Július 11-én Olaszország tizenegyesekkel legyőzte Anglia válogatottját a labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében. Az angol szurkolók egy része azonban a mérkőzés után sem adta fel a reménykedést, főleg miután a közösségi oldalakon megjelent egy BBC nevével hitelesített szöveg. Ez arról adott hírt, hogy – egy sárga lapjai miatt jogosulatlanul pályára lépő olasz játékos miatt – az UEFA az olaszokat utólag kizárta, és Angliának ítélte a trófeát.

Erről természetesen szó sincs, és a BBC sem írt ilyesmiről – írja a Snopes. Ráadásul a szöveg önmagában is ellentmond az UEFA aktuális szabályainak: az egysárgás büntetéseket ugyanis a negyeddöntők után törölték. Tehát amiatt senkit nem tiltottak volna el a döntőtől, mert az elődöntőben sárgát kapott – mutat rá a FullFact. Nem utolsósorban: az olaszoknál nem is kapott senki két sárgát a döntőig.

A megváltoztathatatlan sportveszteség megváltoztatására irányuló próbálkozások nem újkeletűek. A szépemlékű iwiwen 2007 szeptemberében például egy olyan – feltehetően viccnek szánt, de sokak által komolyan vett – felhívás terjedt gőzerővel, miszerint “ha össze tudunk szedni 5000 aláírást, miszerint tiltakozunk a szerdai válogatott meccsen történt jogtalan kiállítás ellen, akkor utólag visszavonják Gera piros lapját, megadják a 11-est, eltörlik a 3 török gólt, és 1-0 arányban nekünk adják a meccset!

Illusztráció: sxc.hu

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!