Az általam megkapott üzenetekben két különböző, ismerősöm ismerőse típusú hivatkozás bukkant fel:

– az egyikben a “kp.i fizikai kutatóintézet atimfizikusa” (így!) súgott, aki szerint “csütörtök délután, péntek reggel” vonul át Magyarország felett a radioaktív felhő,
– a másikban az “Országos meteorológiai intézetből jelezte egy ismerős” a veszélyt.

Nincs a normálistól eltérő változás

Az Országos Atomenergia Hivatal április 6-ai cikke ezzel szemben arról számolt be, hogy …

“2020. április 4-én, szombaton kigyulladt a Csernobil közelében található erdőség. A tűz oltását megkezdték a hatóságok, amit nehezít a térségben eredendően magasabb sugárzási szint. Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a helyszín közelében mért háttérsugárzási értékek nem haladják meg az ott megengedett szintet, a magyarországi háttérsugárzás értékeiben nem volt a normálistól eltérő változás.”

Az oldal honlapján emellett arra is felhívják a figyelmet, hogy az aggódók hol nézhetnek utána a háttérsugárzás mértékének. A Paksi Atomerőmű körüli mérőállomások online adatai és az erőmű üzemi adatai ide kattintva ellenőrizhetők, a Budapesti Kutatóreaktornál lévő mérőállomás, valamint a reaktor üzemi adatai itt érhetők el, az Európai Bizottság radioaktív környezeti monitorozó honlapján pedig az európai térség háttérsugárzás-adatai tekinthetők meg. Április 6. óta nem született új cikk a témában se az OAH oldalán, se a hivatal facebookos oldalán.

“FAKE NEWS – NE TERJESZD!”

A figyelmeztetés egyik változatában hírbe hozott Országos Meteorológiai Szolgálat faceboookos oldalán viszont az alábbi, konkrét cáfolat olvasható, a csetüzenet FAKE NEWS – NE TERJESZD! felirattal ellátott képe mellett:

“Azt hittük elmúlt április elseje, tévedtünk… Nyomatékosan kérünk Mindenkit, hogy NE terjesszen hamis információkat! Köszönjük! …és már nem vagyunk intézet)”

Az OMSZ posztja alatt a Szolgálat egyik kommentje a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság oldalát ajánlja az országos háttérsugárzási adatok ellenőrzéséhez.

“Ha a hírek nem is mindenki számára megnyugtatók, de a mérések igen”

A téma előjött a Képmás magazin egy április 7-én megjelent cikkében is, amelyben Zagyvai Péter sugárvédelmi szakértő, az Energiatudományi Kutatóközpont sugárzásfizikusa arról beszélt, hogy nagyon csodálkozna, ha a mostani tüzek hatását mérni lehetne Magyarországon.

Szerinte “majdnem biztos, hogy ha a szennyeződés el is ér idáig, a nagyságrendje nem fog mérhető értéket adni”, és még “ha a hírek nem is mindenki számára megnyugtatók, de a mérések igen” – nyilatkozta a szakértő a Képmás újságírójának.

A játék kedvéért

De végiggondolhatjuk az egészet józan ésszel is. Szerintetek mennyi az esélye annak, hogy radioaktív felhő közeleg Magyarország felé, és ezt az Országos Meteorológiai Intézet és a Központi Fizikai Kutatóintézet egy-egy kutatója is érzékeli, de ahelyett, hogy ezt jeleznék feletteseiknek, a hatóságoknak vagy a sajtónak, inkább csak egy ismerősüknek súgják meg.

Vagy ha – a játék kedvéért tegyük fel – a feletteseiket is figyelmeztették erről, akkor ugye nem gondoljátok, hogy a hatóságok épp most akarnának egy ilyen információt eltitkolni, amikor egyébként minden erejükkel azon vannak, hogy az embereket a járványveszély visszaszorítása érdekében otthon tartsák? És mindezt mégis hogyan tennék meg következmények nélkül az átlátható és online is elérhető jelzőrendszerek világában?

Mi történik Csernobilban?

Az MTI legfrissebb témával kapcsolatos híradása szerint szerdán már ötödik napja dolgoztak a tűzoltók a csernobili tiltott övezetben szombaton kitört erdőtűz oltásán. Az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat közlése szerint még helyenkénti tűzfészkek kaptak újra lángra, főként lehullott falevelek és fű égett.

A tűz múlt szombaton csapott fel először a lakatlan Volodimirivka település közelében a Kotovszkij erdőgazdaságban, ahol mintegy 100 hektárnyi területre terjedt szét. Később kisebb kiterjedésű tüzeket jeleztek a tiltott zónában lévő erdőség más részeiből is.

Az MTI híradása szerint a katasztrófavédelem közölte, hogy Kijevben, illetve Kijev megyében a radioaktív sugárzás szintje változatlanul a megengedett határértéken belül van, valamint a csernobili atomerőmű térségében és a tiltott zónában sem változtak meg az értékek a tűz következtében.

Korábbi közlések szerint Volodimirivkánál, a tűz kitörése után közvetlenül a tűzfészekben mértek átmenetileg megemelkedett sugárszintet. Az UNIAN ukrán hírügynökség a Science alert című tudományos hírportált idézve közölte: ezt az okozta, hogy a tűz olyan sugárzó vegyületeket szabadított ki az égő fákból, illetve az alattuk lévő talajból, amelyek még az 1986-ban történt atomerőmű-balesetkor kerültek beléjük.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!