Egy június közepén megjelent cikk szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) “megváltoztatta a gyermekek és serdülők oltásának eldöntésére vonatkozó politikáját“. Az állítás szerint a WHO most azt tanácsolja, ne oltassuk be gyerekeinket, és “nincs bizonyíték arra, hogy a Covid-19 oltás 18 éven aluliak számára előnyös lenne“. Egyes tengertúli verziók szerint a WHO egyenesen azt javasolta az Egyesült Államoknak és Kanadának, hogy állítsák le a gyerekek oltását.

Egy áprilisi útmutatót adnak elő új ajánlásként

Az állítással a First Draft június 23-ai napi hírlevele kiemelten is foglalkozott. Eszerint amerikai oltásellenzők egy idejétmúlt WHO-útmutatást szedtek elő, és tálaltak új fejleményként. Az április 8-ai WHO-útmutató ugyanis valóban tartalmazta azt a mondatot, hogy a gyerekeket ne oltassuk. Ez az ajánlás ráadásul vastag betűkkel kiemelve szerepelt akkor az oldalon.

A WHO ajánlása a gyerekek oltásáról 2021 áprilisában
A WHO áprilisi ajánlása

Ezt az útmutatót kezdték keringetni június második felében azzal a megtévesztő magyarázattal, hogy a WHO friss útmutatója már nem ajánlja a gyerekek oltását.

Mi a WHO álláspontja a gyerekek oltása ügyében?

A First Draft hírlevele szerint június 11-én a WHO álláspontja az volt: a gyerekek oltása nem prioritás, és ha a vakcinákból korlátozott mennyiség áll rendelkezésre, akkor más csoportoknak elsőbbséget kell élvezniük. Ennek oka Soumya Swaminathan, a WHO vezető kutatója szerint az, hogy a gyerekeknél kisebb a kockázata a Coviddal kapcsolatos súlyos megbetegedéseknek.

A WHO oldalán olvasható ajánlást legutoljára június 23-án módosították: kiszedték például a fent idézett, vastag betűvel kiemelt mondatot a gyerekek oltásáról. Az útmutatás jelenleg azt tartalmazza, hogy – hacsak a gyerekek nem tartoznak a Covid által különösen veszélyeztetettek csoportjába – oltásuk kevésbé sürgős, mint az idősebbeké, az egészségügyben dolgozóké vagy a veszélyeztetett krónikus betegeké – idézi a Reuters tényellenőrzése a WHO-t.

WHO ajánlás gyerekek oltása
A WHO útmutatója 2021 júniusában

A WHO egyben megjegyzi: a gyerekek általános oltásának ajánlása előtt több információra van szükség. A WHO azt is jelzi, hogy a gyerekek oltásával kapcsolatban folyó kutatások fényében ajánlását a jövőben is frissíteni fogja.

Miért van jelentősége a gyermekek oltásának?

A félrevezető tálalással a KOVIDők nevű facebookos oldal is foglalkozott. A Bokor Nóra gyógyszerész által jegyzett bejegyzés szerint “a COVID elleni, mRNS alapú vakcina (Pfizer/BioNTech) gyermekkori alkalmazásának biztonságosságát és hatásosságát szigorú kritériumoknak megfelelő klinikai vizsgálatok igazolják a 12 éves kort betöltött korosztályban. A gyógyszer-engedélyező hatóságok – az amerikai FDA és az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – a vizsgálati eredmények alapján döntött úgy, hogy 12 éves kortól engedélyezi a gyermekek oltását a Pfizer/BioNTech oltóanyagával.”

A poszt szerzője leírja: noha a gyerekek esetében általánosságban kisebb a súlyos-életveszélyes COVID-19-megbetegedés és a súlyos szövődmények esélye, mint az idős krónikus betegeknél, a fertőzés gyermekkorban is lehet súlyos lefolyású.

Ugyanilyen fontos szempont, hogy a tünetmentes gyermekek is terjesztik a vírust. A járvány fellángolásának és a kórokozó újabb variánsainak kialakulásának megelőzése érdekében meg kell akadályozni a vírus terjedését. Ezt pedig úgy érhetjük el, ha a lakosság minél szélesebb köre védetté válik. Ezért fontos, hogy az oltható gyermekek is megkapják a védőoltást – olvasható a bejegyzésben.

Illusztráció: unsplash.com / Charles Deluvio

Ha tetszett a cikk, csatlakozz te is az Urbanlegends.hu-t támogató közösséghez!