A világ legokosabb gorillája, Koko videóban üzent az emberiségnek a klímacsúcs fontosságáról – számolt be a média januárban környezetvédő szervezetek egy decemberi reklámfilmjéről. Bár azt gondolnánk, senki nem veszi komolyan egy gorilla klímaváltozásról való értekezését, a lapok mégis úgy tettek, mintha a videó több lenne, mint ami. Reklámnak jó, de azért nem érdemes szó szerint venni.

A kölni erőszak áldozataival titoktartási nyilatkozatot írattak alá a kórházban – terjedt a német Facebookon. A hír eredeti közlője később egy dokumentumot is kapott, amiről viszont hamarosan kiderült: kamu volt. A leleplező easter eggel ellátott áldoksit egy Georg Odergut nevű szerző gyártotta azzal a céllal, hogy próbára tegye a konteókra érzékeny szerző híráteresztési gyakorlatát. A szilveszteri kölni támadásokkal kapcsolatban egyébként sok kamu kép és videó is terjedt, ezek egyikének érdekessége, hogy semmi köze nem volt se a szilveszterhez, se Kölnhöz: Budapesten készült tavaly szeptemberben.

Egy új figyelmeztetés szerint az autótolvaj maffia világszerte újabb trükköket eszel ki. A tojásdobálós, a cetlihagyós körlevél után most itt az érmebedugós, de ezzel sem kell törődni.

Ufót fényképeztek le India felett állítólag, úgyhogy Captain Disillusion újra munkába állt. Tudjátok, ő az, aki még azokat az übergagyi videós átverési kísérleteket is képes szórakoztató formában véleményezni, amelyekhez más gumikesztyűben sem nyúlna. (Igaz, ahogy látom, azért ő maga is kesztyűben dolgozik.)

UFO Over India DEBUNK

Captain Disillusion outsources the task of debunking a new UFO video to a tape of an old TV show.Please consider supporting my videos on Patreon: http://www….

Bárki megveheti Gyurcsány egykori limuzinját – számoltak be a lapok egy autóhirdetés alapján. Később azonban a hirdetést feladó cég képviselője pontosított: a gépkocsi valóban kormányzati autó volt, azt viszont nem tudják és nem is akarják bizonyítani, hogy tényleg Gyurcsány használta-e.

Így cselezhetjük ki a Facebookot – ígérte a hó elején az a körlevél, amely évek óta rendre megjelenik a nagyobb Facebook-frissítések tájékán, vagy az új év elején. A figyelmeztetés azt tanácsolja a felhasználóknak, hogy adataik védelmében posztoljanak egy üzenetet. Kábé olyan hatékonyságú ez, mintha valaki ajtóra ragasztott post-iten jelezné a hatóságoknak: lakására nem vonatkoznak a magyar állam törvényei.

– A Facebook-jognyilatkozat és a szilveszteri Európa állítólagos műholdfotója mellett egy másik népszerű év eleji visszatérő is megjelent január elején. A behavazott piramisokat ábrázoló kép azonban már a 2013-as havazások idején is kamu volt.

– Nagyot futott az a kép is, amely állítólag egy 800 éves, Salzburg közelében talált mobilt ábrázolt. A fotót kísérő magyarázatok szerint a mobil egy ausztriai ásatáson került elő, és olyan írásjelek láthatók rajta, mint amilyeneket a sumérok és az ókori Mezopotámiával kapcsolatban álló népek használtak. Mások szerint a mobiltelefon az időutazás, megint mások szerint pedig a földönkívüliek látogatásának bizonyítéka – valójában azonban csak egy replikákat gyártó német oldal terméke.

A Netflix vezetőjének egy alkalommal 40 dollár késedelmi díjat kellett fizetnie az Apollo 13 után. Dühében megalapította a fix havi díjas kölcsönzőt – derül ki a minap Magyarországra érkezett streamingszolgáltatót bemutató cikkekből. A cég egy másik társalapítója azonban minderre másképp emlékszik. Szerinte a pótdíjas sztori csupán céges anekdota, amelyet a Netflix működésének egyszerű bemutatására használtak a vállalati kommunikációban.

Ben-Gay kenőcs, hagyma, paprikaspray, habanero paprika – többek között ezekre gyanakodtak a konzervatív megszólalók Barack Obama amerikai elnök beszéd közben elejtett könnycseppjeit látva. Íme egy válogatás a különféle elméletekből. Emellett olyan is volt, aki szerint az erőltetett sírás annak a jele, hogy Obama pszichopata; az ezen állítás alátámasztására idézett szakértő szerint azonban szavait félreértelmezték.

Illusztráció: Nagy Áron

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!