Magyarországon is megjelentek az Ebolával kapcsolatos rémisztgetések. Az ÁNTSZ szerint azonban “valótlan, minden alapot nélkülöző” az az internetes hír, miszerint “lázzal, piros pöttyökkel a bőrén és más ebolás tünetekkel” szállítottak egy beteget a pécsi kórházba. Az eset apropóján kategorizáltam a vírussal kapcsolatos szóbeszédeket – legyen szó a betegség kiváltó okáról, megelőzéséről, gyógyításáról, terjedéséről vagy következményeiről.

A cikk megjelenése óta érkezett Ebola ügyben: az amerikai kormány nem tesz RFID csipet az Ebola-vakcinákba, és nem rendelt koporsókat hatalmas járványra számítva egymilliárd dollár értékben. Essienhez hasonlóan Bono sem ebolás, és a fertőző betegségeket vizsgáló CIDRAP se mondta azt a vírusról, hogy már levegőn keresztül is terjed.

Egy brit férfi október elején felvette, ahogy kényszerleszállást végrehajtó gépe kiengedi üzemanyagát, majd a videót feltette a netre bizonyítékként a chemtrail-permetezésekre. Önleleplezése óta nincs nyugta a konteohívőktől. A videót itt megtaláljátok.

Nem tért át egy malajziai katolikus pap az iszlám hitre, miután egy év után felébredt a kómából – a World News Daily szatirikus cikkét azonban egy maláj lap valós hírként közölte. Később bocsánatot kértek, a cikket pedig törölték.

Nem feküdt egy olasz fiú a sínek közé, hogy azután egy gyorsvonat átszáguldjon felette – írja a The Intersect blog. Ugyan korábban készültek már hasonló valós mutatványok, a mostani csupán egy digitálisan módosított videó. A mirror.co.uk fenti képe éppen azt a pillanatot mutatja, amikor a fiú cipője eltűnik.

Nem tartanak lovat egy újpesti erkélyen: a Cink.hu kommentelői gyorsan megfejtették a fotó eredetét – egy lengyelországi kép újrafelhasználásáról van szó.

Jó eséllyel semmilyen pók nem mászott egy 21 éves ausztrál bőre alá, hogy aztán onnan egy orvos operálja ki néhány nap múltán. Pókszakértők szerint a pókok nem csinálnak ilyet, a Snopes szerint – feltéve ha nem szimpla hazugságról van szó – legfeljebb félrediagnosztizálás vagy félreértés lehet az állítás alapja. Mindenesetre további részletek kiderüléséig a legendavadász oldal Valószínűleg hamis címkével látta el a sztorit, és Megerősítetlen hírként szerepel a hír az Emergent oldalán is.

Nem kapták el Banksyt londoni rendőrök, csupán a szatirikus híreket közlő National Report totálkamu cikke szerint. Részletek itt.

Bármennyire is szeretnénk, nem lesz folytatása az A nagy Lebowski című filmnek 2015 januárjában – az erről szóló hír is a National Report cikkéből ered. A Coen-testvérek 2013-ban úgy nyilatkoztak, nem terveznek második felvonást.

Nem porból készítik a kínai Tescók a salátát – az erről “beszámoló” videó valójában azt ábrázolja, ahogy egy japán étterem alkalmazottja műanyagból mintafogásokat készít a menü illusztrálásához.

Fotó: mirror.co.uk

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!