“Az oltatlan adhat vért! De ki akarják tiltani a boltból! Ha jó a vérem számodra, kedves beoltott, akkor én EGÉSZSÉGES vagyok”

– idéz az AFP Ténykérdés nevű oldala egy ezrek által megosztott facebookos posztot.

A tényellenőrző oldal szerint az igaz, hogy jelenleg oltatlanok is adhatnak vért Magyarországon, a fenti Facebook-bejegyzés érvei azonban félrevezetők. Szakértők szerint ugyanis a koronavírust vérkészítményekkel nem lehet átadni, de legalábbis elhanyagolható a fertőzés átadásának kockázata. Vagyis az, hogy valaki adhat-e vért vagy sem, nem releváns érv a fenti összefüggésben.

“A SARS-CoV-2 vírus, vagy ahogy közkeletűen említik a »koronavírus« cseppfertőzéssel terjed. A vírus szerkezete olyan, hogy a légutak egy bizonyos alkotóeleméhez kapcsolódik, és így megkapaszkodva jut be a fertőzött sejtbe. Más behatolási kapukat nem használ. Olyan ez, mintha azt kérdeznénk, hogy a bogáncs miért ragad bele az ember hajába, és miért nem ragad rá a kezére” – idézi az AFP az Országos Vérellátó Szolgálatot.

A WHO egy 2021 februárjában publikált kiadványban írt arról, hogy a szakirodalomban nincs nyoma annak, hogy a SARS-CoV-2 terjedhet vérátömlesztéssel vagy vérkészítményekkel. Így ez a veszély a szervezet szerint rendkívül valószínűtlennek tekinthető.

Illusztráció: Nguyen Hiep on Unsplash

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!