Elkezdtek hibázni – kezdődik az a félrevezető tweet, amely arra hívja fel a figyelmet: a B.1.1.529 koronavírus-variánsról – aminek a felfedezését csak a múlt héten jelentették be – a Világgazdasági Fórum oldala már 2021 júliusában hírt adott.

Az AP tényellenőrzése szerint azonban nem érdemes nagy összeesküvést gyanítani. Egyszerűen az történt, hogy a WEF honlapján elfelejtették jelölni, hogy cikküket az omikron november végi bejelentése után frissítették.

Erről úgy is megbizonyosodhatunk, ha megnézzük a szóban forgó cikk Wayback Machine-os mentéseit. Az omikron variáns első említése a cikk november 26-ai archiválásában jelenik meg, azaz a WHO bejelentése után.

Azóta a WEF oldalán is jelezték, hogy a cikket november 26-án aktualizálták.

Mit tudni november végén az omikronról?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a múlt héten minősítette aggasztónak a nagyszámú mutációt felmutató B.1.1.529 koronavírus-variánst, amelyet omikronnak nevezett el.

Az Afrika déli részén felbukkant változatról a vezető vakcinagyártók azt nyilatkozták: néhány hétre van szükségük annak megítéléséhez, hogy a most használt vakcinák mekkora védelmet biztosítanak a megbetegedés ellen.

A Moderna vezetőjének előzetes becslése szerint – bár pontos adatok nincsenek – jelentősen csökkenhet az oltások hatékonysága az új variánssal szemben.

Illusztráció: Unsplash / Fusion Medical Animation

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!