A mai szemmel pikánsnak tűnő legendával, miszerint a Fradi szerelése eredetileg zöld-lila volt (aminek a fele az ősrivális Újpest színe), ebben a Könyvesblog bejegyzésben találkoztam először. A témát a cikk szerzője Margitay Richárd és Margitay Zsolt akkoriban megjelent fradis könyve apropóján hozta fel, és a kérdésre a szerzők így válaszoltak:

Egy régi anekdota szerint 1899-ben a Ferencváros szerelése még zöld-lila színekből állt, amely aztán a többszöri mosás következtében kifakult, a lila rész pedig a fehérítő hatására hófehér lett. A csapat első hivatalos mérkőzésén így már zöld-fehér dresszben léptek pályára az FTC játékosai. Ennek a történetnek a valódiságát azonban csak a klubalapítók tudnák megerősíteni, vagy megcáfolni. Így ennek megfejtése rejtély marad, azonban ettől függetlenül érdekes sztori.”

Az első kör

Mivel a cikk elolvasásakor – egy másik téma apropóján – épp a Széchényi könyvtár mikrofilmes termében kuksoltam, ennek az anekdotának is utánanéztem néhány korabeli lapban. Nem soknak nyúlt vissza az archívuma a Fradi kezdeti éveire, sőt igazából – ha jegyzeteim nem keveredtek össze – egyedül a Herkules: Testgyakorlati közlönyben találtam abból a korból lapszámokat.

Innen kiderült néhány sarokdátum: eszerint a klubot 1899. május 3-án alapították meg hivatalosan, a focicsapatot pedig 1900. december 3-án (az 1900-as decemberi alapítás előtt persze már voltak nem hivatalos focimeccsek). A gárda focimezére vonatkozó utalást az általam átnyálazott lapszámokban legkorábbról egy 1902. április 15-ei Herkules-cikkben találtam, amelynek újságírója – az FTC-Oxford 0-16-ra végződött meccs apropóján – “fehér-zöldekként” mutatta be a hazai csapatot. Mivel többre nem jutottam, ezeket a kijegyzetelt infókat félreraktam, és pihenőre küldtem a témát.

A második kör

Amikor ma megláttam az Arcanum facebookos oldalán, hogy “a Fővárosi Levéltár és az FTC közötti együttműködés eredményeként elérhetővé váltak a Fradi Múzeum legfontosabb dokumentumai az interneten”, rögtön rávetettem magam az archívumra.

Az elsődleges forrás Nagy Béla sportújságíró, Fradi-krónikás volt, akinek FTC Napló című munkájából kiderül: az első FTC-rendezvényre, egy adománygyűjtő jótékonysági bálra 1900. január 27-én, az első bemutatkozó focimeccsre pedig 1900. március 31-én került sor, méghozzá az Óbudai Torna Egylet ellen:

A ferenczvárosiak új pályáján szépszámú közönség jelent meg, hogy élvezhesse a főváros két szélső kerületének első küzdelmét. A játék elején a ferenczvárosiak látszanak erősebbnek, lassankint azonban fáradni kezdenek és a második félidőben sikerül az óbudaiaknak az első goalt csapatjuknak megszerezni. Több eredményt egyik csapat sem érvén el, a győzelem ez alkalommal Óbudáé lett” – idézi Nagy Béla a Sport-Világot.

Mezszínekről itt sincs szó, azonban az ugyanitt idézett, első Fradi-Újpest meccsről beszámoló, 1900. december 23-ai cikkből megtudhatunk valamit: méghozzá azt, hogy a kezdeti időkben az FTC kölcsönmezben játszott. De lássuk előbb a tudósítást:

Az 1900. évi budapesti mérkőzések befejezője volt e match, mely az FTC Soroksári úti pályáján folyt le a közönség nagy érdeklődése mellett. A Millenáris pálya közönségének számos törzsalakját láttuk ez alkalommal a ferencvárosiak pályáján. Ezt örömmel kell konstatálnunk, mert ebből egyrészt az látszik, hogy nálunk ma már a footballnak oly biztos közönsége van, melyet a hideg és a fagy sem képes visszatartani, másrészt pedig az, hogy a Ferencvárosi Torna Club egy éves szorgalmas, céltudatos működése alatt a reklám nagy dobja nélkül is képes lett a pesti sportközönség szélesebb rétegeiben érdeklődést kelteni maga iránt” – idézi a korabeli beszámolót Nagy (ezúttal forrásmegjelölés nélkül).

E tudósítás alatt pedig látható egy fotó, amelyből kiderül, kitől kapta kölcsönbe mezét a Fradi a kezdeti időkben:

FTC csillagos meze

Az FTC csillagos mezben! Az FTC néhány mérkőzésen a Postástól kölcsönkért, zöld csillagos mezben játszott. Ez a kép a Soroksári úti pályán készült.

Tehát még a kölcsönmez is zöld-fehér volt, merthogy a Postás is egy zöld-fehér csapat volt. De persze ez sem bizonyíték arra, hogy a Fradinak ne lehetett volna más meccseken zöld-lila vagy lila-zöld meze.

A harmadik kör

Már majdnem befejeztem a bejegyzést, azzal a felhívással, hogy aki többet tud az ügyről, írja meg a kommentek között, amikor egy másik Nagy Béla-kiadványban, A Fradisták futballmezben című könyvben magát a legendát is megtaláltam, méghozzá egy konkrét személyhez kapcsolva:

A Ferencváros klubalapítás gondolata és az első lépések tehát Gabrovitz Kornélt dicsérik. A Gabrovitz családdal kapcsolatban egy legendát is ismerünk. Gabrovitz Kornél menyasszonya a legszebb ferencvárosi lány volt. A ‘footballozó’ fiatalok ezt a szép lányt kérték fel arra, hogy színt válasszon az egyelőre névtelen csapatnak. Gabrovitz menyasszonya a halványzöld-lila összetételt választotta. Néhány ilyen színű inget varrtak is, de egy pár mosás után a lila elszíntelenedett s a zöld mellett már csak a fehér volt látható. Amikor kialakult a vándorló életet élő ‘Tizenegyek bandája’, már zöld-fehér színt vallottak magukénak, és ez lett az 1899-es megalakuláskor az FTC hivatalos színe.

Ebből pedig kiderült, hogy teljesen feleslegesen nézelődtem én a mezszín után a csapat korai – a klubalapítás és a fociklub-alapítás körüli – időszakában, a legenda még ezt az idősíkot is megelőzi. Vagyis a Fradi még az anekdota írott változata szerint sem volt soha lila-zöld. Ha fociztak is a később a klubot megalapító “footballozók” lila-zöldben (nem bizonyított), nem fradistaként tették ezt, hanem egy akkor még “névtelen csapatban”, 1899 előtt.

És még egy adalék a végére

Bármennyire is ízléstelenül hangzik, több lila-zöld mezes csapat is létezett a magyar futballtörténelemben: az 1908-as alapítású Erzsébeti Torna Clubnak (ETC) pont ezeket a színeket sikerült összepárosítania, sőt még ezelőtt a Főv. TC is ezeket a színeket viselte.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!