A kínai kajában lefotózott állat képét a Homár azóta módosított beszámolójára hivatkozva írta meg néhány oldal. A kétsoros “értesülést” ki-ki a maga szája íze szerint próbálta dúsítani:

Teljesen felesleges parázni a gyógyszeres lóhústól, amikor már garantáltan nem biofarmról származó egereket sütnek a krumplival. A halál oka egyelőre ismeretlen, de a helyes megfejtők között kisorsolunk egy lángszórós fertőtlenítést.” (Homár)

Így most már bebizonyosodott, hogy nem csak a gyógyszeres lóhús okozhat problémát, hanem az egér is, amely valószínűleg nem biofarmról való. Ettől biztos jobb sorsot érdemelt volna szegény. Kérdés, hogy az, aki az egzotikus menüt elfogyasztotta, észrevette-e hogy egérrel van körítve?” (Infojaszsag.hu)

Azóta – mint arra a cink.hu is rámutatott – többen felfedezték, hogy a hatvaninak mondott kép már napokkal ezelőtt megjelent a Redditen (ott nem említettek helyszínt). Ugyanezt az illusztrációt használva

– egy másik cikk április másodikán arról írt, hogy az eset Lagosban történt,

– egy tumblres bejegyzés az alabamai Birminghambe teszi a fotó keletkezésének helyét,

– a már idézett reddites posztban pedig felbukkan egy caracasi, egy pennsylvaniai és egy kansasi verzió is.

Nem ez az első kínaiakkal kapcsolatos világjáró rémisztgetés, amiről a blogon beszámoltam: volt már szó emberrablással és szervkereskedelemmel megvádolt ruhaboltokról és áruházakról, továbbá “rejtélyes körülmények” között eltűnő holttestekről is.

Nincs kizárva, hogy a fenti éttermi balesethez hasonló megtörténjen, mint ahogy volt már rá példa korábban is, nem csak kínai éttermekben. Ahogy a Homár is ír módosított posztjában: “gyakorlatilag bárhol előfordulhat, ahol  – például hipermarketek környékén – intenzívebb a rágcsálópopuláció, és pl belefulladnak a rizses zsákba”. A leggusztustalanabb esetek – főleg ha fotó is kapcsolódik hozzájuk – hosszú időn át népszerű csemegéi a lapoknak.

A fenti kép gyorsan végigszaladt a világon, és valószínűleg még más helyszínekhez kapcsolva is látni fogjuk. Annak, hogy valaki egy neten talált fotót úgy adjon el ismerőseinek, mintha vele történt volna meg, az egyszerű feltűnési viszketegségtől kezdve az irigységen át (üzleti érdek, rivális éttermek próbálkozása) bármilyen más vélt vagy valós sérelemig többféle oka lehet.

Update | Időközben jelentkezett az étterem ügyvédje, aki megerősítette a fentieket: társaságuk nem forgalmaz ilyen típusú tányért és az ügy egyébként is minden alapot nélkülöz.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!