – terjedt egy videóval illusztrálva. A felvételről azonban hamar kiderült, hogy egy számítógépes játékból származik, méghozzá egy 2012-ben a YouTube-ra kitett játékmenetből.

Online hoaxtérképet készített egy német nő az országában keringő, bevándorlókkal kapcsolatos szóbeszédekből. Az összegyűjtött esetekben az a közös, hogy felbukkanásuk óta megcáfolták őket a hatóságok. A sztorik néha valós eseteket nagyítanak fel, néha teljesen egészében kitaláltak. Fontos megemlíteni: ez természetesen nem jelenti azt, hogy egyetlen menekült sem lopott soha áruházból, molesztált helyit, vagy keveredett másfajta konfliktusba Németországban. Mindössze arról van szó, hogy rengeteg – ilyen vagy olyan okokból – kitalált bevándorlós rémtörténet kering szerte az országban.

Elaltattatják szülei a már csak fészbúkozásra képes 14 éves tinédzsert – adta hírül egy 2012-es PC Fórum-cikk, de – az írás alatti kommenteket látva – 2016-ban újra futott egy kört. A megosztók és hozzászólók közül többen észrevették, többen pedig nem, hogy a képekkel és videóval illusztrált cikk alján ez olvasható: “A videó esetében természetesen nem egy valódi eseményről és híradásról, hanem egy humoros-szarkasztikus kitalációról van szó, amely a fiatalok körében a mobilelefon és a közösségi média egyre növekvő mértékű túlzott használata, valamint ennek folyományaként valódi környezetük – köztük szüleik – teljes elhanyagolása irányába mutató tendenciákra hívja fel a figyelmet“.

Elon Musk is illegális bevándorló volt! Úgyhogy ha Amerikát akkoriban a Trumpf-félék irányították volna, ma nem lenne PayPal, Tesla Motors és SpaceX – terjesztik mém formában bevándorlástámogatók a neten. A Snopes utánajárt az állításnak, és azt találta: kevés bizonyíték áll rendelkezésre ahhoz, hogy a történetet igaznak minősítsük. Annyi ugyan igaz belőle, hogy Musk bevándorlóként érkezett Amerikába (Dél-Afrikából Kanada érintésével), arra viszont már nincs bizonyíték, hogy valaha is illegálisan lépett az ország területére.

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!