A 2007-es hírt, amiről történünk szól, az InfoRádiótól veszem kölcsön, és mindjárt ki is emelek benne néhány részletet, amit érdemes lesz majd figyelni:

Szimpla matematika: megtalálták a tökéletes nőt – nézze meg Ön is!

A Cambridge-i Egyetem tudósai kidolgoztak egy matematikai formulát, melynek segítségével kiszámítható, ki a tökéletes nő. A professzorok egyben közölték is választottjuk nevét: ő nem más, mint Jessica Alba színésznő.

A Cambridge-i Egyetem kutatói hosszú évek szorgos munkájával kidolgoztak egy olyan matematikai formulát, melynek segítségével megállapítható: milyen a legvonzóbb nő. Az elmélet lényege: a derék-csípő aránynak közelítenie kell a 0,7-hez, azaz a derék körátmérőjének a csípő 70 százalékához kell közelítenie. A formula értelmében matematikailag Jessica Alba színésznő a tökéletes asszony, mivel pontosan 0,7 az arány a dereka és a csípője között. Szorosan Jessica Alba nyomában található Marylin Monroe (0,69), Kate Moss szupermodell (0,67), Angelina Jolie (0,75) és Eva Longoria (0,67). A kutatás keretében megkérdeztek ezer férfit és nőt is, számukra kié a tökéletes alak. A férfiak 70 százaléka Beyonce Knowles énekesnőt jelölte meg, ugyanakkor a nők 62 százaléka Cameron Diaz és Keira Knightley soványabb testalkatára voksolt.”

Ennyi a hír, aminek hátterét a minap más kérdésben is idézett Ben Goldacre tárja fel Rossz tudomány című könyvében. Amiért pedig belelátást nyert a történetbe: a hír elkészültéért felelős PR-ügynökség először őt kérte fel arra, hogy adja a nevét a tíz legszexibb celebjárás kiválasztását alátámasztó formula elkészültéhez. A megbízó a Veet szőrtelenítő krémet gyártó cég volt, szakértőre pedig azért volt szükségük, hogy

“megalkossa a felmérésünket igazoló egyenletet, mivel úgy érezzük, hogy egy szakember magyarázata és az egyenlet nagyobb súlyt adhatna a sztorinak.”

Goldacre visszakérdezett, milyen faktorokat szeretnének a megrendelők látni az egyenletben, amire a válasz állítólag ez volt:

” … azt szeretnénk, ha az egyenletben szerepelne a comb/lábszár arány, a láb formája, a bőr minősége és a csípő ringása (riszálás)

A PR ügynökségnek – amely 500 fontot szánt a szakértői közreműködésre – határozott elképzelései voltak az elkészítendő munkáról:

“Még nem végeztük el a felmérést, de tudjuk, milyen eredményeket akarunk kapni. Szeretnénk, ha Beyonce jönne ki elsőnek, és olyan formás lábú hírességek követnék, mint J-Lo és Kylie, olyan celebekkel a lista alján, mint Kate Moss és Amy Winehouse stb. – a vékony, sápadt és formátlan láb nem szexi.”

Goldacre visszautasította a felkérést, de Richard Weber professzor elfogadta. Mondani sem kell, megbánta. Utólag ezt mesélte a felmérés részleteiről őt faggató Goldacre-nek:

“A Clarion sajtóközleményét nem hagytam jóvá, és tényszerűen nem igaz, félrevezető arra utalni, hogy itt komoly matematikai számítások történtek. Nem dolgozott rajta ‘cambridge-i matematikusteam’. A Clarion felkért, hogy segítsek elemezni a nyolcszáz férfival végzett felmérés adatait, amelyben az volt a feladat, hogy nevezzék meg ‘tíz legszexibb járású’ hírességet. És nem Jessica Alba lett az első; ő a hetedik lett.”

Fotó: pexels.com

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!