A történet céltáblája kedvenc klubcsapatom ősriválisa, a belgrádi Partizán. A zvezdások által terjesztett és többszörösen megénekelt legenda szerint fekete-fehér ellenségeik szégyellhetik magukat, amiért fociklubjukat Horvátország – későbbi – első államfője, Franjo Tudjman alapította.

A legendának ismertek enyhébb változatai is, ezekben FT nem alapított, csupán

– elnökölt,
– a csapat mai színét választotta ki,
– valamint leggyengébb verziója szerint valamilyen funkcionáriusa volt a klubnak.

Nem nagyon szeretem a hasonlatokat, mert képtelenség mindent pontosan megfeleltetni, de körülbelül valami olyasmit kell elképzelni, mintha a Fradiról kiderülne, hogy anno Meciar alapította, elnökölte – szorozva a képet egy friss szlovák-magyar háborúval.

Klubelnök biztosan nem volt

A szóbeszédnek a belgrádi politikatudományi egyetem egy – partizános – diákja eredt nyomába, vizsgálódásai eredményét a Facebookon is közölte. Eszerint Franjo Tudjman 1922-ben született, és a belgrádi katonai klub 1945-ös alapítása idején mindössze 23 éves volt, a helyi akadémia egy növendéke. Marko Vujics szerint ennyi idősen abban a rendszerben nem nagyon kaphatott volna ilyen feladatot, de hogy ne csak logikázással bizonyítson, linkelte az FK Partizán összes eddigi elnökének listáját – azon pedig nem szerepel Franjo Tudjman neve.

A tévhit alapja Vujics szerint az, hogy Franjo Tudjman 1958 és 1961 között a szimbolikus, ám súlytalan SDJA Partizan elnöke volt. Ez afféle ernyőszervezet volt másféltucat sportág partizános klubja felett, elnökét pedig – a jugoszláv egyenrangúságot megtestesítendő – rotálva választották ki a tagállamok katonafejesei közül. E “kényszervezetők” azonban sokszor bevallottan más klubok szimpatizánsai voltak, és szinte semmi beleszólásuk nem volt a Partizán klubjainak – így például a focicsapat – életébe.

Tudjman és Prosinecki

Ami a Partizán fekete-fehér színeit illeti

Vujics szerint a csapat első meccseit piros-kék szerelésben játszotta, máig használt színeiket pedig egy olaszországi turnégyőzelem után vették fel, amikor is a Juventustól nyereményként két garnitúra fekete-fehér mezt kaptak.

Előbb csak barátságos meccseken játszottak benne, majd – tekintve, hogy sokkal jobb minőségűek voltak, mint akkoriban a többi klubé – a játékosok kiharcolták, hogy ez legyen a hivatalos mezük.

Vujics bejegyzéséhez később érkeztek olyan hozzászólások is, melyek ellenkező tartalmú cikkeket idéztek, ezeket azonban a szerző ugyanúgy pontról pontra megcáfolta.

Hogy azonban a horvát származás, a Franjo név, a futball klub és az elsőzés is meglegyen a történet végére, én is kikapartam valamit: a horvát származású kapus, Franjo Glaser valóban az első edzője volt a fekete-fehér klubnak.

És egy duplacsavar a végére: a fenti képen látható, horvát mezes úriember, akit Franjo Tudjman karolgat, jelen pillanatban a Partizán ősriválisának, a Zvezdának az edzője.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!