Egy videóról beszámoló cikk szerint “tálib pilóták helikopterekre akasztott civilek holttestévvel repülnek Afganisztán második legnagyobb városa, a félmillió lakosú Kandahár felett; feltehetően elrettentés céljából. Meg nem erősített hírek szerint az iszlamisták az elhagyott amerikai légibázisról zsákmányolt Black Hawk helikoptereket, tehát az Egyesült Államok hadseregének gépeit használják a kegyetlen erődemonstrációhoz.

Más verziókban konkrétan azt tudni is vélik, hogy az áldozat egy amerikai tolmács.

Bree A Dail on Twitter: “AFGHANISTAN-Talib reportedly flying commandeer American-made UH-60 Black Hawk, today…Unsure what dangling a man like this is attempting to accomplish? pic.twitter.com/tCaVgS6y4d / Twitter”

AFGHANISTAN-Talib reportedly flying commandeer American-made UH-60 Black Hawk, today…Unsure what dangling a man like this is attempting to accomplish? pic.twitter.com/tCaVgS6y4d

Nem akasztás látható a szóban forgó felvételen

A Snopes szerint a Kandahárban készült felvétel ugyan valós, de nem egy akasztás képeit jeleníti meg. Más felvételeket elemezve kiderül: a férfi nem a nyakánál fogva lóg a helikopterből, hanem egy biztonsági hámon függ.

Egy Snopes által idézett szabadúszó újságíró szerint a helikopterről lógó tálib egy zászlót akart telepíteni – sikertelenül. Ezt a zászlókihelyezős verziót erősítik meg az Alt News által talált további beszámolók is.

Egy Reuters-tényellenőrzők által megtalált felvételen is jól látszik, hogy a férfi életben van, és nem a nyakánál fogva lóg a levegőben.

Mohammed Zubair on Twitter: “Here’s one more close-up video. The person can be seen waving his hand. pic.twitter.com/p4LSpkV3cF / Twitter”

Here’s one more close-up video. The person can be seen waving his hand. pic.twitter.com/p4LSpkV3cF

A videók kapcsán sok anyagban megjelenik az az állítás is, hogy a táliboknak az amerikaiak távozásával több mint 80 milliárdos katonai arzenál – többek között 22 ezer Humvee terepjáró, 600 darab páncélozott jármű és közel 100 helikopter – került a kezükbe.

A Snopes ezzel kapcsolatos képbehelyező anyagából kiderül, hogy bár az Egyesült Államok két évtized alatt valóban több mint 80 milliárd dollárt költött az afganisztáni fegyveres erők kiképzésére és felfegyverzésére, ez nem jelenti azt, hogy az amerikai csapatok kivonulásával automatikusan 83 milliárd dolláros katonai arzenál hullott volna az ország irányítását átvevő tálibok ölébe.

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!