A túlsúlyos belga egészségügyi miniszter beszólt az egészségtelenül táplálkozó magyaroknak – terjedt december elején a Facebookon. Az ezzel kapcsolatos mémek megjelenése után Maggie de Block belga miniszterasszony facebookos oldalát dühödt és acsarkodó magyar kommentelők lepték el. A 444.hu újságírója utánanézett az állításnak, sőt még a miniszter szóvivőjét is felkereste, akitől megtudta: de Block valójában soha semmit nem mondott a magyarok táplálkozásáról.

Optikai illúzió áll a lebegő kínai várost ábrázoló fotó mögött – próbált magyarázatot találni egy virális videóra a sajtó október közepén. A délibábos magyarázaton a digitális manipulációk leleplezésére szakosodott CaptainDisillusion is elmerengett, majd arra a következtetésre jutott: egyszerű digitális manipulációról van szó. Videójában azt is megmutatja, miért nem lehet szó délibábról, mennyire hihetünk annak az állításnak, hogy a jelenséget ezrek látták, és hogyan készülhetett a felvétel.

Leszedik a kereszteket a norvég templomokról, mert azok sértik a bevándorlókat – hirdette az egyik népszerű magyar kamuoldal, vigyázva arra, hogy cikkükből véletlenül se derüljön ki az igazság. Vagyis hogy nem minden templomról van szó, csupán az egyházi menekültbefogadó intézményekről. Vagy talán még azokról sem? Az Origo idézi ugyanis az eredeti hírt közzétevő thelocal.no oldalt, amelyen azóta a norvég bevándorlási hivatal is elmondta álláspontját. Eszerint se a befogadóállomásokat nem kötelezik a keresztek eltávolítására, se a menekültek nem kérték ezt. A thelocal.no szerint viszont a hivatal csupán a kritikák hatására hátrált meg. Egy biztos: a hírt átvevő magyar oldalakon szerepeltetett keresztlevevős fotó nem Norvégiában, hanem Kínában készült. Ha kíváncsiak vagytok, hogyan tudtok újnak eladott régi képeket leleplezni, kattintsatok ide.

2015-ben eddig 355 tömeges lövöldözés volt az Egyesült Államokban – ment végig egy szám a San Bernardino-i mészárlás után a sajtóban. A New York Times és a Snopes cikke segít tisztítani a képet, mit értenek ezek a statisztikák tömeges lövöldözés alatt. Többségében nem azt, ami például most San Bernardinóban történt. Részletek.

A San Bernardino-i támadás egyik elkövetője Tayyeep Bin Ardogan katari állampolgár volt – adta hírül a média, néhány órával a 14 halálos áldozatot követelő kaliforniai lövöldözés után. Aztán szóltak nekik, nem kéne bedőlni a török elnök nevét felhasználó hoaxnak. A sztori több paródiát is szült, ezek egyike ez a tweet volt:

Az MTI még csütörtök esti cikkében is Syed Raheel Farookot nevezte meg a szerdai San Bernardino-i lövöldözés egyik résztvevőjeként. A tévedés a Daily Beast cikkéből ered, ők voltak azok, akik a valós elkövető, Syed Rizwan Farook helyett annak testvérét hozták hírbe. A történet e részében semmi új nincs, gyakorlatilag az összes nagyobb merénylet után történik hasonló a sajtóban (lásd eggyel feljebb is). Ami az adott helyzetet speciálissá teszi, az az, hogy a Daily Beast nem csupán lekapta az első szembejövő Farook-képet a Facebookról, hanem cikkét többórás kutakodás, helyszíni interjúk és telefonhívások sorozata után hozta le.

Mark Zuckerberg az általa jótékony célra felajánlott 45 milliárd dollár 10 százalékát szétosztja a netezők között. Egészen pontosan azok között, akik az erről szóló bejegyzést megosztják a Facebookon, és a posztba betegelik 5-10 barátjukat – terjedt a közösségi oldalon a Facebook-vezér meglepő posztja után, amelyben lánya születése apropóján azt ígérte, élete során Facebook-részvényei 99 százalékát eladományozza. A random szétosztásból természetesen semmi nem igaz, a jótékonykodási ígéret viszont valós.

A buta emberek hajlamosabbak a mémek formájában terjesztett álokosságok megosztására – értelmezte a sajtó kanadai kutatók november elején publikált tanulmányát. A Snopes szerint azonban – bár létező kanadai kutatók valós lapban publikált valós tanulmányáról van szó – a kérdéses publikáció megállapításai vitatottak, sőt egyeseket az sem lepne meg, ha kiderülne: szkeptikusok megtréfálására kitalált írásról van szó. Ezen felül a legendavadász oldal szerzője azt is megemlíti, hogy – bár sajtóban erre kihegyezve futott végig – az eredeti tanulmányban az inspirációs mémek megosztása és az intelligencia kapcsolatára vonatkozólag nincsenek megállapítások.

A visszatérő című filmben Leonardo DiCaprio karakterét megerőszakolja egy medve – állította a Drudge Report. S bár a lap részletesen is beszámolt az állítólagos afférról, abból semmi nem igaz: az ominózus jelenetben ugyanis DiCapriót egy bocsait féltő anyamedve támadja meg.

Fotó: fortepan.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!