Trükkös emberrablásokról és szervkereskedőkről szóló figyelmeztetésekkel volt tele a magyar internet április végén és május elején. Csak ezen az oldalon több mint százezren nézték meg azt a tavalyi bejegyzést, amely arról szól, hogy – akkor még főleg angol nyelvterületen – valaki azzal ijesztgette a hiszékenyeket, hogy macskás mobilalkalmazás segítségével rabolnak el pedofilok gyerekeket. Az alaptalan fenyegetést azóta valaki magyarra is lefordította, hogy aztán a történet különböző magyar helyszínnevekkel, állítólagos esetekkel és pocsék helyesírással kiegészülve rémisztgessen magyar tiniket és szüleiket. A szóbeszédek illetve néhány médiában is napvilágot látott eset hatására a rendőrség országszerte rengeteg megkeresést kapott. Ennek hatására az elmúlt egy hónapban szinte minden hétre jutott egy-egy nyugtatgató és felvilágosító közlemény az internet felelős használatáról.

Pedig lenne miből tanulni: épp a héten jött a hír, hogy egy ausztrál nő lefotózott egy szerinte a gyerekeit molesztáló idegent, és a képét kitette a Facebookra. Azóta a nő bocsánatot kért az ártatlan férfitól, és azt kívánja, közösségi felhívása előtt bárcsak gondolkozott volna – ugyanis alaptalan vádaskodása miatt ő maga is halálos fenyegetéseket kapott. A tanulságos esetről itt olvashattok részletesebben.

– Egy sokat idézett új-mexikói “kutatás” szerint fekáliát találtak önkéntes férfiak szakállában. Méghozzá legalább annyit, mint a vécékagylóban (bizonyos beszámolókban többet, és nem a kagyló, hanem a vécékefe volt a mérce). Az idézett vizsgálatnak a Guardian is utánajárt, és kiderült: se komolyan vehető tanulmányról, se szakállban rejtőzködő fekáliáról nincs szó. Ha létezik is kevésbé higiénikus szakáll, egy helyi tévé saját műsorára hivatkozva általánosságban azt mondani a szakállasokra, hogy büszkeségük olyan koszos, mint a vécékagyló vagy a vécékefe, erős túlzás.

Bin Laden likvidálásának új verziójával jelentkezett egy elismert amerikai újságíró a London Review of Books-ban. Bár azt is sokan megemlítik, hogy a hivatalos verzió is elég szagos, a szenzációs Seymour Hersh-cikk állításait még többen megkérdőjelezik, elsősorban néhány ellentmondásra, a források és az utólagos megerősítés hiányára hivatkozva. Magyar nyelven a 444.hu-n olvastam erről összefoglalót, a téma iránt érdeklődő angolul tudóknak pedig ezeket a cikkeket ajánlom átnyálazásra, pro és kontra egyaránt találtok érveket bennük.

Valóságosra hajazó tévéreklámmal, print- és apróhirdetésekkel és egy kamu bolttal harangoztak be egy Channel 4-os sci-fi tévésorozatot május közepén Nagy-Britanniában – már amennyire valóságos lehet a technológia jelenlegi szintje mellett a Persona Synthetics teljesen emberszerű robotkiszolgálója.

Persona Synthetics TV Commercial: The New Generation

Closer to humans than ever before. Experience the new generation Synthetic Human: http://www.personasynthetics.com/Facebook: http://www.facebook.com/PersonaS…

Halálbüntetést követelt magára egy floridai metálrajongó, aki megölte képzeletbeli barátját – már magyarul is találkoztam ezzel a kitalált történettel, amely valójában egy 2014-ben indult amerikai kamuhíroldal cikkének igaz hírként való eladása.

Ronaldo 7 millió eurót adott a nepáli károsultaknak – írták meg a múlt hétvégén sokfelé. A Save The Children szervezet azonban tagadja ezt a sajtóértesülést, mégis köszönetet mondott a focistának, amiért április végén több mint 100 millió facebookos követőjét szólította fel adományozásra.

7,5 millió dollárra perelték a Rolling Stone magazint egy cikke miatt, amely egy utólag koholmánynak minősített egyetemi nemi erőszakolós ügyet dolgozott fel. Az esetről a 444.hu korábban részletesen is írt.

Az Index szerint a 2015-ös matekérettségi napján újra feltámadt az a 2005-ös írásuk, amely az akkori matekérettségi megismétléséről számolt be. A facebookos megosztások útján előállt felvirágzás után a portál egy látványos óriásposztert tűzött tízéves cikke tetejére.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!