2021 szeptemberében, nem sokkal az amerikai csapatok Afganisztánból való kivonulása után megjelent egy kép, amelyen tálib harcosok pózolnak a Tesla harci járművé átalakított teherautóján.

Tesla Cybertruck a tálibok kezében - manipulált fotó
A szóban forgó manipulált kép

A Snopes szerint azonban a felvétel manipulált; a képet Rahmat Gul AP-s fotóriporter augusztus 16-ai fotójából készítették.

Terjed egy másik felvétel is Teslában pózoló tálibokról, de ott még jobban kilóg a lóláb. Azt a képet a European Photography Agency egy felvételéből rakták össze.

A Tesla egyébként épp augusztusban számolt be arról, hogy elektromos járműve legyártásához több időre lesz szüksége. A 2019-ben bemutatott tehergépjárművel kapcsolatban eredetileg 2021-es szállításról beszéltek, de most 2022 végére ígérik.

A tálibok által zsákmányolt hadifelszerelések azóta foglalkoztatják az embereket, amióta az amerikai csapatok kivonulása után Afganisztán új urai gyakorlatilag komoly harc nélkül elfoglalták az országot – rátéve kezüket az afganisztáni kormányerőknek az évek során küldött harci eszközök egy részére is. Szakértők szerint azonban nem biztos, hogy az így megörökölt arzenált a tálibok hosszú távon is képesek lesznek üzemeltetni.

A fentihez hasonló képek és videók kapcsán sok anyagban megjelenik az az állítás is, hogy a táliboknak az amerikaiak távozásával több mint 80 milliárdos katonai arzenál került a kezükbe. A Snopes ezzel kapcsolatos képbehelyező anyagából kiderül, hogy bár az Egyesült Államok két évtized alatt valóban több mint 80 milliárd dollárt költött az afganisztáni fegyveres erők kiképzésére és felfegyverzésére, ez nem jelenti automatikusan, hogy az amerikai csapatok kivonulásával 83 milliárd dolláros katonai arzenál hullott volna a tálibok ölébe.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!