A videó magyar nyelven az alábbi, félrevezető szöveggel terjedt:

Videót teszek közzé a Spanyolországba illegálisan belépő kiskorú migránsok oktatási központjáról. Kérjük, terjesszék, hogy az egész világ egyszer és mindenkorra megtudja, mennyire hálásak, mert Európában fogadják őket.”

A felvételt – amely most már csak a “Független tényellenőrzők szerint ez az információ nem tényeken alapul” figyelmeztetéssel látható a közösségi oldalon – közel 7 ezren osztották meg a Facebookon, és több mint 133 ezren nézték meg.

Az AFP tényellenőrzői szerint azonban a videó nem Európába menekült migránsgyerekeket ábrázol – a felvétel ugyanis 2019-ben készült egy brazil közoktatási intézményben. A Maria de Lourdes Teixeira Állami Iskolában lezajló esettel akkor több brazil újság is foglalkozott.

Az ügyet a hírügynökség szerint a rendőrség nők elleni erőszakért felelős részlege kapta, valamint az ügyészség fiatalokért felelős szekciójának is jelentették.

A videó egyébként már 2019-ben és 2020 júniusában is széles körben terjedt spanyol facebookosok között ugyanezzel a hamis leírással – olvasható az AFP oldalán.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!